Rusia, China și Big Tech folosesc conturi false ale unor femei pentru a atrage public

0
Publicat:

Atunci când cercetătorul Wen-Ping Liu a analizat eforturile Chinei de a influența recentele alegeri din Taiwan cu ajutorul conturilor false de pe rețelele de socializare, ceva neobișnuit a ieșit în evidență în ceea ce privește cele mai reușite profiluri.

Scarlett Johansson  foto   Shutterstock jpg

Acestea erau de sex feminin, sau cel puțin așa păreau a fi. Profilurile false care pretindeau că sunt femei au obținut mai multă implicare, mai multe accesări și mai multă influență decât conturile pretins masculine.

"A pretinde că ești femeie este cea mai ușoară modalitate de a obține credibilitate", a declarat Liu, un investigator din cadrul Ministerului Justiției din Taiwan.

Fie că este vorba de agențiile de propagandă chineze sau rusești, de escrocii online sau de chatbots cu inteligență artificială, e avantajos să fii femeie - ceea ce dovedește că, deși tehnologia poate deveni din ce în ce mai sofisticată, creierul uman rămâne surprinzător de ușor de piratat, datorită, în parte, stereotipurilor de gen vechi de când lumea, care au migrat din lumea reală în cea virtuală.

Oamenii au atribuit de mult timp caracteristici umane, cum ar fi sexul, obiectelor neînsuflețite - navele sunt un exemplu - așa că este logic ca trăsăturile umane să facă mai atractive profilurile false de socializare sau chatbots. Cu toate acestea, întrebările legate de modul în care aceste tehnologii pot reflecta și consolida stereotipurile de gen capătă atenție pe măsură ce tot mai mulți asistenți vocali și chatboți cu inteligență artificială intră pe piață, estompând și mai mult granițele dintre bărbat (și femeie) și mașină.

"Vrei să injectezi emoție și căldură, iar o modalitate foarte ușoară de a face acest lucru este să alegi fața și vocea unei femei", a declarat Sylvie Borau, profesor de marketing și cercetător pe mediul online din Toulouse, Franța, a cărei activitate a constatat că utilizatorii de internet preferă roboții "feminini" și îi consideră mai umani decât versiunile "masculine".

Oamenii tind să vadă femeile ca fiind mai calde, mai puțin amenințătoare și mai agreabile decât bărbații, a declarat Borau pentru Associated Press. Bărbații, între timp, sunt adesea percepuți ca fiind mai competenți, dar și mai susceptibili de a fi amenințători sau ostili. Din acest motiv, mulți oameni pot fi, conștient sau inconștient, mai dispuși să acceseze un cont fals care se dă drept al unei femei.

Atunci când Sam Altman, directorul general al OpenAI, a căutat o nouă voce pentru programul ChatGPT AI, a abordat-o pe Scarlett Johansson, care a declarat că Altman i-a spus că utilizatorii ar găsi vocea ei - care a servit ca asistent vocal omonim în filmul "Her" - "reconfortantă". Johansson a refuzat cererea lui Altman și a amenințat că va da în judecată compania atunci când aceasta a optat pentru ceea ce ea a numit o voce "ciudat de asemănătoare". OpenAI a pus noua voce în așteptare.

Fotografiile de profil feminine, în special cele care arată femei în ținute atrăgătoare, cu piele impecabilă, buze luxuriante și ochi mari, pot fi o altă atracție online pentru mulți bărbați.

Campaniile de influență online organizate de națiuni precum China și Rusia au folosit de mult timp false femei pentru a răspândi propagandă și dezinformare. Aceste campanii exploatează adesea opiniile oamenilor despre femei. Unele apar ca bunici înțelepte și grijulii, care răspândesc înțelepciunea de acasă, în timp ce altele imită femei tinere, atractive în mod convențional, dornice să vorbească despre politică cu bărbați mai în vârstă.

Luna trecută, cercetătorii de la firma NewsGuard au descoperit că sute de conturi false - unele dintre ele având poze de profil generate de inteligența artificială - au fost folosite pentru a-l critica pe președintele Joe Biden. S-a întâmplat după ce unii susținători ai lui Trump au început să posteze fotografii personale cu anunțul că "nu vor vota pentru Joe Biden".

Deși multe dintre postări erau autentice, peste 700 proveneau de la conturi false. Cele mai multe dintre profiluri pretindeau că sunt femei tinere care locuiesc în state precum Illinois sau Florida; una dintre ele se numea PatriotGal480. Însă multe dintre conturi foloseau un limbaj aproape identic și aveau fotografii de profil care erau generate de AI sau furate de la alți utilizatori. Deși nu au putut spune cu certitudine cine gestiona conturile false, au găsit zeci de conturi cu legături cu țări precum Rusia și China.

ChinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite