Cum poate creşte inteligența artificială rata de succes a fertilizării in vitro

0
Publicat:

Experții în sănătate susțin că IA - inteligența artificială - ar putea îmbunătăți ratele de succes ale FIV - acronimul de la fertilizare in vitro. 

Fertilizarea in vitro FIV și inteligența artificială IA Foto Colaj
Fertilizarea in vitro FIV și inteligența artificială IA Foto Colaj

Tehnologia este folosită pentru a ajuta la selectarea embrionilor și la personalizarea tratamentului pentru a îmbunătăți șansele de fertilizare, explică specialiștii.

Creșterea utilizării tehnologiei vine după un recent raport al Organizației Mondiale a Sănătății care arată că aproximativ 17,5% dintre adulți, adică unul din șase, sunt afectați de infertilitate.

IA este aplicată în fertilizarea in vitro, ca tehnologie de reproducere asistată cunoscută sub numele de FIV.

Date îngrijorătoare, unul din șase adulți afectat de infertilitate

Un număr tot mai mare de profesioniști din domeniul sănătății utilizează inteligența artificială pentru a rezolva problema infertilității care afectează milioane de oameni în întreaga lume, unul din șase adulți confruntându-se cu aceasta, potrivit ultimelor date.

Dr. Shiva Harikrishnan, consultant principal obstetrician și ginecolog la Spitalul Medcare Women and Children din Dubai, a explicat că IA ajută clinicienii să elaboreze strategii personalizate de tratament reproductiv.

„Metodele de IA sunt utilizate pentru a îmbunătăți selecția și predicția celulelor spermatice, ovocitelor și embrionilor și pentru a genera modele predictive mai bune pentru tratamentele de FIV”, a declarat dr. Harikrishnan pentru „The National”.

FIV reprezintă procesul de extracție și fertilizare a ouălor în afara corpului, urmat de transferul embrionilor în uter.

„Doar 2% dintre cupluri sunt tehnic incapabile să conceapă natural”

Sophie Smith, fondatoarea și directorul executiv al Nabta Health, o clinică de sănătate pentru femei din Dubai, a declarat că se fac eforturi pentru îmbunătățirea ratelor variabile de succes ale FIV: „Având în vedere că doar 2% dintre cupluri sunt tehnic incapabile să conceapă natural – din cauza unei incompatibilități genetice sau a unei dizabilități fizice – aș sugera că aceste rate [de succes ale FIV] sunt scăzute". 

Sursa citată a mai menționat și că IA și învățarea automată sunt folosite pentru a îmbunătăți selecția embrionilor, a personaliza planurile de tratament și a crește ratele de succes ale FIV.

Tehnologia alege ouăle și spermatozoizi cu cele mai bune șanse pentru FIV

„Algoritmii de IA analizează imaginile embrionului pentru caracteristici precum morfologia, simetria și etapele de dezvoltare", a completat dr. Harikrishnan.

Prin compararea acestor trăsături cu datele istorice despre sarcini, IA ajută la selectarea embrionilor cu cea mai mare probabilitate de succes, îmbunătățind eficiența și precizia selecției, în timp ce este redus riscul de anomalii genetice sau probleme de dezvoltare.

Dr. Harikrishnan a precizat și că tehnologia determină care ouă și spermatozoizi au cele mai bune șanse de a rezulta într-un embrion și, la rândul său, care embrioni au cea mai bună probabilitate de a supraviețui în uter.

Inteligența artificială a depășit echipele clinice: „elimină subiectivismul”

Rezultatele unui studiu publicat de Oxford University Press, în numele Societății Europene de Reproducție Umană și Embriologie, au comparat selecția embrionară între IA și specialiștii umani.

Studiul a indicat că modelele de IA pot prezice mai precis probabilitatea de sarcini clinice de succes: „IA a depășit în mod constant echipele clinice în studii concentrate pe morfologia embrionului și predicția rezultatului clinic în timpul evaluării selecției embrionare"

Practic, inteligența artificială are potențialul de a ajuta embriologii să evalueze rapid și precis sănătatea gameților (spermatozoizii la bărbat, ovulele la femeie) și a embrionilor.

Evaluarea clinică se bazează în prezent pe identificarea semnelor timpurii de calitate prin inspectarea vizuală directă a gameților sau prin utilizarea imaginilor și videoclipurilor.

„IA ar elimina subiectivitatea umană din acest proces, oferind o evaluare obiectivă a calității gameților pe baza unor criterii definite", a mai menționat dr. Harikrishnan.

„Dacă nu îmbrățișăm tehnologia, doar bogații își vor mai putea întemeia familii"

Selecția IA a ouălor este încă în teste, dar alte tehnologii emergente ar putea ajuta între timp cuplurile să conceapă.

Nabta Health, de exemplu, oferă o platformă online special concepută pentru femei pentru a cerceta condițiile de sănătate, a-și urmări starea de sănătate și a achiziționa produse sau teste feminine.

„(Oamenii) trebuie să îmbrățișeze tehnologiile care permit cuplurilor să conceapă în mod natural și ieftin de acasă", este de părere Sophie Smith.

Diagnio, o companie din UAE, ce își propune să transforme diagnosticul sănătății femeilor într-o experiență ușoară, precisă în laborator, la domiciliu, utilizează teste bazate pe salivă pentru a urmări ovulația, identifica riscurile de fertilitate, reduce stresul și maximiza șansele de concepție.

Dacă nu îmbrățișăm aceste tehnologii, într-una sau două generații, ne vom găsi într-o poziție în care doar cei mai bogați dintre noi își vor putea întemeia familii", a concluzionat Sophie Smith referindu-se la cum inteligența artificială IA poate ajuta la fertilizarea in vitro - FIV.

Viață de cupluPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite