România, condamnată la CEDO pentru încălcarea libertăţii de exprimare în cazul Bumbeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhiva
Foto Arhiva

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, marţi, România, pentru încălcarea libertăţii de exprimare şi de întrunire, în cazul Bumbeş versus România. Cazul se referă la amenda primită de activistul civic, membru fondator al Asociaţiei Mişcarea Civică Miliţia Spirituală, pentru un protest din august 2013.

Împreună cu alte trei persoane, Mihai Bumbeş s-a legat cu cătuşe de una dintre porţile de acces în curtea Guvernului, în semn de protest faţă de hotărârea executivului de a aproba exploatarea minieră de la Roşia Montană. Întregul protest a durat câteva minute, până când jandarmii au tăiat cătuşele şi i-au condus pe cei patru la secţia de poliţie, unde i-au amendat, relatează APADOR-CH.

Deşi jandarmii care i-au ridicat de la poarta guvernului au aplicat procedurile prevăzute în Legea 60/1991 (privind adunările publice), acuzându-i pe cei patru că participă la un protest neautorizat, în procesul verbal încheiat la secţia de poliţie s-a consemnat că protestatarii au fost amendaţi cu 500 de lei pentru huliganism, conform Legii 61/1991 (privind tulburarea ordinii publice). 

În septembrie 2013, Mihai Bumbeş a contestat în instanţă amenda, dar Judecătoria sectorului 1 i-a respins contestaţia, argumentând că atâta vreme cât reclamantul şi-a asumat participarea la un protest neanunţat cu 3 zile înainte, aşa cum prevede Legea 60/1991, înseamnă că făcut o faptă antisocială, deci ar fi fost corect amendat conform Legii 61/1991. Mihai Bumbeş a făcut apel la această hotărâre, în noiembrie 2014, la Tribunalul Bucureşti, apel care a fost respins. 

"Curtea Europeană a Drepturilor Omului menţionează în hotărârea publicată astăzi, 3 mai 2022, că evenimentul din poarta guvernului a fost o formă de exprimare a nemulţumirii faţă de autorităţi, mai ales că a implicat doar patru persoane şi a durat foarte puţin. În plus, întrucât a fost rezultatul unei decizii spontane şi nu a avut o popularizare prealabilă, este greu de conceput că un astfel de eveniment ar fi putut genera prezenţa altor participanţi sau adunarea unei mulţimi semnificative, care să justifice măsuri specifice din partea autorităţilor, şi deci să necesite o notificare", explică APADOR-CH.]

Totodată, Curtea a constatat printre altele si că amenda aplicată protestatarilor, deşi nu a fost mare, a avut un efect de descurajare asupra discursului public.

CEDO a decis că ingerinţa în dreptul reclamantului la libera exprimare nu a fost „necesară într-o societate democratică”, conducând la o încălcare a Articolului 10 interpretat în lumina Articolului 11. 

Cazul a fost susţinut la CEDO de avocata Diana Hatneanu, membru APADOR-CH.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite