Presa în anul 2022: Reporteri fără frontiere avertizează asupra creşterii „haosului informaţional” în contextul războiului din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Reporteri fără frontiere a publicat marţi clasamentul mondial privind libertatea presei pentru anul 2022. Din cele 180 de ţări evaluate, 73% se caracterizează prin situaţii „foarte grave”, „dificile” sau „problematice” pentru jurnalişti, în special din cauza creşterii „haosului informaţional” şi a dezinformării.

Dacă procentajul de 73% este identic cu cel de anul trecut, totuşi numărul ţărilor (28%) în care situaţia este „foarte gravă” atinge un record. În acelaşi timp, doar opt ţări se pot bucura de o „situaţia bună” a presei, faţă de 12 anul trecut.

Reporteri fără frontiere remarcă o „polarizare pe două niveluri”, între ţări şi în interiorul unor ţări, alimentată de „ascensiunea circuitelor de dezinformare” în societăţile democratice şi de „controlul presei” în regimurile autoritare.

„Crearea unui arsenal mediatic în unele regimuri autoritare privează cetăţenii de dreptul la informare şi contribuie de asemenea la creşterea tensiunilor internaţionale, ceea ce poate să ducă la războaie grave”, spune secretarul general al Reporteri fără frontiere, Christophe Deloire.

Potrivit ONG-ului, propaganda dusă de Rusia pe tema războiului său împotriva Ucrainei ilustrează această polarizare. Rusia se află în prezent pe locul 155 în clasamentul mondial al libertăţii presei.

Cea mai importantă prăbuşire în clasament a fost constatată în cazul Hong Kongului, de pe poziţia 80 pe 148. Această prăbuşire s-a produs în urma intrării fostei colonii britanice sub controlul total al regimului de la Beijing. De altfel, China se află pe locul 175 în clasamentul întocmit de Reporteri fără frontiere.

În ceea ce priveşte statele democratice, „Fox News-izarea presei reprezintă un risc fatal, pentru că ea pune în pericol bazele unei societăţi armonioase şi unei dezbateri publice tolerante”, adaugă Christophe Deloire.

Fox News este un post de televiziune american preferat de suporterii fostului preşedinte american Donald Trump. Unul dintre jurnaliştii vedetă ai acestui post de televiziune este Tucker Carlson, ale cărui opinii controversate despre războiul din Ucraina sunt citate pe larg de propaganda rusă.

Ultimul loc din clasamentul mondial privind libertatea presei este ocupat de Coreea de Nord. 

Clasamentul este deschis de Norvegia, pentru al şaselea an consecutiv, care este urmată de alte două ţări nordice: Danemarca şi Suedia. Republica Moldova face progrese în urma schimbării puterii, fiind plasată acum pe locul 40 (locul 89 în 2021).

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite