România, condamnată de Curtea Europeană pentru poluarea din Capitală. Garda de Mediu nu a dat, anul trecut, nicio amendă poluatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Capitala a trecut prim mai multe episoade de poluare de la începutul anului
Capitala a trecut prim mai multe episoade de poluare de la începutul anului

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene  a condamnat România pentru că nu a luat măsuri pentru a combate poluarea din Bucureşti, potrivit unui document al instanţei. Ministrul Mediului dă vina pe Primăria Capitalei care nu ar fi făcul mare lucru pentru diminuarea poluarii cu pulberi, dar anul trecut, Garda de Mediu, instituţie subordonată Ministerului Mediului, nu a dat nici măcar o amendă celor care gestionează greşit deşeurile în Bucureşti.

Concret, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a condamnat vineri România pentru că nu a luat măsuri pentru a combate poluarea cu particulle în suspensie PM 10 din Bucureşti, Judecătorii nu au prevăzut o amendă ce ar trebui plătită de România pentru încălcarea tratatului şi legislaţiei europene privind calitatea aerului, ci doar obligaţia de a le respecta. În fine, toate cheltuielile de judecată vor fi achitate de România.

Decizia Judecătorilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene:

1)      România, pe de o parte, prin nerespectarea sistematică şi persistentă, din anul 2007 şi până cel puţin în anul 2016, a valorilor‑limită zilnice pentru concentraţiile de PM10 şi prin nerespectarea sistematică şi persistentă, din anul 2007 şi până în anul 2014 inclusiv, cu excepţia anului 2013, a valorilor‑limită anuale pentru concentraţiile de PM10 în zona RO32101 (Bucureşti, România), nu şi‑a îndeplinit obligaţiile care îi revin în temeiul articolului 13 alineatul (1) din Directiva 2008/50/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 21 mai 2008 privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa coroborat cu anexa XI la aceasta şi, pe de altă parte, nu şi‑a îndeplinit, în ceea ce priveşte această zonă, începând din 11 iunie 2010, obligaţiile care îi revin în temeiul articolului 23 alineatul (1) din această directivă coroborat cu anexa XV la aceasta, în special obligaţia prevăzută la articolul 23 alineatul (1) al doilea paragraf din directiva menţionată, de a se asigura că perioada de depăşire este cât mai scurtă cu putinţă.

2)      Obligă România la plata cheltuielilor de judecată.

Poluarea extremă din intervalul 1-2 martie 2020. Costel Alexe: arderile sunt de vină

Capitala a trecut prim mai multe episoade de poluare extremă, în ultima perioadă, iar ministrul Mediului, Costel Alexe a dat vina pe unele incendieri voluntare care se fac în jurul Bucureştiului. Astfel, între altele, poluarea a atins limite record duminică seara şi luni dimineaţă în Capitală, cu depăşiri de PM 2.5 şi PM 10în intervalul 1-2 martie 2020. Depăşirile au fost de peste 900% faţă de limita admisă.  Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat că unul dintre motivele pentru care a apărut acest episod de poluare ar fi arderile necontrolate din Bucureşti şi judetul Ilfov.

La vremea respectivă, după verificările făcute, Ministerul Mediului a stabilit că debutul alertei atmosferice s-a produs în jurul orei 21.00, vârful maxim de poluare fiind înregistrat în jurul orelor 3.00. În acest interval, staţiile din reţeaua naţională de monitorizare a aerului au înregistrat depăşiri ale limitelor admise de până la 8 ori pentru PM10, inclusiv depăşiri ale oxizilor de azot. 

 

Garda de Mediu nu a făcut nimic 

Imediat după acest episod de poluare, presa a descoperit că inspectorii Gărzii de Mediu, instituţie din subordinea Ministerului Mediului, care ar fi trebuit să identifice şi să elimine sursele de poluare din Capitală nu a dat nici măcar o amendă, în cursul anului 2019, entităţilor care au gestionat greşit deşeurile, Mai mult, inspectorii instituţiei au susţinut că anul trecut pe teritoriul Capitalei nu a existat niciun depozit ilegal de deşeuri.

„Pe raza Municipiului Bucuresti nu există depozite ilegale de deseuri, singurul depozit conform / autorizat se afla in Drumul Poiana Trestiei, sector 1, Bucuresti, operat de SC Iridex Group Import Export SRL”, arată Garda de Mediu în răspunsul pentru g4media.ro. Cu toate acestea, comisarii Gărzii de Mediu Bucureşti admit că în 2019 au depistat în Capitală „câteva amplasamente de depozitări necontrolate de deşeuri”, însă nu au dat nici o amendă, ci doar „s-au stabilit măsuri de salubrizare”. Altfel spus, autoritatea ţine „să explice” că în cele 6 sectoare ale Capitalei, inspectorii de mediu ar fi făcut de fapt 52 de controale în urma cărora au impus 41 de măsuri. Interesant este că nu au tăiat nicio amendă. Rubrica „Valoarea fiecărui sancţiuni aplicate” are zero pe linie.

airlr

În perioada 1-2 martie 2020, senzorii înregistrau în zona Mihai Bravu depăşiri de 600% pentru poluarea PM10.

Gabriela Firea a vrut ca poluarea din Bucureşti să fie discutată în CSAT

Aflată în război cu ministrul Costel Alexe, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, solicitat atunci CSAT să analizeze poluarea înregistrată în Bucureşti în noaptea de duminică spre luni. „Vom solicita sprijinul tuturor autorităţilor statului, pentru că dreptul la sănătate şi la un mediu curat, sănătos, sunt garantate de Constituţie”, a spus Gabriela Firea, într-o conferinţă de presă.

„Am transmis o adresă către preşedintele României şi către CSAT în care am descris ceea ce s-a întâmplat în Bucureşti între 1 şi 2 martie şi am transmis solicitarea de a se analiza situaţia gravă din Municipul Bucureşti în cadrul unei şedinţe a CSAT”, a adăuga ea.

Firea a mai spus că i-a scris şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, pentru ca poluarea din noaptea respectivă să fie analizată şi de Comisia pentru mediu din Parlament sau, dacă este cazul, să se constituie o comisie specială de anchetă. „Nu poate să existe un poluator care ori este ţinut la secret, ori să nu-l idenficăm. Ambele variante fiind la fel de grave”, a spus Firea.

Vinieta Oxigen a fost anulată de primarul Capitalei cu toate că traficul este una dintre sursele de poluare cu PM10

Conform specialiştilor, particulele în suspensie PM10 provin în special de la emisiile poluante generate de industrie, trafic şi încălzirea locuinţelor. Acestea pot provoca astm, afecţiuni cardiovasculare, cancer pulmonar şi deces prematur. În acest context, Primăria Capitalei a instituit o taxă auto pentru Bucureşti pentru maşinile poluante (vinieta Oxigen), care intrat în vigoare la 1 ianuarie 2020, dar sancţiunile pentru neachiziţionarea ei urmau să se aplice abia din martie 2020.  Cu puţin înainte de data de intrarea efectivă în vigoare, Gabriela Firea  a anunţat că renunţă la vinieta Oxigen după ce opinia publică s-a arătat nemulţumită de măsura pe care Gabriela Firea a implementat-o.

„Cetăţenii resping ideea de restricţie, cetăţenii resping ideea de vinietă ecologică. Nu abandonez proiectul Oxigen”, a spus Gabriela Firea. „Decizia se va transforma într-o hotărâre de Consiliu General în luna martie şi decizia este că renunţ la vinieta Oxigen. Voi veni cu un proiect de anulare, dar asta nu însemnă că voi renunţa la proiectul Oxigen. Nu abandonez proiectul pentru că el cuprinde mai multe proiecte, plantarea de copaci, achiziţionarea de maşini mai puţin poluante, piste de biciclete, verificarea şantierelor poluante, străzi, poduri pasaje”, a mai spus primarul Capitalei. Firea a mai precizat că în cele cinci zile de consultare, pe parcursul cărora i-a invitat pe bucureşteni să se pronunţe în ceea ce priveşte vinieta Oxigen, postarea sa a avut 2,5 milioane vizualizări, 60 - 70% din regiunea Bucureşti-Ilfov. Din cele peste 60.000 de comentarii, 90% s-au pronunţat în defavoarea vinietei.

Ce susţine Alexe

Într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat că această condamnare pentru poluarea cu pulberi a Capitalei era previzibilă pentru că Primăria Bucureşti nu a pus în practică „Planul Integrat de Calitate a Aerului în Municipiul Bucureşti”. „Am dat, de la începutul anului, 16 avertismente pentru depăşirile înregistrate la capitolul PM10, dar Primăria Capitalei nu a făcut nimic. Am dat şi amenizi şi tot fără rezultat. Nici măcar salubrizarea străzilor nu s-a făcut cum trebuie. Dacă aceasta se realiza ca la carte se reducea cu 42 la sută cantitatea de pulberi din aer”, a precizat Costel Alexe.

Ministrul a cerut Primăriei Bucureşti un plan de urgenţă pe termen scurt, cu soluţii concrete de reducere a poluării şi a spus că, deşi decizia de joi a CJUE nu prevede sancţiuni, Comisia Europeană poate declanşa oricând o procedură de infrigement împotriva României din cauza poluării, iar sancţiunile ar putea ajunge la 1,6 milioane de euro. Gabriela Firea nu a comentat acuzaţiile aduse.

                                             

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite