Repetiţii la Arcul de Triumf pentru Ziua Naţională: Peste 3.000 de militari, 250 de vehicule militare şi 50 de aeronave FOTO
0Peste 3.000 de militari şi specialişti din MAPN, MAI şi SRI, alături de peste 250 de vehicule militare şi 50 de aeronave participă, duminică, la repetiţia generală pentru parada de Ziua Naţională organizată, din nou, la Arcul de Triumf după ce, în ultimii doi ani ceremoniile au fost mutate în Piaţa Constituţiei din cauza lucrărilor. Pentru prima dată vor putea fi văzute de public avioanele supersonice F-16 zburând la joasă altitudine.
La paradă participă şi militari din state partenere precum Marea Britanie, Italia, Germania, Republica Moldova, Polonia, Slovacia, Spania şi Statele Unite ale Americii.
Dispozitivul de defilare este constituit din blocuri de paradă, organizate pe detaşamente, cu trupe şi tehnică ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi ale Serviciului Român de Informaţii.
De asemenea, participă la parada de 1 Decembrie Asociaţia Tradiţia Militară, membră a Uniunii Europene a Asociaţiilor Istorico-Militare.
În acest an nu mai participă Poliţia Locală, Serviciul de Protecţie şi Pază şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
Primul detaşament care defilează sub Arcul de Triumf este format din militari din cadrul Batalionului 2 Infanterie “Călugăreni”. Militarii vor avea o uniformă inovatoare, impermeabilă şi, în acelaşi timp, resiztentă la foc. Echipamentul a fost gândit la Institutul de Cercetare al Armatei şi testat împreună cu militarii Forţelor pentru Operaţii Speciale pentru ca, în 2017, să intre în echiparea militarilor români.
Un moment emoţionant al paradei va fi defilarea militarilor români răniţi în teatrele de operaţii din străinătate. Detaşamentul va fi condus de colonelul Augustin Pegulescu, care a îndeplinit misiuni în Albania, Irak şi Afganistan. Pe 9 ianuarie 2009, a fost rănit în deşertul afgan, în urma deflagraţiei unui dispozitiv exploziv improvizat.
O premieră pentru parada din acest an este şi participarea noilor aeronave supersonice F-16 Fighting Falcon după ce primele şase aparate de zbor au intrat recent în dotarea Forţelor Aeriene. Lotul complet de 12 aeronave plus pregătirea piloţilor şi tehnicienilor au costat aproape 630 de milioane de euro.