Acțiunea statului de recuperare a 1,4 miliarde de lei de la frații Micula, blocată de justiție

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O judecătoare aflată în primii ani de activitate a blocat acțiunea de recuperare a statului a 1,4 miliarde de lei de la frații Micula. Oamenii de afaceri au primit în urmă cu patru ani, prin una din primele decizii ale Guvernului Orban, aproximativ 900 milioane de lei.

shutterstock tribunal justitie jpeg

Judecătoarea, care a terminat facultatea în 2016, ajunsă în 2021 judecător stagiar la Rețița, apoi în mai 2022 la Judecătoria Beiuș (județul Bihor) este cea a care a ajuns să judece dosarul oamenilor de afaceri Micula, potrivit Digi24.

Magistratul a fost președinta completului de judecată care a semnat încheierea prin care a suspendat provizoriu și fără cale de atac executarea silită pornită de statul român împotriva celor opt companii al fraților Micula cât și a celor doi oameni de afaceri.

Potrivit documentelor consultate de Newsweek, oficialii UE se declară uimiți de faptul că statul român nu reușește de 7 ani să recupereze o sumă totală de 1,4 miliarde de lei de la frații Micula. Banii reprezentau un ajutor de stat acordat ilegal de statul român celor doi oameni de afaceri și penalitățile aferente.

Serviciile Comisiei reamintesc României că o decizie a Comisiei adresată unui stat membru este obligatorie pentru toate organele statului respectiv, inclusiv pentru instanțele acestuia. Autorităților române li se reamintește, de asemenea, că procedurile naționale nu pot fi utilizate ca pretext pentru a justifica neexecutarea recuperării în conformitate cu principiul supremației dreptului european”, arată CE. „Serviciile Comisiei remarcă faptul că, în pofida acțiunilor întreprinse de autoritățile române pentru asigurarea respectării deciziei Comisiei din 30 martie 2015, nu s-au înregistrat progrese în ceea ce privește recuperarea, iar suma de 1.109.512.163 RON (fără dobândă) rămâne restantă”, mai arată sursa citată. De asemenea, Comisia solicită autorităților să facă toate demersurile pentru a putea să recupereze banii.

Guvernul Orban, plată de ordinul sutelor de milioane

La începutul lunii decembrie 2019, Guvernul Orban a luat din Fondul de Rezervă 912,5 milioane de lei pentru a un titlu executoriu, după ce mai multe companii de stat ajunseseră să fie blocate, prin punerea de sechestru, în urma acțiunilor oamenilor de afaceri. Era una din primele mari decizii cu impact financiar.

Printre acțiunile pe care fusese pus sechestru erau pachete de la Nuclearelectrica și CONPET. De asemenea, în acea perioadă ajunsese cu poprire pe conturi și ROMATSA. La acea vreme, Marcel Ciolacu îi reproșa lui Orban că a dat această sumă „clientelei politice”.

În 2020, statul român a câștigat un proces împotriva acestora, oamenii de afaceri fiind puși să plătească aferente derulării procesului de la Tribunalul Internațional de Arbitraj. În acest proces, oamenii de afaceri mai solicitau de la statul român 9 miliarde de lei.

În aprilie 2022, ANAF a început executarea silită a averii fraţilor Ioan şi Viorel Micula pentru despăgubirile plătite în decembrie 2019 de statul român, însă magnaţii nu sunt dispuşi să returneze suma de 1,2 miliarde de lei, pentru că, spun ei, nu i-au primit "cadou", ci printr-o hotărâre judecătorească definitivă. Situația în acest proces s-a schimbat radical după ce CJUE a anulat decizia Tribunalului UE. Imediat după acțiunea ANAF, un consilier juridic al oamenilor de afaceri, a transmis că banii nu mai por fi înapoiați.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite