Războiul din Justiţie se mută în sânul CSM. Replici acide între magistraţii care au dat aviz pozitiv legilor justiţiei şi cei care le-au avizat negativ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii

Replici acide între magistraţii din Consiliul Superior al Magistraturii care, ieri, au votat propunerile ministrului Justiţiei de schimbare a legilor justiţiei. Dacă cei care au dat aviz negativ susţin că a fost „mimată consultarea” în acest caz, magistraţii care au votat pozitiv arată că „avizul negativ (...) semnifică blocarea perspectivei principiului separării carierelor judecătorilor şi procurorilor”.

Propunerile ministrului Justiţei Tudorel Toader de schimbare a legilor Justiţiei i-a împărţit pe membrii Consiliului Superior al Magistraturii în mai multe tabere. Două dintre ele sunt cele formate din magistraţii care au votat negativ propunerile venite de la Tudorel Toader şi magistraţii care au votat pozitiv propunerile. 

Susţinătorii propunerilor

Astfel, ieri, imediat după ce plenul CSM a dat aviz negativ proiectului de legi ale justiţiei cei opt membri ai CSM care au dat aviz pozitiv cu observaţii la legile justiţiei au semnat o scrisoare prin care atrag atenţia că „avizul negativ dat de majoritatea constituită în plen semnifică blocarea perspectivei principiului separării carierelor judecătorilor şi procurorilor”.

Documentul este semnat de judecătorii CSM Cristina Tarcea, Simona Marcu, Lia Savonea, Nicoleta Ţînţ, Gabriela Baltag, Evelina Oprina, dar şi de reprezentanţii societăţii civile din CSM, Victor Alistar şi Romeu Chelaru. Cei opt au votat pentru avizarea pozitivă cu observaţii a proiectului legilor justiţiei.

„Avizul negativ dat astăzi nesocoteşte imperativul punerii în acord a unor norme din cuprinsul celor trei legi declarate neconstituţionale prin decizii ale Curţii Constituţionale, cu textul acestora”, se menţionează în scrisoare.

Semnatarii documentului atrag atenţia că proiectul MJ a luat în considerare principiul esenţial al separării carierelor judecătorilor şi procurorilor, bun câştigat judecătorilor şi societăţii, iar avizul negativ dat în majoritatea constituită în Plen semnifică „blocarea perespectivei acestei separări”.

„În acord cu misiunea noastră constituţională şi consecvenţi responsabilităţii sociale uriaşe pe care o implică funcţia de membru în CSM, recunoaştem nevoia reformării Autorităţii judecătoreşti în scopul consolidării independenţei justiţiei, ca serviciu eminamente în folosul societăţii”, conform sursei citate.

Semnatarii comunicatului resping propunereile cu potenţial de vulnerabilizare a justiţiei, făcând referire la trecerea Inspecţiei Judiciare la Ministerul Justiţiei, dubla condiţionare a accederii în magistratură şi vechime în profesii juridice, dar şi abordarea „neechilibrată” a regimului răspunderii magistraţilor, modalitatea de numire în funcţiie de conducere în cadrul parchetelor.

Procurorul CSM Bogdan Mateescu: Intrăm într-o zonă de naivitate. Nu ne jucăm cu independenţa sistemului

„Citesc acum comunicatul colegelor mele. Cu tot respectul pentru orice opinie, cu atât mai mult pentru opinia domniilor lor, cred că intrăm într-o zonă de naivitate. Dacă propunerile materializate în urmă centralizării opiniilor întregului sistem judiciar şi în urmă eforturilor însemnate ale întregului consiliu din primăvară au fost efectiv ignorate de ministru în punctele esenţiale, dacă textele preluate de către ministru au fost necorelate, amestecate, ceea ce denotă superficialitate, dar aspectele legate de inspecţie, promovare, recrutare şi numiri în parchete au fost atent reglementate, chiar în amănunt, toate acestea demonstrează că a fost mimata consultarea, că ţintă ministrului a fost întărirea poziţiei sale în punctele esenţiale menţionate, că om eminamente politic, cu susţinere de aceeaşi natură, că independenţa reală, că drept al cetăţeanului, este mai mult sau mai puţin ignorată, dar că voinţa politicienilor apare mult mai pregnantă, ceea ce e dăunător”, a scris Mateescu pe pagina sa de Facebook.

Magistratul susţine că avizul negativ e un semnal potrivit şi necesar.

„Nu ne jucăm cu independenţa sistemului. Nu sfărâmam, astfel, fundamente ale statului de drept. Să luaţi legea înapoi şi să o refaceţi în consonanţă cu dorinţă de reforma, de evoluţie, în consonanţă cu fundamentele democraţiei. Reală, nu disimulata”, conform sursei citate.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ, joi, proiectul legilor justiţiei, cu 10 voturi la 8. Pentru avizarea negativă au votat următorii: preşedinta CSM Mariana Ghena, vicepreşedintele CSM Cristian Ban, procurorul general al, României Augustin Lazăr şi procurorii Andrea Chiş, Bogdan Mateescu, Mihai Bălan, Codruţ Olaru, Nicolae Solomon, Florin Deac şi Tatiana Toader.

Ministrul Justiţiei: Votul CSM, previzibil

La rândul lui, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, joi seara, la Antena 3 că votul Consiliului a fost previzibil, iar acesta „exprimă şi dorinţa de conservare a actualelor privilegii pe care magistraţii le au”.

„Este un vot previzibil. Previzibil pentru faptul că, în numeroase rânduri, numeroşi membri CSM s-au exprimat împotriva proiectului. Important e să găsim adevărul din spatele celor spuse, adevăr la care să ne raportăm şi să procedăm în modificarea legilor justiţiei. De ce vot previzibil? Observaţi faptul că, în bloc, procurorii au fost împotrivă. Dincolo de argumentele dânşilor, pe care nu le contest, cred că sunt şi alte argumente. (...) Ţin să precizez şi am convingerea faptului că votul negativ exprimă şi dorinţa de conservare a actualelor privilegii pe care magistraţii le au. Să nu ne ascundem după adevăr. Să nu vorbim numai de dragul frazelor ritoase şi, sigur, la adresa demnităţii, care este respectabilă şi care desfăşoară o activitate utilă, necesară, dar legile justiţiei datând de 13 ani, din 2004, dinainte de a intra în Uniunea Europeană, au consolidat în timp prin multiplele modificări statutul magistratului, procuror sau judecător, dar nu numai statutul profesional, de independenţă, de exercitate a atribuţiilor, ci şi colateral, privilegiile pe care şi le-au adus”, a spus Toader, la Antena 3.

Hans Klemm: SUA sunt îngrijorate de propunerile ministrului Justiţiei

Ambasadorul Hans Klemm a declarat, joi, că Statele Unite sunt îngrijorate că propunerile ministrului Tudorel Toader pentru reforma justiţiei ar putea întoarce România din drumul pe care l-a parcurs până acum de model în regiune pentru lupta anticorupţie.

„Statele Unite cred că România a făcut nişte paşi foarte importanţi pentru a asigura independenţa justiţiei şi a activităţii procurorilor şi, desigur, în termeniu mai largi, în educaţie şi aşa mai departe. Spun că România s-a transformat într-un model în această regiune şi pentru mine a fost un exemplu personal, dar ne dorim ca România să rămână pe acest traseu, acest traseu care a fost stabilit în urmă cu 14-15 ani”, a precizat ambasadorul. „Dar suntem îngrijoraţi că aceste propuneri ar putea să întoarcă România din drum”, a adăugat Hans Klemm.

La rândul lui, purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi, a declarat joi că preşedintele Klaus Iohannis a luat act de avizul CSM în cazul legilor Justiţiei, subliniind că Guvernul şi Parlamentul nu au cum să ignore acest semnal.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite