Raport: Instituțiile statului vulnerabilizează țara. Experții avertizează că astfel cresc șansele unei agresiuni împotriva României

0
Publicat:

Un raport recent al Curții de Conturi scoate la iveală o vulnerabilitate a statului român în relația cu Rusia. Concret, ANAF ar fi făcut derogări privind aplicarea sancțiunilor internaționale și ar fi avut contre cu Ministerul Afacerilor Externe privind un aviz.

Politologul Ioan Stanomir critică ineficienta colaborare a instituțiilor statului FOTO Eduard Enea
Politologul Ioan Stanomir critică ineficienta colaborare a instituțiilor statului FOTO Eduard Enea

Mai exact, un control al Curții de Conturi a constatat existența unei colaborări ineficiente sau chiar a unei lipse de colaborare între instituțiile desemnate să aducă la îndeplinire măsurile de aplicare a sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei și Belarus, în contextul războiului din Ucraina. 

Iar consecința acestor șicane și comunicări defectuoase între instituțiile statului poate avea consecințe foarte delicate, atrag atenția experții. „Aplicarea sancțiunilor internaționale trebuie făcută având în vedere scopul lor, acela de descuraja Rusia în a continua acest război și de la a descuraja firmele românești de a face afaceri cu Rusia. Dacă aceste două obiective nu sunt îndeplinite, înseamnă că sancțiunile nu și-au atins scopul. Orice lipsă de eficiență instituțională privind aplicarea sancțiunilor împotriva Rusiei nu face decât să prelungească acest război și să crească șansele ca în viitor agresiunea Rusiei să se îndrepte și împotriva României”, a explicat pentru „Adevărul” politologul Ioan Stanomir.

Derogările ANAF

Derogările acordate de către ANAF de la aplicarea sancțiunilor internaționale au avut ca temei legislativ Regulamentul (UE) nr. 269 din 2014 privind măsuri restrictive în raport cu acțiunile care amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, arată raportul Curții de Conturi. Mai mult, acesta precizează că, de la nivelul ANAF s-a solicitat și către Ministerul Afacerilor Externe emiterea avizului de conformitate cu dreptul internațional.

Dar, având în vedere că acele derogări făceau referire la sancțiuni aplicate în conformitate cu dreptul Uniunii Europene, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe au răspuns că avizul cerut de ANAF nu este necesar pentru că în cazul acelor derogări se aplică direct Regulamentul Uniunii Europene.

ANAF a acordat derogări unor firme controlate de un oligarh rus

După cum spun reprezentanții Curții de Conturi în raport, în urma analizelor efectuate la nivelul Serviciului Sancțiuni Internaționale și Prevenirea Spălării Banilor din cadrul Direcției Generale Informații Fiscale au fost depistate societăți comerciale care au prestat servicii, în general de transport pentru mărfuri având ca țară de proveniență Rusia/Belarus, fiind încălcate astfel prevederile din OUG 202/2008. Astfel, au fost sesizate organele de control din cadrul Direcțiilor Regionale de Antifraudă Fiscală care au dispus confiscarea sumelor rezultate în urma derulării operațiunilor comerciale.

Conform raportului Curții de Conturi, în perioada martie-iulie 2022, ANAF a acordat 10 derogări la trei firme cu acționariat majoritar rusesc, dintre care două - TML Artrom și TMK Assets – fac parte din grupul rusesc TMK, deținut de miliardarul rus Dmitri Pumpiansky. TMK este un furnizor cheie de oțel al gigantului energetic rus Gazprom.

„Având în vedere că respectivele derogări se refereau la sancțiuni aplicate conform dreptului unional, MAE a răspuns că acest aviz conform nu este necesar în cazul respectivelor derogări deoarece acestora le este aplicabil direct Regulamentul UE. Astfel reprezentanții MAE au precizat faptul că, pentru plata salariilor angajaților ar putea fi avute în vedere dispozițiile art. 6 din Regulamentul (UE) nr. 269/2014 privind acordarea unei derogări pentru efectuarea de plăți în baza unui contract sau al unui acord/unor obligații anterioare datei la care persoana sau entitatea respectivă a fost desemnată”, se precizează în raportul Curții de Conturi.

TMK a fost inclusă pe lista de sancțiuni în martie 2022, fiind acuzată că sprijină eforturile de război ale Rusiei. În urma impunerii sancțiunilor, Dmitri Pumpiansky a demisionat din consiliul de conducere.

În iunie 2024, Tribunalul UE a dispus Consiliului UE să elimine sancțiunile împotriva oligarhului rus Dmitri Pumpiansky și a soției sale Galina Pumpyanskaya, după ce acesta a făcut a făcut apel împotriva sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană.

„Adevărul” a solicitat puncte de vedere oficiale de la Ministerul Afacerilor Externe și ANAF cu privire la acest caz, dar reprezentanții celor două instituții nu au răspuns până la ora redactării acestui articol.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite