RAPORT Cât de performantă este Direcţia din ANAF care se ocupă cu recuperarea prejudiciilor din dosarele de mare corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia de executări silite cazuri speciale  este răspunsul ANAF la criticile privind performanţele scăzute de executare a deciziilor de confiscare în marile dosare de corupţie şi criminalitate organizată. Această direcţie a devenit operaţională de patru luni în cadrul ANAF.Detaliile apar într-un raport al FredomHouse.

Personalul Direcţiei de executări silite cazuri speciale  este format din jurişti, economişti şi ofiţeri de poliţie judiciară detaşaţi. Direcţia are 26 de posturi la nivel central şi câte nouă posturi în fiecare dintre cele opt direcţii regionale ale ANAF. O aplicaţie informatică - Monitor SP a fost creată la sfârşitul anului trecut  şi a început centralizarea titlurilor executorii pe care ANAF trebuie să le pună în aplicare.

Depăşind cu mult estimările iniţiale, a rezultat un număr de peste 20.000 de titluri executorii la nivelul întregii ţări. De exemplu, unul dintre cazurile de care această structura s-a ocupat este cel privind Privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare- Dan Voiculescu.

Principalul obiectiv

Principalul obiect de activitate al Direcţiei îl constituie punerea în executare a hotărârilor judecătoreşti din dosarele cu cazuistică penală. Potrivit ANAF, direcţia are ca obiect de activitate coordonarea şi monitorizarea activităţii de executare silită a sumelor cuvenite bugetului general consolidat al statului, precum şi a bunurilor sechestrate sau confiscate,  dispuse prin:

  • hotărâri judecătoreşti definitive, pronunţate în materie penală;
  • hotărâri judecătoreşti definitive pronunţate ca urmare a sesizărilor formulate de către Comisiile de cercetare a averilor de pe lângă curţile de apel prin care s-a dispus fie confiscarea unei cote părţi dintr-un bun sau a anumitor bunuri determinate, constatate ca fiind dobândite nejustificat, fie plata unei sume de bani egală cu valoarea bunului dobândit nejustificat;
  • ordine ale ministrului finanţelor publice de blocare a fondurilor sau a resurselor economice care se află în proprietate, sunt deţinute sau se află sub controlul persoanelor fizice ori juridice care au fost identificate ca fiind persoane sau entităţi desemnate, ce fac obiectul sancţiunilor internaţionale, potrivit legii;
  • alte titluri executorii prin care se stabilesc dobânzi, penalităţi de întârziere, majorări de întârziere, sau alte sume, dispuse, dar neindividualizate, prin hotărâri judecătoreşti definitive, cele prin care se stabileşte cuantumul cheltuielilor de executare silită, precum şi cele prin care se stabileşte suma reprezentând diferenţa de preţ şi\sau cheltuielile prilejuite cu urmărirea bunului.

Raportul "Freedom House"

Detaliile apar în raportul “Cât sechestrăm?  Cât confiscăm?- Raportul Freedom House România privind recuperarea prejudiciului şi confiscarea bunurilor dobandite prin infracţiuni”, care va fi făcut public pe 26 aprilie. Livetext pe www.justitiecurata.ro , marţi, 26 aprilie, intre orele 10.30-11.30.

Tot marţi va fi lansat raportul “Cine susţine şi cine subminează lupta anticorupţiei- Raportul Centrului Român de Politici Europene (CRPE): Indexul Sustenabilitatii DNA- editia a doua.
        
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite