Radu Cosaşu se retrage de la „Dilema Veche” la 1001 de poveşti „din vieaţa unui extremist de centru”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Cosaşu este co-fondator al revistei „Dilema Veche” FOTO: Mediafax
Radu Cosaşu este co-fondator al revistei „Dilema Veche” FOTO: Mediafax

Publicistul Radu Cosaşu a decis să se retragă de la revista „Dilema Veche” pentru a scrie ultimul volum din „Supravieţuiri”.

Scriitorul Radu Cosaşu, co-fondator al revistei de cultură „Dilema Veche”, s-a retras la cel de-al 1001-lea articol al rubricii „Din vieaţa unui extremist de centru...”. Ultimul său articol a fost „Propunere de monitorizare”, publicat la 27 iulie 2012, în cel de-al 1001-lea număr al revistei.

„Totul în tragic, nimic în serios”
 
Într-o notă a redacţiei la ultimul articol al lui Radu Cosaşu, jurnaliştii de la „Dilema Veche” scriu: „Întrebat, într-o împrejurare, ce crede că a ratat de-a lungul vieţii sale, Radu Cosaşu a răspuns: «Am ratat pentru totdeauna descrierea unui amor îndelungat.» După 1000 de dileme, proaspăt împlinite (cf. «Serviciului Mondial de Organizare a Coincidenţelor» atâtea se împlinesc în iulie 2012 de la primul număr al Dilemei) trebuie să-l contrazicem. Rubrica sa «Din vieaţa unui extremist de centru» a fost chiar cronica – autoironică, luând «totul în tragic şi nimic în serios» – unei mari şi îndelungate iubiri: cu hauts et bas, cu patos şi năbădăi, cu depresii ipohondre, dar mai ales supravieţuiri incredibile. La episodul 1001, ca-n poveste, Radu Cosaşu a hotărât să se retragă. Să patetizăm, povestindu-vă cât de mult ne vor lipsi tableta sa săptămânală, dar şi buna sa dispoziţie, afabilitatea, autoironia («Ce faceţi? Mulţumesc, interbelic»), măsura sa natural dilematică, adevărurile întotdeauna literare şi integrale? Sau, totodată (vorba preferată a lui Radu Cosaşu), până când apare următorul volum din Supravieţuiri, să-l mai aşteptăm câteodată, vinerea, la 11 fix, la şedinţa săptămânală?”.

1001 de dileme

Revista de cultură Dilema a fost fondată de Andrei Pleşu şi Radu Cosaşu, la începutul anilor '90. Astfel,  din 14 ianuarie 1993 încoace, au apărut 559 de numere sub numele «Dilema» şi 442 sub numele «Dilema veche». Din 1995, revista a început să apară şi pe internet.

„Cuvântul a venit la prima cădere pe gânduri lângă Andrei Pleşu", a povestit Radu Cosaşu la aniversarea a 18 ani de „Dilema Veche”. Aflat într-una din acele „veşnic discutabile zile bune, când habar nu ai câte celule mor şi se nasc în tine, domnia sa a pornit să parodieze cam ce problemeînalte le-ar sta pe limbă, într-o asemenea clipă sacră, superrafinaţilor: limbajul ca stare, ironos-ul ca sferă, livrescul ca dilemă... Stop-cadru. I-am propus: Dilema! Dilema? Am intrat imediat într-o surescitare farfuridistă, într-o fosforescenţă brânzovenească, semne sigure ale purităţii de simţire, ale elanului în inspiraţie şi conspiraţie: nu e prea tare? nu e prea moale? nu e prea abstract? nu e prea?...", îşi amintea atunci Radu Cosaşu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite