Psihiatru, despre cazul fetei ucise şi incendiate în Giurgiu: Vorbim de o persoană cu risc mare de recidivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dr gabriel diaconu

Psihiatrul Gabriel Diaconu spune că cel care a comis crima din judeţul Giurgiu are discernământ, ştie foarte bine ce a făcut şi de aceea a încercat să-şi ascundă urmele. În acelaşi timp, psihiatrul a subliniat că autorul cel mai probabil a rămas în apropiere după incendierea victimei sale, potrivt unei intervenţii avute la Digi24.

„În domeniul acesta al psihologiei criminologice există un proverb: Dacă vrei să cunoşti artistul, trebuie să-i studiezi atent opera. Ştim din start că avem de-a face cu o persoană care ştie foarte bine ceea ce a făcut şi care încearcă să-şi ascundă urma. Aceasta spune despre făptaş că are o minimă înţelegere despre ce înseamnă amprente, ce înseamnă identificare, deci este o persoană care nu este complet analfabetă. La fel de bine, ştim despre psihologia lui că nu suportă gândul că victima era o fiinţă umană. De multe ori, persoanele care distrug post-mortem cadavrul victimei lor sunt persoane care au o puternică ambivalenţă şi care la momentul care şi-au descărcat fantezia violentă asupra victimei nu se pot reconcilia cu faptul că victima încă are trăsături omeneşti. O altă chestiune este că foarte rar făptaşii care incendiază victima pleacă de la locul faptei, adică de la locul incendierii înainte să se asigure că acest demers a avut succes”, a declarat Gabriel Diaconu într-o intervenţie la Digi24. 

Psihiatrul a subliniat că acest caz nu este asemănător cu cel al lui Gheorghe Dincă, cel care ucis cel puţin o adolescentă, pe care ulterior a incendiat-o într-un dispozitiv improvizat.

„Vorbim de o oarecare improvizaţie şi de un fel de predispoziţie de a duce victima undeva în pădure, unde pot sau nu să fie privitori. Asta este o altă chestiune, dintr-o perspectivă de data această psihologic-criminologică: nevoia compulsivă a individului de a i se vedea opera. Tocmai de aceea artistul rămâne mereu în spatele operei şi ştim, pentru ce va urma, că la o evaluare atentă ulterioară, din punct de vedere medico-legal, psihiatric, inclusiv al profiului lui de comportament, vorbim de o persoană cu risc mare de recidivă şi în eventualitatea în care este deja recidivist, vorbim de o persoană care a escaladat în comportamentul lui criminal. Cu alte cuvinte, nu vorbim de un criminal în serie, este o speculaţie, sau vorbim de un criminal în serie a cărui carieră este la început”, a completat psihiatrul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite