Protestul magistraţilor amână procesul unui fost ofiţer SRI. 13 februarie, ziua „Z” pentru Daniel Dragomir

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir a venit degeaba la Curtea de Apel. Imagine: Ionuţ Mureşan
Fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir a venit degeaba la Curtea de Apel. Imagine: Ionuţ Mureşan

Fostul colonel SRI Daniel Dragomir va fi judecat în complet de divergenţă pe data de 13 februarie, deoarece magistraţii Curţii de Apel Bucureşti continuă protestele faţă de decizia Cabinetului Orban de a le elimina pensiile de serviciu.

Fostul ofiţer urma să primească o decizie definitivă în dosarul în care a fost acuzat că a luat mită peste 2 milioane de lei de la administratorul unor firme, Rami Ghaziri, pentru a interveni la funcţionari din Ministerul Finanţelor, ANAF şi Garda Financiară în vederea opririi unor controale sau pentru rambursări de TVA.

Numai că pe data de 30 ianuarie 2020 judecătorii Ciprian Ghiţă (preşedinte de complet) şi Ovidiu Richiţeanu nu s-au pus de acord dacă menţin condamnarea cu suspendare primită de Daniel Dragomir la Tribunalul Bucureşti pentru fals în înscrisuri şi achitarea acestuia pentru luare de mită. Aceeaşi decizie a luat-o instanţa de fond cu privire la soţia ofiţerului, Zoica Dragomir, fost plutonier major al SRI.

Astfel, în complet a ajuns judecătoarea Marian Constantinescu, pentru a înclina balanţa.

Numai că vineri, judecătorul a anunţat că la Curtea de Apel Bucureşti continuă protestele faţă de decizia fostului guvern de a elimina pensiile magistraţilor, iar procesul a fost amânat. 

La termenul următor, din data de 13 februarie ora 14:00, fostul ofiţer şi soţia lui vor fi întrebaţi dacă vor sau nu să îşi reia declaraţiile în faţa completului de divergenţă.

Fost şef al ANAF, audiat în dosar

La sfârşitul anului 2018, în acest dosar a fost audiat Gelu Diaconu, fost şef al Fiscului.

Gelu Diaconu a recunoscut că pe vremea când conducea ANAF ambasadorul Olandei a intervenit pe lângă el pentru a-i facilita lui Rami Ghaziri rambursare de TVA către firmele sale, însă nu îşi aduce aminte cu siguranţă dacă la întâlnire a participat şi Daniel Dragomir.

În schimb, Gelu Diaconu a relatat că afaceristul Rami Ghaziri îl însoţea pe ambasadorul Olandei, fapt care i s-a părut la vremea respectivă „contrar uzanţelor”, mai ales că Ghaziri nu era cetăţean olandez.

„Arăt că la întâlnirea din 30 mai 2014  pe care am avut-o cu ambasadorul Olandei a participat şi Dragomir Daniel. Făcea parte din delegaţia ambasadorului, cu încă trei sau patru persoane”, a spus Gelu Diaconu.

„S-a recomandat el?”, l-a întrebat judectorul, cu referire la Daniel Dragomir.

„La întâlnirea aia erau 150 de persoane noi, eu abia îmi aduc aminte de ambasadorul Olandei. Dacă Daniel Dragomir a fost la întâlnire cu siguranţă nu am schimbat un cuvânt cu el, nu îmi aduc aminte să se fi prezentat sau să îmi fi fost prezentat”, a răspuns Gelu Diaconu.

Fostul şef al ANAF a dat detalii apoi despre discuţiile cu ambasadorul Olandei, în prezenţa lui Rami Ghaziri.

„Singurul care a făcut o intervenţie asupra mea a fost cea a ambasadorului Olandei”, a mărturisit Gelu Diaconu.

„O apeciaţi ca fiind legală?”, a întrebat judecătorul.

„Nu. Un subiect era legat de reforma ANAF-ului, al doilea – întârzierile ANAF la rambursarea TVA, iar al treilea excedea uzanţelor, adică prezentarea activităţii domnului Ghaziri. (...) Ambasadorul Olandei a vorbit despre întârzierile înregistrate de ANAF la rambursarea TVA la firmele lui Ghaziri, apoi i-a dat cuvântul acestuia. Ghaziri a vorbit două-trei minute, şi-a expus nemulţumirile în legătură cu întârzierile ANAF la rambursarea TVA către firmele sale. (n.r. – Ambasadorul şi Ghaziri) erau într-o mică eroare, pentru că acest demers nu avea niciun efect.(...) Eu am perceput această întâlnire cu ambasadorul Olandei ca pe o încercare a acestuia de a-i facilita lui Rami Ghaziri obţinerea acelor rambursări de TVA de care era interesat”, a mai spus Gelu Diaconu.

Cum se apără Daniel Dragomir

La ieşire din sala de judecată, Daniel Dragomir a spus că el a stat şase luni în arest preventiv în baza denunţului formulat de Rami Ghaziri. „Până la ambasadorul olandez haideţi să explicăm altceva: eu am fost arestat preventiv şase luni şi jumtate în acest dosar pe declaraţia acestui evazionist, Rami Ghaziri, un infractor condamnat deja. Care spune: domnul Dragomir a făcut intervenţii la şeful ANAF Gelu Diaconu ca să mi se dea mie nu ştiu ce milioane  de euro înapoi. Vine şeful ANAF astăzi şi spune: n-am vorbit niciodată, n-a intervenit Dragomir, nu mi-a cerut nici direct, nici prin intermediari. Uitaţi cum în ţara asta un om e lua de acasă, ţinut arestat, cu familia distrusă, cu imaginea şi credibilitatea distrusă pentru că unul vine şi face o declaraţie. (...)”, a declarat la ieşire Daniel Dragomir. 

În 2015, fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir, acuzat că a luat mită peste 2 milioane de lei de la administratorul unor firme, Rami Ghaziri, pentru a interveni la funcţionari din Ministerul Finanţelor, ANAF şi Garda Financiară în vederea opririi unor controale sau pentru rambursări de TVA, a fost trimis în judecată de DNA. Pe fond, Daniel Dragomir a fost achitat cu privire la acuzaţiile că ar fi luat bani de la Rami Ghaziri, fiind achitat, însă a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru uz de fals. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite