Proiectul Guvernului privind autoritatea poliţistului, adoptat tacit în Senat. La cât cresc amenzile pentru refuzul legitimării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul a adoptat tacit luni proiectul Guvernului pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice, referitor la autoritatea poliţistului şi la majorarea amenzilor în cazul refuzului de a da relaţii cu privire la identitate.

Nota de adoptare tacită pentru acest proiect, la care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 19 iunie, a fost citită în plen de preşedintele de şedinţă, senatorul Claudiu Manda.

Proiectul instituie reguli referitoare la procedurile de legitimare, control corporal, al bagajelor şi al vehiculului persoanei, conducerea persoanei la sediul poliţiei şi utilizarea forţei.

De asemenea, prin proiect se propune majorarea cuantumului amenzilor pentru refuzul de a da relaţii cu privire la identitate (de la 100 - 500 lei, limitele cuantumului devin 500 - 1.500 lei) având în vedere că refuzul de legitimare presupune deplasarea persoanei şi identificarea la sediul poliţiei, timp în care poliţistul nu poate interveni la alte cazuri ce reclamă prezenţa sa în teren. De multe ori, refuzul de legitimare stă la baza escaladării unor situaţii tensionate în interacţiunea poliţist-cetăţean, precizează sursa citată.

Se propune, totodată, creşterea valorii amenzilor pentru organizarea de petreceri private în spaţiul public, în proximitatea imobilelor cu destinaţia de locuinţe (de la 500 - 1.500 lei, limitele cuantumului devin 2.000 - 3.000 de lei). În caz de repetare, într-un interval de 24 de ore, a faptei, amenda va fi cuprinsă între 3.000 şi 6.000 de lei. Dacă nici această amendă nu conduce la restabilirea ordinii publice, poliţistul poate aplica sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii, urmând ca procesul-verbal de constatare a contravenţiei să fie înaintat, în cel mult 48 de ore, instanţei competente.

Actul normativ mai stabileşte că persoana care, după ce a fost avertizată, împiedică organul de ordine publică de a-şi îndeplini obligaţiile de serviciu referitoare la legitimarea, controlul corporal, al bagajelor şi al vehiculului sau conducerea unei persoane la sediul poliţiei ori al altui organ de stat, va fi pedepsită cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă, cum ar fi, spre exemplu, ultrajul.

Potrivit proiectului de lege, poliţistul are dreptul să solicite persoanei legitimate să ţină mâinile la vedere şi, după caz, să renunţe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat şi să ceară persoanei care face obiectul controlului corporal să adopte o poziţie inofensivă, ce permite realizarea efectivă şi în siguranţă a acestui control. Prin poziţie inofensivă se înţelege: ţinerea mâinilor deasupra capului sau paralel cu solul, depărtarea picioarelor, adoptarea poziţiei şezut, adoptarea poziţiei culcat sau altă poziţie a corpului, care previne săvârşirea unei acţiuni violente îndreptate împotriva poliţistului şi respectă demnitatea umană, explică MAI.

Textul cuprinde şi garanţiile necesare respectării drepturilor persoanelor - persoana legitimată are dreptul de a fi informată verbal, de către poliţist, cu privire la motivul legitimării.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite