Program pentru recuperarea răniţilor în incendiul din Clubul Colectiv. Costurile cu un singur pacient, pe perioada internării, de până la un milion de euro
0Premierul Victor Ponta a anunţat că până la sfârşitul anului aşteaptă din partea ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, un proiect al unui program special de recuperare destinat răniţilor în incendiul din Clubul Colectiv. Acesta a mai spus că pentru un singur pacient costurile sunt cuprinse pe perioada internării între 500.000 şi un milion de euro.
„O să facem un program special. Va costa cât e nevoie. După ce ies din spital, după două-trei luni, oamenii aceştia au nevoie de recuperare“, a spus premierul duminică la Palatul Victoria.
Acesta a adăugat că a aflat de la specialiştii pe care i-a convocat la Guvern în cadrul unui grup de lucru că tratamentul în cazul arsurilor atât de grave este foarte scump, că pentru un singur pacient costurile sunt cuprinse pe perioada internării între 500.000 şi un milion de euro.
Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirugie Plastică a Spitalului „Floreasca“, a explicat, în cadrul grupului de lucru convocat la Guvern de premier, că din momentul internării în spital şi până la externare tratamentul unui bolnav cu arsuri grave costă între 5000.000 şi 1.000.000 de euro. El a dat ca exemplu un caz petrecut recent, la Sighetu Marmaţiei, în care tratamentul pentru un pacient cu arsuri foarte grave a costat 900.000 de euro.
El a adăugat că tratamentul unui pacient cu arsuri se întinde pe mai multe săptămâni şi poate depăşi chiar trei luni.
Incendiu în Clubul Colectiv. Ponta, despre tratamentul răniţilor: Nu contează. ne costă cât e nevoie
Ioan Lascăr a menţionat că tratamentul unui pacient cu arsuri este mai scump decât un transplant de organe. El a explicat că numai o alifie cu care se unge un bolnav pe zi costă aproximativ 1.000 de euro.
„Nu contează. Ne costă cât e nevoie“, a răspus premierul Victor Ponta.
Ponta a mai spus că în prezent medicii au la dispoziţie toate medicamentele şi resursele necesare, iar dacă va fi nevoie de ceva în plus, se va apela la Fondul de rezervă al Guvernului.
Din grupul de lucru convocat la Palatul Victoria fac parte premierul Victor Ponta, vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Apărării, Mircea Duşa, comandantul Spitalului Militar, Florentina Ioniţă Radu, şeful Secţiei de Chirurgie Plastică de la Spitalul Floreasca, prof. dr. Ioan Lascăr, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
Un număr de 137 de răniţi în incendiul de la clubul Colectiv mai erau internaţi, duminică seară, în spitalele Capitalei, potrivit Ministerul Sănătăţii.
Dintre aceştia, cei mai mulţi sunt la Spitalul de Arşi - 27 (trei critici, 10 grav, 14 stabili), Spitalul „Bagdasar Arseni“ - 21 (trei intubaţi, 18 stabili), Spitalul Universitar - 20 (şase în stare critică, trei în stare gravă, 11 stabili), Floreasca- 15 (14 intubaţi, unul stabil), Elias - 14 (patru intubaţi, 10 stabili) şi Spitalul Militar - 12 (doi intubaţi, 10 stabili).
Incendiu în Clubul Colectiv. Bilanţul sumbru al tragediei
Totodată, la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu“ sunt şase pacienţi minori (doi intubaţi, patru stabili), la Spitalul „Sf. Ioan“ - opt răniţi (şase intubaţi, doi stabili), Spitalul SRI - şase (doi grav, patru stabili), Spitalul „Sf. Pantelimon“ - cinci (doi intubaţi, trei stabili) şi la Spitalul Gerota - trei pacienţi stabili.
Astfel, 57 dintre răniţi sunt în stare critică, gravă sau intubaţi.
Ultimul bilanţ al incendiului de vineri seară din clubul Colectiv arată 30 de persoane decedate, după ce trei tinere, două aflate în Spitalul Bagdasar Arseni, iar alta la Spitalul de Arşi, au murit duminică.
Mai multe ştiri despre incendiul de la Clubul Colectiv
Incendiu în Clubul Colectiv: Zeci de persoane se zbat între viaţă şi moarte în spitale
Incendiul din Clubul Colectiv. Cine sunt vinovaţii pentru tragedia din clubul groazei
Incendiu în Club Colectiv. Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru, chitariştii Goodbye to Gravity, au murit
Incendiu Club Colectiv. Este nevoie de sânge! Unde puteţi dona chiar acum