Procuror DIICOT: „Alina Bica mi-a cerut să interceptez trei oameni de afaceri. Nu înţelegeam de ce îmi spunea cum să fac ancheta”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un procuror audiat în calitate de martor în dosarul “ANRP 1”, la instanţa supremă, a spus că fosta şefa a DIICOT Alina Bica i-a cerut să pună sub supraveghere trei oameni de afaceri, deşi nu existau probe suficiente împotriva lor, iar un alt martor a arătat că a vândut un teren în Snagov şi că în biroul notarului unde s-a legalizat tranzacţia se afla soţul Alinei Bica, iar acesta “părea direct implicat în tranzacţie”.

 Procurorul DIICOT Ionel Tudosan a povestit vineri, în faţa magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că în toamna lui 2014 a fost chemat de două ori de Alina Bica, atunci când aceasta era la conducerea Direcţiei, care i-a cerut să intercepteze trei oameni de afaceri despre a căror activitate a fost informat de Biroul de Prevenire a Spălării Banilor şi printr-o sesizare a SRI.

“Mi-a cerut să-i interceptez pe cei trei. Am discutat de două ori cu ea, m-a chemat cu dosarul. I-am explicat că nu am cu ce să mă prezint în faţa judecătorului pentru mandate de interceptare a convorbirilor telefonice. Nu înţelegeam de ce îmi indică cum să fac anchetă în dosar”, a arătat procurorul Tudosan în declaraţia sa de martor, dată în dosarul privind despăgubirile de la ANRP acordate lui Gheorghe Stelian pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

El a arată că dosarul era din 2013, îl primise de la un coleg şi privea posibile fapte de spălare de bani şi tranzacţii ilegale pe bursă în valoare de 22 milioane de lei.

Procurorul a mai povestit în faţa instanţei că a chemat martori şi i-a audiat pe unii dintre suspecţi, moment în care Alina Bica i-a reproşat că a “înţepat” dosarul.

“La a două întâlnire, care a avut loc cu o zi înainte de a fi reţinută de DNA, procurorul-şef mi-a reproşat că am “înţepat” dosarul prin audierea persoanelor vizate de sesizare. M-a deranjat asta. După două zile, după ce am văzut în presă despre ce-i vorba, mi-am dat seama că este vorba despre dosarul pe care eu îl aveam în lucrare şi l-am trimis la DNA”, a arătat Tudosan.

Oamenii de afaceri cercetaţi în respectivul dosar erau Valentin Vişoiu, Gheorghe Daniel şi Adrian Andrici.

Terenul din Ghermăneşti

Un alt martor audiat vineri în dosarul “ANRP 1”, Mihai Gabriel Nicolae, a arătat cum a ajuns în posesia unui teren în localitatea Ghermăneşti, judeţul Ilfov, despre care procurorii DNA susţin că ar fi ajuns în posesia Alinei Bica, fiind cumpărat prin intermediari.

“Un prieten mi-a zis de terenul de pe malul lacului Snagov, teren ce urma să fie cumpărat împreună cu Ionuţ Florin Mihăilescu. Prietenul m-a întrebat dacă vreau o parte din lotul lui. Urma să plătesc 10.000 de euro pentru 1.000 de metri pătraţi”, a povestit martorul.

Mihai Gabriel Nicolae a mai arătat că a locuit în bloc cu Florin Mihăilescu, fostul consilier al Alinei Bica.

“Pe Alina Bica am văzut-o la o cafea. Nu am ştiut că Bica să fi fost printre cumpărătorii terenului. Pe vânzător l-am văzut la notariat. Era mama lui Alin Cocoş”, a spus martorul.

El a mai declarat că, după un an, a vândut partea sa de teren, fără să fi vizitat vreodată locul.

“Nu ştiu cât s-a plătit pentru întreagă suprafaţă. Nu ştiu de ce Ana Popa, sora lui Mihăilescu, apare în contract alături de mine. Florin Mihăilescu nu ştiu ce voia să facă cu terenul său. După un an, am vândut terenul, la sugestia prietenului meu, Marius Stoica. Am vândut terenul către Ana Popa, către Ionuţ Mihăilescu şi către tatăl lor”, a precizat Mihai Gabriel Nicolae.

El a mai arătat că, la momentul vânzării, în biroul notarului era şi Mircea Bica, soţul Alinei Bica.

“Am vândut terenul către Ana Popa cu acelaşi preţ cu care l-am cumpărat. Bebe Bica vorbea doar cu Mihăilescu şi cu notarul”, a arătat martorul.

Întrebat de judecător dacă îşi menţine declaraţia dată în timpul urmăririi penale la DNA, în care a arătat că Mircea Bica era direct implicat în tranzacţie, martorul a arătat că menţine că a spus la DNA.

“Florin Mihăilescu a plătit notarul. Bebe nu ştiu ce caută acolo. Nu a fost invitat afară de către notar în timpul efectuării actelor şi a discuţiilor despre tranzacţie. Prietenul meu Marius Stoica nu mi-a zis că Alina Bica ar fi interesată de teren. Nu am vorbit cu Bebe Bica atunci. L-am mai văzut o singură dată, la un botez”, a arătat martorul în încheierea declaraţiei la ICCJ.

Următorul termen: 7 octombrie

Judecătorii instanţei supreme au stabilit următorul termen în dosarul “ANRP 1” în 7 octombrie, când va fi audiat un alt procuror, dar şi mama lui Alin Cocoş, cea care a vândut prima dată terenul din Snagov.  

În decembrie 2014, fosta şefa a DIICOT Alina Bica a fost trimisă în judecată de DNA, fiind acuzată că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiţiei în Comisia pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian despăgubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Conform rechizitoriului, în 15 martie 2011, Alina Bica, Crinuţa Dumitrean, Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Oana Vasilescu, Dragoş George Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru, în calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuţiu. Prin acest raport, valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilită la suma de 377.282.300 lei.

"Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această suma în dauna bugetului de stat şi a facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian şi alte persoane", susţin anchetatorii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite