Procesele de corupţie, blocate iarăşi la Curtea Supremă. Dosarele lui Dragnea, Ponta, Tăriceanu sau Ghiţă, suspendate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Saga completelor de 5 judecători de la Curtea Supremă pare să se prelungească la nesfârşit, de această dată de vină pentru asta fiind decizia surprinzătoare a Secţiei pentru judecători a CSM care a stabilit că dosarele repartizate în decembrie 2018 vor rămâne la aceleaşi complete de 5 judecători şi în 2019. Mai exact, Completul 1 penal, condus de Iulian Dragomir a decis luni întreruperea judecării mai multor dosare importante.

Completul 1 penal, condus de vicepreşedintele Curţii Supreme, Iulian Dragomir a decis luni întreruperea judecării mai multor dosare importante şi sesizarea Secţiilor Unite cărora le-a cerut să stabilească dacă este necesară schimbarea jurisprudenţei în legătură cu repartizarea dosarelor la completele de 5. 

Până la un răspuns din partea Secţiilor Unite judecătorii au amânat pentru data de 4 februarie toate dosarele ce se aflau ieri pe rol, printre care cel în care este judecat fostul prim-ministru Victor Ponta, dar şi cel în care este judecat Sebastian Ghiţă.

Totul a început încă de la primele ore ale dimineţii odată cu începerea termenului în procesul în care se judecă apelul fostului senator Victor Mocanu la condamnarea de 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu. 

„Completul de 5 judecători, văzând dispoziţiile hotărârii CSM prin care s-a stabilit ca toate dosarele repartizate în 13 decembrie să rămână la Completele trase la sorţi în decembrie anul trecut, având în vedere jurisprudenţa care arată că dosarele rămân doar la Completele care au început administrarea probelor, punem în discuţie sesizarea Secţiilor Unite în vederea schimbării jurisprudenţei. Stabilim sesizarea Secţiei Penale pentru a spune un punct de vedere. Punem în discuţie suspendarea proceselor", a anunţat preşedintele completului de 5 judecători, Iulian Dragomir.

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, este de părere că de vină pentru incertitudinea care domneşte acum în dosarele aflate pe rolul completelor de 5 este introducerea Consiliului SUperior al Magistraturii în procedura de desemnare a acestor complete. „CSM-ul nu trebuia introdus în această procedură. E în afara legii. Până la urmă, la CSM sunt judecători de la toate nivelurile, Tribunale, Curţi de Apel. Ei dau acum indicaţii judecătorilor de la Curtea Supremă?”, a declarat Augustin Zegrean.

Reamintim că la finalul anului trecut, Secţia pentru judecători a CSM a luat o decizie surprinzătoare, în contradicţie cu jurisprudenţa Curţii Supreme, ce atribuia completelor trase la sorţi la începutul anului dosarele în care nu erau administrate probe în anul precedent. Astfel însă, CSM-ul a menţinut completele care urmau să judece dosarele liderului PSD, Liviu Dragnea sau al şefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Experţii în domeniu sunt de părere că magistraţii Curţii Supreme reuniţi în Secţiile Unite vor anula decizia CSM. „În esenţă, prin decizia de azi, Secţia Penală sesizează instanţa cu privire la schimbarea practicii judiciare în ceea ce priveşte dosarele în care nu au fost făcute acte de cercetare în anul trecut şi de a pune în practică decizia CSM-ului. Practic, cred că judecătorii de la Curtea Supremă vor anula decizia CSM. În acest moment este lipsit de sens să existe 6 complete. Ţinând cont de valul de procese ca urmare a rejudecării apelurilor după contestaţiile în anulare, plus numărul mare de incompatibilităţi – nici nu cred că sunt atâţia judecători la Curtea Supremă. Oricum, CSM-ul nu dă ordine Curţii Supreme. Decizia ca aceste dosare să rămână completelor din 2018, chiar dacă nu s-a făcut nimic în ele, a fost o bălărie”, arată oficialii din sistem.

Sau, mai pe scurt judecătorii CSM nu au autoritatea de a se pronunţa asupra ce se întâmplă în cursul proceselor. „Sesizarea Secţiilor Unite cu privire la schimbarea jurisprudenţei Curţii este un mecanism prevăzut de legea de organizare judiciară, ce-i drept, foarte puţin folosit în practică. Judecătorii Curţii Supreme vor stabili dacă este cazul sau nu să se conformeze deciziei CSM. După părerea mea, judecătorii CSM s-au grăbit în acest caz. Nu există un temei în lege prin care CSM-ul să hotărască ce face o instanţă sau alta în cursul judecăţii. În mod sigur decizia Secţiilor va fi contrară hotărârii CSM. Până atunci se vor suspenda şi celelalte dosare aflate pe rol”, spun sursele citate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite