Preşedintele Iohannis a aprobat cererea de urmărire penală a fostului ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat vineri solicitarea DNA de începere a urmăririi penale a fostului ministru al Comunicaţiilor în guvernul Boc, Gabriel Sandu. Acesta este acuzat de procurorii antocorupţie de trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu.

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis vineri, 7 septembrie a.c., ministrului justiţiei cererea de urmărire penală a domnului Sandu Gabriel, în calitate de fost ministru al comunicaţiilor şi societăţii informaţionale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 476/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă prevăzută de art. 291 alin. (1) Cod penal raportat la art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000 şi a infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu prevăzută de art. 48 Cod penal raportat la art. 297 alin. (1) Cod penal cu referire la art. 309 Cod penal şi art. 132 din Legea nr. 78/2000, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispoziţiilor art. 109 alin. (2) din Constituţia României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008. Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea acestei cereri", se arată în comunicatul transmis Administratia Prezidentiala.

Fostul ministru este inculpat în dosarul „Microsoft 2”

Fostul ministru al Comunicaţiilor este unul dintre principalii inculpaţi în dosarul „Microsoft 2”, privind vânzarea de licenţe Microsft, în care prejudiciul depăşeşte 51 de milioane de euro. La începutul acestui an, Curtea Supremă a dat undă verde demarării acestui proces în care Gabriel Sandu este acuzat de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Potrivit procurorilor, în condiţiile în care în luna aprilie 2009 expira contractul comercial privind închirierea de licenţe Microsoft nr. 0115RO/15.04.2004, Gabriel Sandu, în calitate de ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi cu instigarea oamenilor de afaceri Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, a depus diligenţele necesare pentru încheierea unui nou contract de închiriere software. Acest lucru nu se putea realiza decât prin organizarea unei licitaţii publice în condiţiile OUG 34/2006 privind achiziţiile publice.

În acest context,Dinu Pescariu şi Claudiu Florică, în calitate de reprezentanţi în fapt/drept ai societăţii D.Con.Net AG, pentru a fi favorizaţi în câştigarea licitaţiei publice, prin intermediul unui om de afaceri, au luat legătura cu ministrul Sandu, căruia i-au şi plătit în acest scop suma de 2.196.035 euro (pentru aceste fapte în martie 2016 au fost condamnaţi definitiv de ICCJ Dorin Cocoş şi Gabriel Sandu, pentru trafic de influenţă).

În urma înţelegerii avute de Florică şi Pescariu cu ministrul Sandu, acesta din urmă a aprobat documentaţia de atribuire aferentă procedurii de licitaţie deschisă, iniţiată pentru „Achiziţionarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare". Documentaţia care a stat la baza licitaţiei (referat de necesitate şi caiet de sarcini) conţinea condiţii restrictive nejustificate de participare la licitaţia organizată de către MCSI, fiind favorizată în acest mod D.Con-Net AG, în calitate de lider al unei asocieri din pare făcea parte şi firma Dim Soft SRL. De asemenea, prin răspunsurile la solicitările de clarificări formulate în cadrul procedurii de licitaţie, inculpatul Sandu Gabriel a menţinut condiţiile restrictive prin care să fie favorizată D.Con-Net AG, spun procurorii DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite