Presa internaţională, despre protestele din România: Un „vârf al crizei“, un „blitzkrieg“ al partidului de guvernământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acţiune de protest în Piaţa Victoriei FOTO Inquam Photos/ Octav Ganea
Acţiune de protest în Piaţa Victoriei FOTO Inquam Photos/ Octav Ganea

Protestele de miercuri seară faţă de modificările aduse Codului de procedură penală au fost relatate pe larg de agenţiile internaţionale de presă şi preluate de diverse publicaţii, între care Fox News, The Washington Post sau Tribune de Geneve. Reuters scrie despre un „război-fulger“ împotriva sistemului judiciar sub motivul contracarării unui stat paralel.

„Nu vom ceda“ şi „Hoţii“, au scandat aproape 5.000 de manifestanţi la Bucureşti, în faţa sediului Guvernului, scrie AFP, preluat de Tribune de Geneve.

Îmbrânceli au avut loc în mai multe rânduri între manifestanţi şi jandarmi, prezenţi în număr mare, opt persoane fiind reţinute, inclusiv jurnalistul german Paul Arne Wagner , a constatat un jurnalist al AFP.

AFP scrie şi despre modificarea Codului de procedură penală, precizând că noile amendamente reduc numărul delictelor pentru plasarea unei persoane în arest preventiv.

Şi AP relatează despre îmbrâncelile dintre manifestanţi şi jandarmi, inclusiv despre reţinerea jurnalistului german.

„Mii de oameni s-au adunat miercuri seara în faţa Guvernului din Bucureşti, cu steaguri naţionale, americane şi ale UE şi cu mesaje anti-PSD, partidul de guvernământ, pe care protestatarii îl consideră «ciuma roşie»“, notează AP.

„Legile sunt votate noaptea pentru a-i proteja pe evazionişti şi pe corupţi. Ţara trebuie să-şi revină“, spune un protestatar pentru AP.

Reuters a publicat un material amplu, remarcând un „Blitzkrieg“ legal al puterii împotriva aşa-numitului „stat paralel“.

Potrivit Reuters, modificările aduse Codului de procedură penală fac parte dintr-o campanie legislativă a PSD de a stopa ceva ce consideră că ar fi o conspiraţie la adresa sa cu ajutorul unor acuzaţii false de corupţie.

Intervenţiile PSD asupra sistemului judiciar au declanşat cele mai mari proteste de la căderea comunismului în 1989, notează Reuters.

Este un „vârf al crizei“ şi „ultima mutare dintr-o dramă regională care dezvăluie fragilitatea democraţiilor postcomuniste din Europa de Est“, comentează autorul materialului.

Reuters compară situaţia din România cu Turcia lui Erdogan şi Ungaria lui Orban.

Dacă Viktor Orban şi Jaroslaw Kaczynski, din Polonia, sunt văzuţi ca ideologi naţionalişti, criticii spun că în cazul lui Liviu Dragnea, preşedintele PSD, nu este vorba de altceva decât de un motiv pragmatic de a scăpa de acuzaţiile de corupţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite