Portretele victimelor din Colectiv, puse pe treptele Curţii de Apel în semn de protest: „Există riscul ca pedepsele inculpaţilor să fie reduse”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portretele tinerilor care au murit în Colectiv au fost expuse pe scările Curţii de Apel Bucureşti. FOTO: Facebook/ Marian Rădună
Portretele tinerilor care au murit în Colectiv au fost expuse pe scările Curţii de Apel Bucureşti. FOTO: Facebook/ Marian Rădună

La Curtea de Apel Bucureşti au fost aduse, vineri, portretele oamenilor care au murit în tragedia din clubul Colectiv, în semn de protest. Organizatorii au vrut să tragă un semnal de alarmă în privinţa evoluţiei acestui dosar în instanţă.

„În Vinerea Mare, vrem să le arătăm celor care nu mai sunt printre noi, dar şi familiilor lor şi supravieţuitorilor, că ne gândim mereu la ei şi veghem asupra lor şi asupra înfăptuirii cinstite a procesului de Justiţie”, se arată pe paginade Facebook a evenimentului, promovat de comunitatea Geeks For Democracy.

Protestul are loc după ce, luni, peste 40 de supravieţuitori şi rude ale tinerilor care şi-au pierdut viaţa în incendiul din octombrie 2015 din clubul Colectiv au atras atenţia că ar putea fi schimbată încadrarea juridică a inculpaţilor condamnaţi în prima instanţă, care astfel s-ar putea alege cu pedepse mici, nesemnificative. Organizatorii avertizează că o asemenea decizie nu i-ar afecta doar pe supravieţuitorii tragediei, ci s-ar răsfrânge asupra tuturor actelor de justiţie din România.

Ce mesaj au transmis organizatorii protestului:

„Pentru 65 de oameni, anul 2021 ar fi trebuit să însemne încă o zi de naştere sărbătorită, înca un succes la locul de muncă, încă o bucurie pe plan personal şi încă un vis bifat ca împlinit pe lista cu planuri de viitor. În realitate, mâine, 30 aprilie 2021, se fac cinci ani şi jumătate de la incendiul din Colectiv, care le-a curmat acestor 65 de oameni vieţile, transformând în cenuşă aniversările, fericirea şi visurile şi înlocuindu-le cu parastase, doliu şi deznădejde.

După cinci ani şi jumătate, celor 65 de suflete pierdute, familiilor acestora şi supravieţuitorilor tragediei nu li s-a făcut încă dreptate de către Justiţie. Mai mult, se pare că există riscul ca pedepsele anumitor inculpaţi să fie reduse la minimum prin posibila adoptare a unor schimbări de încadrare juridică a faptelor.

Dorim să tragem un semnal de alarmă cu privire la evoluţia dosarului Colectiv printr-o întâlnire comemorativă în faţa Curţii de Apel, mâine, 30.04, de la ora 17:00. Îi vom aduce cu noi şi pe cei 65 de oameni dragi rătăciţi printre stele, sub forma portretelor lor foto, pe care le vom afişa ca să îi omagiem şi ca să dovedim că nu i-am uitat.

La final, cine doreşte, poate să meargă la locaţia clubului Colectiv pentru a aprinde o candelă şi a spune o rugăciune. În Vinerea Mare, vrem să le arătăm celor care nu mai sunt printre noi, dar şi familiilor lor şi supravieţuitorilor, că ne gândim mereu la ei şi veghem asupra lor şi asupra înfăptuirii cinstite a procesului de Justiţie.”

Foto Facebook./ Mircea Rădună

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite