Ponta s-a eschivat la întrebările privind cazul poliţistului Bogdan Gigină: „Am impresia că vorbesc în chineză”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La şedinţa de vineri a Guvernului, premierul Victor Ponta a transmis condoleanţe familiei poliţistului Bogdan Cosmin Gigină, mort după ce a căzut cu motocicleta într-un crater din mijlocul străzii Ştirbei Vodă în timp ce deschidea coloana oficială a lui Gabriel Oprea. De asemenea, premierul a evitat să răspundă întrebărilor legate de o posibilă demitere a vicepremierului Oprea

„Îmi cer mii de scuze, ştiu că dumneavoastră nu respectaţi niciodată regulile stabilite, eu le respect întotdeauna", a răspuns premierul Victor Ponta atunci când a fost întrebat de cazul poliţistului care a murit după ce a căzut într-o groapă, arată stirileprotv.ro.

„Înţeleg că vorbiţi ca să vă audă şefii. Am stabilit nişte reguli, cu excepţia dumneavoastră toată lumea le respectă", i-a spus Ponta unui report.

Ulterior, mai mulţi jurnalişti au început să-i tot pună lui Ponta întrebări pe acest subiect.

„Am impresia că vorbesc în chineză. (...) Nu vreau să evit nimic. Dacă aveţi întrebări pe temă pe care cred că sunt responsabil în faţa cetăţenilor vă răspund”, a mai spus premierul înainte de a încheia transmisia. 

Ponta a transmis condoleanţe familiei lui Gigină

Premierul Victor Ponta a transmis vineri, înainte de începerea şedinţei de Guvern, condoleanţe familiei poliţistului Bogdan Cosmin Gigină.

„Aş vrea să încep însă cu a-mi exprima solidaritatea şi condoleanţe pentru familia poliţistului mort la datorie, cel care a decedat marţi, miercuri, ştiu că s-au întâmplat toate acele lucruri. Există o anchetă în curs şi vreau să mulţumesc tuturor celor care îşi fac datoria şi celor care uneori, din păcate, plătesc un preţ mult prea mare pentru ceea ce fac în fiecare zi pentru ca societatea românească să funcţioneze", a declarat Victor Ponta, la începutul şedinţei de vineri a Guvernului.

El a mai spus că trebuie văzut cum se pot întâmpla asemenea lucruri, afirmând că peste tot prin ţară există ”tot felul de capcane mortale”, despre care se află doar atunci când se întâmplă o tragedie.

„Fiind vorba despre o anchetă în curs, vreau sa vedem cum se pot întâmpla asemenea lucruri, în special pe partea de CNDNR şi administraţie locală. Avem gropi în asfalt, avem tot felul de zone periculoase. Sunt convins că peste tot în ţară există tot felul de capcane mortale şi doar după ce se întâmplă o mare tragedie află despre ele. O societate normală ar trebui să ia măsuri înainte, nu după ce se întâmpla asemenea lucruri”, a spus Ponta.

El a susţinut că sunt politicieni care folosesc tragediile şi arestările pentru a obţine capital politic şi acest fapt ar trebui să înceteze.

„Mi-aş dori ca şi noi ca societate să nu mai folosim, vorbesc de oamenii politici, să nu mai folosim tragediile în scopuri politice. De fiecare dată când se întâmplă o tragedie, apar aceeaşi oamnei politici care ţipă şi folosesc fie tragediile, fie arestările, ca să câştige un pic de capital politic şi ăsta e un semn de barbarism în politică şi poate reuşim să scăpăm de el", a mai spus Ponta.

Poliţistul Gigină făcea parte din coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea

Poliţistul a murit într-un accident tragic, la doar 28 de ani, la un an de la nunta sa. El făcea parte din coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea şi, în seara de marţi, deschidea drumul coloanei, când a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe strada Ştirbei Vodă din centrul Capitalei. În noaptea în care a avut loc accidentul ploua în Bucureşti, ceea ce afectează vizibilitatea în trafic, în special pentru motociclişti, care nu au ştergătoare de parbriz.

„În momentul în care eşti pe motocicletă, vizibilitatea este mult mai redusă decât la volanul unei maşini, în special noaptea, pe ploaie. Şi este şi mai complicat atunci când poliţistul deschide coloana pe motocicletă pentru că acesta trebuie să fie atent la trafic, să facă loc, să dea din mâini şi să meargă cu viteză”, au povestit colegii lui Gigina.

Aceştia au adăugat că gropile de pe Ştirbei Vodă nu erau semnalizate cu lumini aşa cum ar fi trebuit şi Gigină efectiv nu a avut timp să vadă gardurile care împrejmuiau cele trei gropi adânci cât nişte cratere. „Şi mai tragic este că poliţistul care coordona misiunea ar fi fost chiar naşul lui Bogdan Cosmin Gigină. El a oprit după accident”, au mai mărturisit cei prezenţi la priveghiul care a avut loc joi.

Procurorii au deschis dosar ce cercetare penală

De altfel, în acest caz, procurorii de la Parchetul Tribunalului Bucureşti au deschis un dosar de cercetare penală în care s-a început urmărirea in rem, pentru fapta de ucidere din culpă. După primirea tuturor probatoriilor, anchetatorii vor putea să stabilească dacă poate fi atrasă răspunderea penală „in personam“, respectiv dacă va fi dispusă începerea urmăririi penale în cazul unor persoane. Până atunci îi vor audia atât pe colegii poliţistului decedat, cât şi pe muncitorii care lucrau la reţeaua de distribuţie a gazelor de pe Ştirbei Vodă.

Poliţia Capitalei spune că modul în care era semnalizată groapa în care a căzut şi murit, marţi seară, agentul de poliţie este una dintre circumstanţele cercetate în stabilirea motivelor care au dus la producerea accidentului. „La locul producerii accidentului existau elemente de semnalizare a lucrării, dar cu privire la modul în care erau amplasate, dacă respectau sau nu normativele legale, urmează a se stabili pe parcursul anchetei aflate în instrumentarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti”, se arată în comunicatul emis joi.

Gropile nu erau bine semnalizate, spun martorii

Din declaraţiile martorilor oculari reiese că cele trei gropi din asfalt nu erau bine semnalizate. „Groapa era săpată de o companie de gaze. De fapt, sunt trei gropi, una după alta. Când a avut loc accidentul, afară era întuneric şi ploua. În zonă era aglomerat şi probabil că poliţistul, în grabă, nu a văzut gropile. Sincer, nici nu erau foarte bine semnalizate”, susţin martorii. Cei de la SC Distrigaz Sud Reţele SRL afirmă însă că obligaţia de a semnaliza şantierul îi revine, prin contract, firmei subcontractate.

„Semnalizarea a fost realizată conform dispoziţiilor legale în vigoare: bariere de protecţie, panouri de semnalizare/presemnalizare, semne de circulaţie, balize cu lumina intermitentă şi banda galbenă de avertizare”, se arată într-un răspuns oficial al Distrigaz trimis ziarului „Adevărul”.

La scurt timp de la producerea accidentului, respectiv în noaptea de miercuri spre joi, cele trei gropi din mijlocul străzii Ştirbei Vodă au fost astupate. 

Cine are dreptul la coloană oficială

Poliţistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei a decedat marţi seară, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde a fost transportat în urma accidentului. Şeful Serviciului de Presă al Poliţiei Capitalei, Diana Sarca, declara atunci că poliţistul se afla în misiune şi se îndrepta către o zonă în care ar fi urmat să fluidizeze circulaţia.

Potrivit Codului Rutier, patru demnitari români au dreptul să beneficieze zilnic de coloane oficiale: preşedintele României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor şi primul-ministru al Guvernului. Acestora li se adaugă şi miniştri care au nevoie să se deplaseze în regim de urgenţă. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite