Pledoaria care îl eliberează din puşcărie pe miliardarul Ioan Niculae: „Am muncit până în ultima zi şi am consiliat condamnaţi pentru fapte de violenţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Niculae este la un pas de eliberare FOTO: Adevarul
Ioan Niculae este la un pas de eliberare FOTO: Adevarul

Ioan Niculae a participat la paza penitenciarului şi a consiliat deţinuţii închişi pentru fapte de violenţă. Aşa arată magistraţii Judecătoriei Găeşti în motivarea deciziei ca omul de afaceri  - care execută din aprilie 2015 o pedeapsă de doi ani şi şase luni de închisoare - să fie eliberat condiţionat. Sentinţa a fost luată dată pe 21 octombrie, dar a fost contestată de procurorii DNA. Ultimul cuvânt îl va avea Tribunalul Dâmboviţa.

Mai exact, avocaţii lui Ioan Niculae au arătat că miliardarul are un copil de 7 ani care ar fi necesitat consiliere psihologică după încarcerarea tatălui, situaţia grupului de firme pe care-l îl controlează este grea, din cauza crizei economice 4.000 de persoane au fost disponbilizate.

În motivare se arată şi ce a spus Ioan Niculae în ultimul cuvânt. 

“Petentul condamnat, având ultimul cuvânt, solicită admiterea cererii întrucât a îndeplinit fracţia prevăzută de lege, a muncit din prima zi după ce a terminat perioada de carantină, a participat la paza PNP Jilava, în Penitenciarul Găeşti a muncit inclusiv în preziua termenului, deşi nu mai avea importanţă cu privire la evaluarea sa, a avut un comportament foarte bun faţă de cadre, a ţinut şedinţe de consiliere pentru ceilalţi deţinuţi mai ales pentru cei condamnaţi pentru fapte de violenţă, droguri, fără beneficii din punct de vedere al liberării condiţionate, solicită să aibă în vedere şi pedeapsa foarte mare aplicată pentru infracţiunea săvârşită”.

Programe educaţionale

Judecătorul a explicat că Ioan Niculae a participat la 22 de programe educaţionale şi a desfăşurat activităţi lucrative, având câştigate 171 de zile ca urmare a muncii prestate

“Petentul condamnat, pe parcursul executării fracţiunii de pedeapsă, a fost stăruitor în muncă, disciplinat şi a dat dovezi temeinice de îndreptare, instanţa apreciază că deţinerea în continuare a acestuia nu mai este necesară, timpul în care a fost privat de libertate fiind sufficient pentru ca scopul preventive, educative şi sancţionar al pedepsei să fie îndeplinit”, arată Judecătoria Găeşti.

Condamnarea

În 2 aprilie, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe patronul grupului SC Interagro SA Ioan Niculae, la doi ani şi şase luni de închisoare în doarul "mită la PSD". În acelaşi dosar au fost condamnaţi Gheorghe Bunea Stancu, la trei ani de închisoare, Gheorghe Teodorescu şi Viorel Bărac, la doi ani şi şase luni cu executare.
   

Prima încercare

Pe 22 septembrie, Tribunalul Dâmboviţa a respins o solicitare a lui Ioan Niculae de eliberare condiţionată, considerând că cererea este nefondată. Judecătorii de la Tribunalul Dâmboviţa a menţinut astfel o decizie din 31 august, prin care Judecătoria Găeşti i-a respins omului de afaceri cererea de eliberare condiţionată.

Pedeapsa lui Niculae este de 914 zile, iar pentru a putea cere eliberarea condiţionată, acesta trebuia să execute o treime, respectiv 304 zile.

Avocatul omului de afaceri declara că acesta merită să fie eliberat după ce, în cele cinci luni de detenţie, a scris cinci cărţi. Cărţile semnate de Ioan Niculae sunt în domenii precum agricultura şi chimia, în care de altfel omul de afaceri are investiţii. Două dintre volume se intitulează "Bioetanolul, combustibilul viitorului" şi "Valorificarea energetică a biomasei".


 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite