Patriarhul Daniel şi cotirea ideologică de la ora 17.00: „În istoria poporului român, adesea Dumnezeu a lucrat chiar şi prin oameni străini de neamul nostru“
0Liderul Bisericii Ortodoxe Române a formulat o declaraţie cu „schepsis“ imediat după ce a ieşit din secţia de votare, în seara zilei de 16 noiembrie, după ce a evitat să comenteze în ultimele două săptămâni acuzaţiile de implicare în campania electorală a clericilor ortodocşi.
Campania electorală pentru desemnarea preşedintelui României a consemnat implicarea fără precedent a clerului Bisericii Ortodoxe Române în lupta politică.
Fie că au rostit făţiş în faţa enoriaşilor numele candidatului PSD, Victor Ponta, sau doar iniţialele formaţiunii politice din care acesta provine, preoţii ortodocşi implicaţi au dat mereu argumentaţiei o tentă naţionalistă.
În ciuda nenumăratelor exemple aduse la cunoştinţa opiniei publice, probate cu înregistrări audio sau video, oficialii Bisericii Ortodoxe Române, prin vocea purtătorului de cuvânt, Constantin Stoica, au negat că ar fi vorba despre implicare instituţională. Patriarhul Daniel a stat în umbră în această perioadă şi nu a răspuns acuzaţiilor lansate împotriva BOR.
Pe de altă parte, liderul creştin-ortodox a formulat o declaraţie cu „schepsis“ imediat după ce a ieşit din secţia de votare, în seara zilei de 16 decembrie:
„În istoria poporului român, ca răspuns la rugăciunile sale pentru a dobândi libertatea şi unitatea naţională, adesea Dumnezeu a lucrat chiar şi prin oameni străini de neamul nostru. De pildă, România Mare s-a realizat mai ales şi prin conducători ai României ca regele Ferdinand şi regina Maria, care nu aveau deloc sânge românesc în venele lor“.
Declaraţia, postată pe portalul basilica.ro în jurul orei 17.00, a fost un prim semnal pentru analiştii politici că Victor Ponta ar putea pierde alegerile după ce, pe tot parcursul zilei, sondajele interne ale partidului îl dădeau câştigător.
Patriarhul a transmis, practic, enoriaşilor, într-un discurs care a marcat o cotire ideologică, să fie gata pentru Klaus Iohannis. Pentru a înţelege sensul apelului e necesară o trecere în revistă a evenimentelor politico-religioase petrecute în România în ultima perioadă.
Credincioşii care au fost sâmbătă, 8 noiembrie, la Mănăstirea Cozia (judeţul Vâlcea) au primit în curte bileţele cu mesajul „Stimate alegător creştin-ortodox, când votezi, nu îţi trăda credinţa şi neamul! Votează Victor Ponta, român şi creştin-ortodox!“.
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Maramureşului şi Sătmarului, apare într-o înregistrare video, în duminica premergătoare turului 2, în timp ce face campanie electorală pentru Victor Ponta şi-şi îndeamnă subordonaţii să meargă la vot cu acest gând. „Noi vă spunem, votaţi-l pe-al nostru! Trebuie să fie creştin, să fie ortodox, să se închine, să facă sfânta cruce“, a spus clericul.
Tot cu o săptămână înainte de alegeri, la Moftinu Mic, în judeţul Satu Mare, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, şi alţi câţiva zeci de enoriaşi au ascultat la Mănăstirea Ţeghea discursul părintele duhovnic Sebastian: „Duminică, când vor fi alegerile, noi, oamenii creştini şi ortodocşi să mergem şi să dăm un vot pentru ţara noastră. Să votăm cu cei care sunt ortodocşi: Victor Ponta, căci el poate să ne unească“. Zeci de astfel de incidente au fost raportate peste tot în ţară, mai ales în ultimele zile înaintea turului 2 de scrutin.
De cealaltă parte, Guvernul Ponta a dat dovadă, încă din toamnă, de multă generozitate faţă de BOR.
Pe 1 septembrie, Guvernul României a alocat, din fondul de rezervă bugetară, 2 milioane de lei pentru Mănăstirea Nicula, pe care Victor Ponta o vizitase cu două săptămâni înainte.
Alte câte 2 milioane de lei au mers, din acelaşi fond de rezervă, la Centrul Eparhial din Iaşi şi tot atâţia bani la Mănăstirea Tismana din judeţul Gorj. Guvernul Ponta a aprobat, în şedinţa din 15 octombrie 2014, acordarea a 6 milioane de lei, din Fondul de rezervă bugetară, pentru finanţarea a două catedrale din Madrid şi Barcelona, respectiv a două lăcaşe de cult din Gorj şi Cluj. Pe 13 octombrie, o ordonanţă de urgenţă reglementa trecerea în patrimoniul Mitropoliei Moldovei a şase vile şi un imobil în care funcţionează Centrul Ecumenic Daniil Sihastrul din Durău.
Atât primului ministru Ponta, cât şi vicepremierului Dragnea, li s-a cântat, pentru meritele de binefăcători ai bisericii, „Vrednic este!“, în prezenţa Patriarhului Daniel.
Singura voce critică cu privire la implicarea politică a BOR a fost cea a preotului ieşean Ioan-Florin Florescu, emigrat în Scoţia în 2011. Pe 15 noiembrie, la sfârşitul campaniei electorale, acesta a postat un mesaj dur pe blogul personal: „Mi-e ruşine de cei care v-au spus din amvonul Bisericii să votaţi un hoţ dovedit, doar pentru că e botezat ortodox şi îşi face cruce cum trebuie. Îmi cer eu scuze pentru această rezumare imbecilă a Ortodoxiei“.
Mai puteţi citi pe aceeaşi temă:
Ponta alocă şase milioane de lei, din fondul de rezervă, pentru trei mănăstiri