Părerea unei britanice: „Românii sunt nişte prieteni pe care trebuie să îi păstrăm“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda încercărilor guvernului britanic de a nega existenţa unei campanii prin care să-i descurajeze pe români şi pe bulgari să muncească în Regat, sfaturile cu mesajul „Nu veniţi la noi“ au devenit deja cunoscute în întreaga lume. Românii, însă, primesc sprijin chiar din rândul britanicilor. Printre ei se află scriitoarea şi prezentatoarea BBC Tessa Dunlop.

Britanica în vârstă de 38 de ani, căsătorită cu un român, le aminteşte conaţionalilor săi să nu uite de bunele maniere şi le oferă câteva motive să rămână prieteni cu românii.

„Românii sunt nişte prieteni pe care trebuie să îi păstrăm. Cu puţin ajutor din partea UE, România şi-ar putea redobândi titlul de grânarul Europei. Este în interesul nostru să rămânem prieteni cu acest popor tenace şi educat. Vorbesc destul de bine limba engleză şi pot să confirm că româncele au o anumită valoare regală“, a scris Tessa Dunlop pe blogul ei de pe „Huffington Post“.

Românii vor doar să-şi găsească echilibrul

Prezentatoarea critică „şuvoiul xenofobic venit din partea Marii Britanii”, mai ales că ştie că viaţa românilor este una presărată cu obstacole la tot pasul. Experinţa avută în România, în urma căreia s-a îndrăgostit de un ieşean şi cu care acum are o fiică, a făcut-o să-i înţeleagă mai bine pe români.

„Ce altceva pot face ei? Românii sunt obişnuiţi să fie la coada clasamentului european. Ştiu asta, sunt măritată cu unul dintre ei. Pentru cei din România, viaţa nu este atât de simplă. Trebuie să treacă de obstacole precum reducerea salariilor din sectorul public cu 25%, cele mai mici salarii din Uniunea Europeană, corupţia endemică şi o infrastructură de calitate inferioară. Şuvoiul xenofobic venit din partea Marii Britanii este doar o ultimă lovitură pentru o ţară care încearcă cu disperare să îşi găsească echilibrul.

Românii sunt săraci, dar sunt şi foarte bine educaţi. Este un amestec toxic. Fie că vă vine să credeţi sau nu, mulţi nu vor să-şi părăsească familiile, prietenii sau cultura, dar o fac pentru că sunt frustraţi de lipsa de oportunităţi din ţara natală. De la Revoluţia din 1989 se estimează că aproximativ trei milioane de muncitori au părăsit România, dar nu Marea Britanie a fost prima lor destinaţie. Italia, Germania, Franţa şi Spania au fost printre cele mai populare destinaţii“, a mai scris britanica.

Tessa spune că experienţa Occidentului reprezintă pentru români un mijloc de a câştiga mai bine, dar şi de a se elibera de sub „jugul unul sistem politic de tip mafiot“, iar Marea Britanie oferă exemplu ideal în acest sens.

„România se bazează pe un împrumut de la FMI, Marea Britanie este una din cele mai bogate ţări ale lumii. România nu are parte de o moştenire democratică, ci de un sistem politic de tip mafiot şi de un trecut comunist. Românii tineri se uită către Occident nu numai ca la o cale de scăpare, ci şi pentru experienţă. Cum poate altfel să înveţe o democraţie novice? Nu este asta una dintre cele mai mari viziuni din spatele UE?“, îşi întreabă prezentatoarea BBC conaţionalii.

România este peste Marea Britanie

Pentru ea, România nu este o cauză pierdută şi vrea să-i convingă şi pe ceilalţi britanici că ţara noastră are multe de arătat.

„România este a şasea ţară din lume cu cei mai mulţi specialişti atestaţi în tehnologia informaţiei. Marea Britanie nici măcăr nu se apropie de acest top. Iar resursele abundente de care dispune o aduc mai aproape de stadiul de autonomie energetică, peste orice altă ţară europeană decât Rusia“, a adăugat ea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite