Panama Papers. Rise Project: Miliardarul Beny Steinmetz are alte 20 de hectare în Pădurea Snagov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steinmetz foto via The Guardian
Steinmetz foto via The Guardian

Documentele #PanamaPapers scot la lumină alte 20 de hectare pe care magnatul israelian Beny Steinmetz le deţine, pe ascuns, în Snagov. Suprafaţa, descoperită de jurnaliştii RISE Project, completează moşia cunoscută a lui Steinmetz, de la marginea Bucureştiului, adică cele 46 de hectare aflate în Băneasa şi Snagov – terenuri din care o parte se află sub sechestru DNA în dosarul Ferma Regală Băneasa.

În acest caz, Steinmetz este anchetat alături de controversaţii Remus Truică (fostul director de cabinet al lui Adrian Năstase), Dan Andronic (directorul Evenimentul Zilei) şi prinţul Paul Lambrino.

Stăpânul discret din Panama

Cele 20 de hectare neştiute ale lui Steinmtez au o structură opacă de proprietate care începe cu un SRL din Bucureşti şi se înfundă într-o companie offshore din Panama, înregistrată de casa de avocatură Mossack & Fonseca. Firma offshore se numeşte Lester Invest Group SA şi a fost înfiinţată în iulie 2009. În acelaşi an, a cumpărat firma românească Allegro Invest, la pachet cu o mare parte din suprafaţa de 20ha de la Snagov.
Anterior, SRL-ul bucureştean aparţinuse unui anume Traian Potcoavă din comuna Vlădeni, Braşov, şi sub acest patronaj, încă din 2007, în plină bulă imobiliară, începuse să cumpere terenuri de milioane la Snagov. În 2009, avea deja 20ha, direct de la proprietari sau intermediarii de drepturi litigioase.

Compania offshore a fost înfiinţată la cererea grupului Onyx din Geneva, Elveţia, condus oficial de Beny Steinmetz. Un angajat vechi al magnatului, director în holding, a fost omul care a trimis efectiv solcitarea în Panama. Se numeşte Sandra Merloni-Horemans şi este legată de miliardarul Steinmetz în mai multe afaceri, inclusiv într-unele investigate acum pentru corupţie pe trei continente.

Sandra Merloni-Horemans apare şi în documentele DNA privind afacerea Ferma Regala Băneasa, în cazul înfiinţării off-shore-ului cipriot Reciplia Limited.

Din paradis fiscal, în paradis imobiliar

În toţi aceşti ani, Consiliul Judeţean Ilfov a emis mai multe certificate de urbanism pentru construcţia unor ansambluri rezidenţiale pe terenurile secrete ale lui Steinmetz din Snagov.
Cele 20 de hectare sunt compuse din 23 de loturi, cu suprafeţe cuprinse între câteva sute de metri pătraţi şi câteva hectare. Unele dintre aceste terenuri sunt poziţionate lângă pădurea seculară Codrii Vlăsiei.
În perioada 2007-2009, când a fost derulat grosul achiziţiilor imobiliare, terenurile din Snagov erau evaluate de bănci la 300-380 de euro pe metru pătrat.

Cele două off-shore-uri, înfiinţate în 2005

În ianuarie 2005, Sandra Merloni-Horemans, omul lui Beny Steinmetz, transmite de pe email-ul de serviciu de la Onyx Financial Advisors, Geneva, un mesaj către Mossack Fonseca, Panama, prin care solicită înfiinţarea firmei offshore – Riverside Real Estate Corp.
În septembrie 2005, aceeaşi Sandra Merloni-Horemans deschide un offshore nou, Reciplia Limited, de data asta în Cipru. Prin intermediul paravanului cipriot apare în decembrie 2005, în România, un SRL cu acelaşi nume. Administratorul celei din urmă este direct Sandra Merloni-Horemans, contabila magnatului Steinmetz. Până la urmă, offshore-ul panamez devine acţionarul celui din Cipru care, la rândul lui, deţine firma din România – capătul suveicii.

Citiţi întregul articol pe site-ul Rise Project: “Secretele lui Steinmetz (II): pădurea din Snagov ascunsă în Panama”



 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite