Opinia unui expert: jandarmii nu ar fi intervenit brutal la mitingul diasporei fără ordin politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modul în care a intervenit Jandarmeria la mitingul diaspora continuă să fie în topul temelor abordate pe internet. Radu Burnete, specialist în public affairs în cadrul Consiliului Investitorilor Străini, spune într-o postare pe Facebook că ofiţerul de legătură pe probleme de ordine publică al unei ambasade europene la Bucureşti i-a mărturisit că jandarmii români  nu ar fi intervenit în modul pe care au făcut-o fără ordin politic.

“Este de câţiva ani în România (ofiţerul străin-nr) şi a fost uimit de ceea ce s-a întâmplat pe 10 august. Mi-a spus că a participat la nenumărate exerciţii cu Jandarmeria Română şi că din punctul lui de vedere au o abordarea foarte profesionistă şi democratică a gestiunii mulţimilor. 

 În nicio ţară europeană jandarmii nu gazează sute de mii de oameni fără acord politic. Am întrebat de trei ori. De trei ori mi-a spus că este exclus ca un comandant al Jandarmeriei să hotărască aşa ceva de capul lui mai ales că nu ardea clădirea Guvernului în spate. Din punctul lui de vedere acord politic înseamnă minimum al primarului ales şi al ministrului de interne. Dacă Jandarmeria a dispersat 150.000 de oameni fără acordul unor politicieni trebuia desfiinţată ieri”, povesteşte Radu Burnete

Specialistul în comunicare de la CIS a explicat şi cum şi-a motivat ofiţerul convingerile. “De ce acord politic? Pentru că atunci când dispersezi atât de mulţi oameni apare inevitabil efectul de ”compresie a mulţimii” şi riscul ca oamenii să moară călcaţi în picioare. Gândeşte-te, îmi spunea, ce se întâmpla a doua zi dacă mureau doi copii datorită acţiunilor Jandarmeriei. Niciun jandarm nu îşi asumă aşa ceva. 

Toate filmuleţele pe care le-am văzut cu jandarmi europeni alergând după oameni sunt scoase din context şi e convins că în aproape toate cazurile era vorba de un număr mic de protestatari. Îmi spunea că în ţara sa ar fi aproape inimaginabil ca forţele de ordine să disperseze cu gaze mulţimi de sute de mii de oameni. 

Mi-a dat câteva exemple din cariera sa de jandarm când comandaţii săi au hotărât să nu se intervină deşi într-un caz protestatarii atacau o secţie de poliţie şi în alt caz incendiaseră câteva zeci de maşini. Au spart geamurile, le pui la loc. Au ars maşini, plăteşte asigurarea. Îmi spunea că trebuie să fii mereu conştient că dispersia unei mulţimi atât de mari poate degenera cu foarte mare uşurinţă şi nu o faci decât în cazuri limită. 

Gradul de toleranţa cu ce i se permite unei mulţimi e tot o decizie politică. Jandarmeria nu acţionează după planuri făcute pe loc. Înainte de 10 august Jandarmeria a pus la punct câteva strategii care să acopere toate posibilităţile şi care au fost validate politic. 

Nu înţelegea ce rost mai avea să dispersezi o mulţime la ora 23:00 dacă ai aşteptat toată ziua. Într-o oră, două manifestanţii paşnici plecau acasă şi rămâneai cu cei turbulenţi. Altfel îi abordezi cu o piaţă pe jumătate goală. Ca în ianuarie 2017”, a precizat  Radu Burnete.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite