Oficial de la Maternitatea Giuleşti: „Nu avem bani! Nu ştiu cine plăteşte!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cinci bebeluşi au supravieţuit în urma incendiului care a avut loc la Maternitatea Giuleşti FOTO Adevărul
Cinci bebeluşi au supravieţuit în urma incendiului care a avut loc la Maternitatea Giuleşti FOTO Adevărul

Reprezentanţii Maternităţii Giuleşti, nevoită să plătească 4,3 milioane de euro familiilor celor şase bebeluşi care au ars în încendiul de acum trei ani, susţin că unitatea sanitară se află în imposibilitatea de a achita o astfel de sumă părinţilor. De asemenea, maternitatea trebuie să plătească daune şi familiilor celor cinci bebeluşi rămaşi în viaţă în urma tragediei.

„În principiu, maternitatea nu are bani disponibili pentru astfel de lucruri, nu există bani pentru aşa ceva în spitalele de stat. Pur şi simplu nu ştiu cum se va proceda în această situaţie. Nu avem bani, nu ştiu cine plăteşte. Această soluţie va trebui găsită de cei care fac legile”, a declarat medicul Doru Pană, purtătorul de cuvânt al Maternităţii Giuleşti, într-o conferinţă de presă.

Acesta a precizat că spitalul nu are fonduri de 4,3 milioane de euro într-un an calendaristic. De altfel, Doru Pană a adăugat că Maternitatea Giuleşti se află în subordinea Primăriei Capitalei la ora actuală, deşi în momentul în care a avut loc tragedia, se afla în subordinea Ministerului Sănătăţii.

Referitor la poliţa de malpraxis, Pană a completat că ea nu acoperă decât greşelile medicale şi „nu consecinţele unei prize defecte”.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca spitalul să intre în faliment, purtătorul de cuvânt al maternităţii a menţionat că „spitalele publice nu pot da faliment. Teoretic, spitalul ar putea fi închis, practic, nu ştiu dacă acest lucru se poate întâmpla”, a adăugat Pană.

Din cei cinci inculpaţi în dosar, doar Vasile Dima, şeful serviciului Tehnic, condamnat la 2 ani şi opt luni de închisoare cu suspendare, a ieşit la pensie din motive medicale. „Ceilalţi patru lucrează, în continuare, în spital”, a precizat Pană.

Prima sentinţă în cazul tragediei de la Maternitatea Giuleşti

La trei ani de la incendiul de la Maternitatea Giuleşti, în care şase bebeluşi au murit şi alţi cinci au fost răniţi grav, Judecătoria Sectorului 6 a dat ieri primele sentinţe în acest caz. Astfel, asistenta Florentina Cîrstea a fost condamnată la doi ani şi două luni de închisoare cu executare, din care se scad cele două luni de arest, fostul manager Bogdan Marinescu a primit o amendă penală de 6.500 de lei, şeful Secţiei de Neonatologie a fost achitat.

Maternitatea Giuleşti s-a ales cu o amendă penală de 400.000 de lei, la care se mai adaugă daune morale şi materiale de câteva milioane de euro, pe care ar trebui să le plătească familiilor bebeluşilor în solidar cu asistenta. Decizia instanţei nu este însă definitivă, ea putând fi atacată cu apel la Tribunalul Bucureşti, ceea ce s-a şi întâmplat.

De asemenea, şeful Serviciului Tehnic a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare, iar electricianul maternităţii a primit doi ani de închisoare cu executare. Potrivit deciziei instanţei, asistenta Florentina Cîrstea a fost condamnată la doi ani şi două luni de închisoare pentru ucidere din culpă şi la cinci pedepse de câte zece luni de închisoare pentru vătămare corporală gravă din culpă, urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de doi ani şi două luni.

Contactat telefonic, profesorul Bogdan Marinescu a precizat că nu a fost prezent ieri la pronunţarea sentinţei, fiind plecat în străinătate la un congres medical.

Astărăstoae: „Au fost condamnaţi cei mici!”

Decizia primei instanţe în acest dosar a stârnit diverse reacţii şi în rândul celor din sistemul de sănătate. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor, a declarat că, în cazul de faţă, „au fost condamnaţi cei mici, nu cei care trebuiau să răspundă“.

El a mai punctat că este mâhnit de decizia luată de magistraţi: „În opinia mea, cei care ar fi trebuit să se facă responsabili de această situaţie sunt primul ministru, ministrul Sănătăţii şi ministrul de Finanţe de la acea vreme. Din punctul meu de vedere, astfel de cazuri se mai pot întâmpla, pentru că asistenţii medicali şi medicii nu sunt nişte roboţi“.

Referitor la achitarea şefului Secţiei de Neonatologie, profesorul Astărăstoae a declarat că decizia este una firească, acesta fiind în concediu de odihnă în momentul tragediei. Totodată, a mai spus medicul, Adrian-Ioan Toma făcuse 16 referate pe care le înaintase conducerii spitalului, în care solicita un număr corespunzător de asistente medicale pe secţia sa.

Este o condamnare prea aspră!

Pe de altă parte, reprezentanţii asistenţilor medicali se aşteptau la decizia luată ieri de judecători. „Consider, totuşi, că este o condamnare prea aspră. A fost o întâmplare nefericită care se putea întâmpla în orice alt spital. La vremea respectivă, noi am demarat o anchetă internă, dar, dat fiind faptul că a coincis cu ancheta penală, am hotărât să renunţăm la ancheta noastră. I-am lăsat atunci dreptul de liberă practică asistentei Florentina Cîrstea, ea fiind reprimită în maternitate după zilele petrecute în închisoare“, a explicat, pentru ziarul „Adevărul“, Carmen Mazilu, vicepreşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali.

Acuzaţiile procurorilor

Incendiul de la Maternitatea Giuleşti a izbucnit în 16 august 2010, în jurul orei 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi, din cadrul Secţiei de Neonatologie a Maternităţii Giuleşti. În urma tragediei, şase bebeluşi au murit şi alţi cinci au fost răniţi grav . Dosarul cazului tragediei de la Giuleşti a fost trimis la Judecătoria Sectorului 6 pe 6 decembrie 2010, iar procesul a început în 10 ianuarie 2011.

Din expertiza tehnică a rezultat că incendiul a izbucnit din cauza supraîncălzirii elementelor de contact ale ştecărului montat pe cablul de alimentare cu energie electrică al aparatului de aer condiţionat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite