„Nu am văzut nimic suspect“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rectorii universităţilor implicate în megaescrocheria celor 15.000 de diplome false susţin că nu au sesizat nimic în neregulă. Fostul ministru al Educaţiei, Mircea Miclea, afirmă că ministerul ar trebui să dea un ordin prin care să anuleze toate diplomele universitare obţinute prin fraudă.

Scandalul diplomelor de licenţă fără acoperire în care sunt implicate şase universităţi româneşti zguduie din temelii sistemul de educaţie din România.

În timp ce Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, instituie comisii de anchetă pentru investigarea felului în care au fost eliberate diplomele pentru studenţii universităţilor „Alexandru Ghica” şi „Europa Ecor, fostul ministru Mircea Miclea spune că ar trebui intervenit în forţă. „Ministerul trebuie să invalideze toate diplomele pe care le-au eliberat universităţile suspectate”, a spus Miclea.

Pe lista provizorie a instituţiilor de învăţământ superior care au primit studenţi pentru examenul de licenţă se află până acum trei universităţi de stat: „Universitatea Petrol şi Gaze” din Ploieşti, „Universitatea Valahia” din Târgovişte şi „Universitatea de Vest” din Timişoara.

Celelalte trei instituţii sunt particulare: „Universitatea Hyperion”, „Universitatea Gheorghe Cristea” şi „Universitatea Ecologică” din Bucureşti.

Protocol de colaborare între universităţi


Prorectorul „Universităţii de Vest” din Timişoara, Petru Ştefea, recunoaşte că a colaborat cu „Universitatea Alexandru Ghica” din Alexandria.

„Lucrăm cu ei din 2004, prin Facultatea de Ştiinţe Economice de la noi. Am încheiat un protocol de colaborare, prin care universitatea îşi asumă valabilitatea actelor de la dosarele absolvenţilor”, susţine Petru Ştefea.

Acesta mai spune că a primit solicitarea prin 2004 şi pentru că distanţa dintre cele două univeristăţi era mare, atunci a chemat studenţii din Alexandria la Timişoara. Universitatea de Vest a primit pentru examen 214 absolvenţi de la universitatea din Alexandria, dintre care 210 au promovat examenul de licenţă.

„Pentru cei care au absolvit în 2004, 2005 şi 2006 nu mai avem dosarele pentru că acestea au fost ridicate de candidaţi. Pentru ceilalţi, care au dat examen în 2007, am verificat actele şi nu am văzut nimic suspect”, mai spune profesorul.

La rândul său, Vlad Ulmanu, rectorul „Universităţii Petrol şi Gaze” din Ploieşti, spune că diplomele eliberate de universitatea pe care o conduce sunt perfect valabile.

„Nu ştiu numărul total al studenţilor de la particulară care au susţinut examen la noi, dar în sesiunea din 2007 am avut cinci astfel de studenţi. Am păstrat în arhivă toate dosarele studenţilor care veneau de la aceste univesităţi şi le vom verifica”, mai spune rectorul.

Acesta mai arată că nu avea cum să-şi dea seama că studenţii veneau cu acte false. „Veneau cu dosarele complete şi susţineau examenele“, a mai spus Ulmanu.

Rectorii spun că, potrivit legii, studenţii universităţilor particulare în curs de acreditare, autorizate provizoriu sau aflate în lichidare pot cere să susţină examenele de licenţă la o universitate de stat sau particulară acreditată, cu acelaşi profil.

Universităţile care au primit studenţi

Universitatea Hyperion din Bucureşti (particulară)
Universitatea Petrol şi Gaze din Ploieşti (de stat)
Universitatea de Vest din Timişoara (de stat)
Universitatea Gheorghe Cristea  (particulară)
Universitatea Valahia din Târgovişte (de stat)
Universitatea Ecologică (particulară)

Cum se obţineau diplomele false

Studenţii care vroiau să obţină o diplomă nemuncită se înscriau la una dintre cele două universităţi în curs de lichidare. Profesorii de aici emiteau, contra unei sume cuprinse între 3.000 şi 3.500 de euro, certificatele necesare susţinerii examenului de licenţă la o universitate acreditată cu acelaşi profil.

Dacă un candidat nu se simţea pregătit să meargă la examen, atunci o altă persoană mergea la examen în locul lui, cu un dosar ce includea chiar şi acte de identitate false.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite