Noul centru de management al traficului din Bucureşti funcţionează la PMB

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul de management al traficului FOTO Inquam Photos/George Călin
Centrul de management al traficului FOTO Inquam Photos/George Călin

Contractul Primăriei Capitalei cu firma UTI, care a operat aproape 10 ani sistemul de management al traficului din Bucureşti, a fost reziliat, a anunţat, marţi, primarul general Gabriela Firea, la inaugurarea noului Centru de control şi monitorizare a traficului, care funcţionează în sediul municipalităţii. Firea a precizat că în sistem sunt integrate 215 intersecţii, urmând ca până la sfârşitul anului să mai fie racordate încă 60 de intersecţii.

"În acest moment, contractul este reziliat, doar acest centru funcţionează. L-am realizat de la zero pe investiţia Primăriei Capitalei şi practic acum putem vorbi de un centru de management al PMB, este gestionat de angajaţii noştri, iar informaţia merge direct la cei care trebuie să şi ia decizia pentru fluidizarea traficului", a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Întrebată dacă va cere despăgubiri firmei UTI pentru neîndeplinirea clauzelor din contract, Firea a spus că juriştii vor analiza contractul şi vor lua deciziile necesare.

Potrivit edilului, în sistemul de monitorizare a traficului din Bucureşti sunt integrate 215 intersecţii din totalul de 450, urmând ca până la finalul anului să mai fie racordate încă 60 de intersecţii, iar restul, până la jumătatea anului următor.

"Avem 280 de camere amplasate în Capitală în intersecţii şi în principalele puncte strategice ale Capitalei. În sală sunt reprezentanţi ai Brigăzii Rutiere, reprezentanţii Poliţiei Locale şi ai Administraţiei Străzilor. (...) Centrul va funcţiona şapte zile din şapte, 24 de ore din 24. A fost o investiţie de circa 260 de mii de euro, dar este o investiţie mică în comparaţie cu efectele bune pe care le va avea", a subliniat primarul, precizând că informaţiile stocate în centrul de monitorizare a traficului vor fi transmise şi la centrul de management al Situaţiilor de Urgenţă, unde vor funcţiona integrat instituţiile din subordinea Ministerului Afacerilor Interne şi a Ministerului Sănătăţii.

Cristian Stroe, consilierul primarul general şi coordonatorul centrului, a spus că în cazul în care o intersecţie este blocată, informaţiile sunt trimise la Poliţia Locală sau la Brigada Rutieră, care trimit cel mai apropiat echipaj acolo unde sunt probleme.

"Deciziile incipiente se iau aici, adică se va vedea dacă există o intersecţie aglomerată sau apare un blocaj. Informaţiile sunt trimise mai departe la centrul de la Poliţia Rutieră, iar cel mai apropiat echipaj de la Poliţia Rutieră ajunge imediat acolo. Aceeaşi procedură este valabilă şi pentru Poliţia Locală. Se pot lua decizii la nivel informatic, se pot stabili, cu acordul Brigăzii Rutiere, dacă acelei intersecţii i se pot mări sau scădea din timpi. Nu poţi interveni neapărat să faci verde semaforul, dar poţi interveni asupra timpilor", a explicat Stroe.

Gabriela Firea a susţinut că prin noul centru traficul va fi fluidizat cu 20-30 la sută, însă "este greu să faci faţă unui val atât de mare de maşini care tranzitează Capitala".

"Acum, când inaugurăm centrul, este vară, vacanţă, este propice pentru a testa şi pentru a ne pregăti, (...) dar să vedem cum va fi la toamnă, când se întorc elevii la şcoală. Acum se circulă bine, la toamnă mai puţin bine", a afirmat Firea.

Primarul Capitalei a mai spus că nu este de acord cu instituirea timbrului de mediu pentru zona centrală a oraşului, pentru că, deşi ajută la "aerisire", ar crea nemulţumiri şi ar fi acuzată de discriminare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite