Noile taxe impuse băncilor provoacă îngrijorare în zona financiară. Economist: „Nu știu cine îl consiliază pe premier”

0
0
Publicat:

Băncile vor plăti un impozit de 4% pe cifra de afaceri, dublu față de procentul pe care îl plăteau statului român, până de curând. Profesor la ASE București, economistul Cristian Păun avertizează că această decizie va condamna la criză economia României.

Guvernul condus de Ilie Bolojan ia unele decizii asemănătoare cu Dragnea. FOTO: Mediafax
Guvernul condus de Ilie Bolojan ia unele decizii asemănătoare cu Dragnea. FOTO: Mediafax

Impozitul suplimentar, care este aplicat pe cifra de afaceri va crește pentru băncile din România la 4%, iar noua cotă se va aplica chiar de la 1 iulie, deși decizia a fost luată ulterior. Băncile vor plăti această taxă și în 2026, așa cum prevede proiectul. 

Dincolo de reacția imediată a băncilor, care au criticat proiectul de lege asumat de Guvernul Bolojan în Parlamentul României, mai mulți economiști critică această decizie. Există voci care susțin că această decizie se va răsfrânge în cel mai negativ mod posibil asupra României și că nici măcar regimul Dragnea, considerat cel mai neprietenos cu mediul bancar, nu a taxat atât de dur băncile. 

Este esențial să ai un sector bancar dezvoltat și sofisticat

Decizia luată acum de Guvernul Bolojan împotriva băncilor, spune pe Facebook economistul Cristian Păun, profesor universitar la ASE București, se va întoarce cu vârf și îndesat împotriva economiei României și ne va condamna să fim mult timp de acum o țară bananieră. 

„Băncile vor plăti un impozit de 4% pe ”cifra de afaceri”, în loc de 2%. Cifra de afaceri la bănci constă, în principal, în următoarele tipuri de servicii: Atragerea de depozite bancare, vânzarea de titluri financiare în numele și pe contul clienților, cumpărarea de active financiare și acordarea de credite bancare pe termen scurt / lung. Pentru unele active, băncile plătesc dobândă, pentru alte tipuri de active financiare, băncile încasează dobândă. Câștigul lor este diferența dintre dobânda plătită și dobânda încasată. Diferența dintre cele două este profitul lor brut, nu cifra lor de afaceri. Un fel de rezultat brut al exploatării dacă dăm deoparte toate costurile cu care banca desfășoară această activitate. Acest profit brut este deja impozitat cu 16%”, susține profesorul Păun.

Mai departe, el semnalează absurdul acestei situații și arată că decizia este una luată pe genunchi, fără a ține cont de anumite realități. Mai mult, Cristian Păun vorbește despre o dublă impunere și o suprataxare a băncilor.

„După cum observăm, impozitul aplicat băncilor se referă la o cifră de afaceri care nu este cifră de afaceri. Este profit brut, deja impozitat. Avem practic de a face cu o dublă impunere. O supraimpozitare a profitului brut al băncilor. Argumentul: băncile nu plătesc niciodată, băncile sunt mereu în câștig. Nimic mai fals. Băncile pot să și piardă dacă dau credite oricui, fără să țină cont de riscurile aferente. Pot pierde bani și nu puțini. Adesea pierd banii altora, economisirile sau capitalul nostru. Nu este o activitate fără risc, fără pierdere. În plus, băncile au grijă de capitalul unei națiuni. Îl intermediază. Capitalul și acumularea lui sunt esențiale pentru dezvoltarea unei națiuni, spun de secole economiștii liberali clasici. Este esențial să ai un sector bancar dezvoltat și sofisticat, dacă vrei să te dezvolți”, avertizează Păun.

Impozitarea băncilor va reduce accesul la capital pentru sectorul privat

De altfel, sistemul bancar al României este unul subdezvoltat, iar prin această impozitare băncile vor fi oprite să se dezvolte și să contribuie la bunul mers al economiei prin finanțarea acesteia și prin acordarea de credite, care este esențială pentru companiile românești.

„România are astăzi o financiarizare a economiei ca o țară bananieră. Cam 25% din PIB. Media OCDE este de 6-7 ori mai mare. În plus, dobânzile încasate de persoanele fizice sunt impozitate inclusiv cu sănătatea (10%), dividendele din investițiile intermediate de băncile de investiții, la fel. Casele cumpărate pe credit ipotecar sunt și ele impozitate. Afacerile creditate de bănci sunt și ele impozitate. Impozitarea băncilor va reduce accesul la capital pentru sectorul privat, va pune frână dezvoltării unei afaceri, va face capitalul mai scump, va reduce termenele de finanțare, va duce la un recul suplimentar și nedorit economiei private”, punctează economistul.

La final, Cristian Păun îi transmite un mesaj indirect premierului Ilie Bolojan. „Eu nu știu cine consiliază economic pe primul ministru dar este clar că are nevoie de mai mulți sfătuitori dacă vrea să decidă înțelept pentru națiunea asta”, încheie Cristian Păun.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite