Video Ninsori și viscol în România. Drumuri acoperite cu zăpadă, copaci prăbușiți de rafalele de vânt și trenuri întâziate

0
Publicat:

Circulaţia pe mai multe drumuri naţionale a fost blocată sau îngreunată sâmbătă, din cauza vântului puternic şi a ninsorilor. Vremea rea a afectat şi circulaţia trenurilor, călătorii fiind nevoiți să aștepte în gări ore în șir.

Drumuri blocate în țară FOTO: Direcția Drumuri și Poduri
Drumuri blocate în țară FOTO: Direcția Drumuri și Poduri

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române recomandă conducătorilor auto să aibă în vedere condiţiile meteorologice atunci când pornesc la drum și să adopte o conduită preventivă la volan pe toată durata deplasării.

Potrivit sursei citate, sunt semnalate precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare slabă, pe raza județelor Arad, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mureș, Sibiu și Suceava, unde se circulă în general pe un carosabil umed, fiind prezente și tronsoane de drumuri acoperite cu zăpadă.

Pe arterele rutiere principale, respectiv autostrăzile A1 București-Pitești, A2 București-Constanța și A3 București-Brașov, se circulă în condiții de vizibilitate bună, pe un carosabil uscat, nefiind semnalate precipitații.

Pe DN 1 (Valea Prahovei), în zona localităților Comarnic și Bușteni, este semnalată aglomerație, iar între stațiunile Sinaia și Azuga sunt semnalate precipitații sub formă de ninsoare ușoară, carosabilul fiind umed.

De asemenea, pentru mai multe zone ale țării, Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare Cod Galben de intensificări ale vântului și viscol, valabilă până seara, la ora 20.00.

Nu sunt semnalate restricții de circulație pe drumurile naționale sau autostrăzile țării, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile.

„În condiţiile producerii unor fenomene meteo ce pot afecta siguranţa circulaţiei rutiere, vă sfătuim să adaptați permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic, evitați depășirile periculoase și orice manevră riscantă la volan și sporiţi atenţia la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare, evitând oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate doborî”, a transmis Poliția Română.

Trenuri întârziate

CFR SA anunţă că sâmbătă dimineaţă se circulă cu dificultate pe raza Sucursalelor regionale Iaşi şi Braşov, din cauza ninsorilor abundente, a copacilor căzuţi pe şine sau pe firul de contact şi a temperaturilor scăzute. Trei trenuri de călători staţionează în gări, iar în alte cazuri circulaţia se desfăşoară cu tracţiune Diesel.

„Trenuri care urmau să ajungă în Gara de Nord au întârzieri de sute de minute. „La această oră circulaţia feroviară se desfăşoară în condiţii de iarnă, în special pe raza Sucursalelor Regionale CF Iaşi şi Braşov, din cauza ninsorilor abundente şi temperaturilor scăzute. Pe raza SRCF Braşov, pe distanţa Dârste – Timişu de Sus, în contextul condiţiilor meteo nefavorabile, s-au produs căderi de copaci pe firul de contact, iar în prezent, circulaţia trenurilor se realizează cu tracţiune Diesel pe firul 2 şi cu tracţiune electrică pe firul 1”, anunţă Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA.

Pe raza SRCF Braşov, pe distanţa Dârste – Timişu de Sus, în contextul condiţiilor meteo nefavorabile, s-au produs căderi de copaci pe firul de contact, iar în prezent, circulaţia trenurilor se realizează cu tracţiune Diesel pe firul 2 şi cu tracţiune electrică pe firul 1.

Pe distanţa Stânceni -Lunca Bradului în cursul nopţii trecute a fost oprit temporar traficul feroviar, pentru intervenţia de îndepărtare a copacilor căzuţi pe firul de contact.

Este afectată circulaţia a trei trenuri de călători (406, 407 şi 1641), care staţionează în Stânceni, Răstoliţa, respectiv Topliţa, toate pe linii aflate sub tensiune.

Pe distanţa Răstoliţa-Lunca Bradului, circulaţia trenurilor se realizează în prezent doar cu tracţiune Diesel. Pe raza SRCF Iaşi, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile (ninsoare abundentă, viscol şi ploaie îngheţată), s-au înregistrat căderi de copaci pe mai multe secţii de cale ferată, iar în prezent se acţionează pe secţiunile: Pojorâta – Mestecăniş, Lunca Ilvei – Ilva Mică şi Vatra Dornei – Ilva Mică, precum şi în staţia Larion. 

Se intervine cu drezine pantograf şi cu personal specializat pentru tăierea/îndepărtarea copacilor şi remedierea deranjamentelor înregistrate la sistemul de alimentare cu energie electrică, unde nu exista tensiune în firul de contact. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite