Nelu Iordache, aflat în arest la domiciliu, a primit „undă verde” pentru a merge să-şi ridice cartea de identitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Nelu Iordache a fost, luni, să îşi ridice noua carte de identitate, după ce instanţa i-a permis să părăsească domiciliul, unde este în arest, şi să meargă, „pe traseul cel mai scurt”, la sediul Direcţiei Evidenţa Persoanelor Sector 5, de unde „să revină de îndată” la locuinţa sa.

Nelu Iordache a ajuns la sediul Direcţiei Generale de Evidenţă a Persoanelor Sector 5 luni în jurul orei 9.30. Acesta a mers pe un traseu stabilit de poliţiştii din Giurgiu, întrucât are domiciliul în localitatea Adunaţii Copăceni, arată Mediafax.

Nelu Iordache nu a dorit să dea declaraţii despre dosarele în care este acuzat şi nici despre faptul că ar fi unul dintre denunţătorii din dosarul în care Dan Voiculescu este acuzat de şantaj.

Pe 30 iunie, Tribunalul Bucureşti a decis, într-unul din dosarele în care Nelu Iordache a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie, să menţină măsura arestului la domiciliu, după ce afaceristul a cerut înlocuirea acesteia cu controlul judiciar.

Tot atunci, instanţa i-a permis lui Nelu Iordache să meargă pe 4 iulie la Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor Sector 5 Bucureşti, din sediul Secţiei 17 Poliţie, pentru a-şi depune actele necesare eliberării unei noi cărţi de identitate, iar pe 21 iulie să îşi ridice documentul de identitate.

    

Nelu Iordache, administrator al societăţii Romstrade SRL, se află, de pe 8 mai, în arest la domiciliu, după ce fost deţinut un an şi cinci luni.

Procurorii au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei, că Nelu Ioardache ar fi schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de 31.519.960 de lei, reprezentând o parte din avansul încasat de la CNADNR SA de firma administrată de acesta pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac - Arad, de aproximativ 22 kilometri, lucrarea fiind finanţată în proporţie de 85 la sută din fondul de coeziune al Uniunii Europene. SC Romstrade SRL era societate lider a asocierii Romstrade SRL - Monteadriano Engenharia E Construcao SA - SC Donrep Construct SRL, care a încheiat contractul cu CNADNR.

Afaceristul, trimis în judecată şi pentru construirea Transalpina

Acesta nu este singurul dosar în care este implicat Nelu Iordache. Pe 16 mai, DNA a anunţat că Nelu Iordache, administrator al societăţii Romstrade SRL, este trimis în judecată pentru fapte de corupţie privind lucrări de modernizare a 148 de kilometri din DN 67C Transalpina, fiind acuzat de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave.

Alături de acesta sunt judecaţi, în acelaşi dosar, firma Romstrade şi mai mulţi şefi de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova. Dosarul va fi soluţionat tot de judecătorii de la Tribunalul Bucureşti.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, în perioada august 2009 - iunie 2010, în condiţiile executării lucrărilor de modernizare a drumului naţional DN 67 C Bengeşti - Novaci - Rânca - Obârşia Lotrului - Sebeş (Transalpina), pe o lungime de 184 de kilometri, în cadrul unui contract finanţat de DRDP Craiova, mai mulţi angajaţi ai direcţiei, respectiv diriginţii de şantier Ion Dina şi Marin Tudor, responsabilul cu derularea contractului, Luchian Toma Panduru, Mihai Adrian Radu, Ştefan Radu, Constantin Şerban şi Ştefan Brânaru, au certificat şi vizat, pentru a fi decontate, situaţii de lucrări fictive sau neexecutate şi materiale de construcţii care figurau că ar fi fost achiziţionate, încălcându-şi astfel atribuţiile şi sarcinile de serviciu.

Pentru ca angajaţii DRDP Craiova să aprobe plata lucrărilor neefectuate şi materialele de construcţie inexistente, Nelu Iordache, în calitate de administrator al Romstrade, societate care a primit contractul de executare a lucrărilor, l-ar fi determinat pe Nicolae Dorel Mircea, directorul Departamentului Analize-Decontări al firmei, să falsifice mai multe situaţii de lucrări şi facturile aferente.

Potrivit procurorilor, CNADNR a fost prejudiciată cu aproape 23 de milioane de lei, întrucât DRDP Craiova este o subunitate a acesteia. Banii au fost recuperaţi în cursul urmăririi penale, în urma solicitării procurorilor DNA.

Pe de altă parte, Nelu Iordache ar fi, potrivit unor surse judiciare, unul dintre oamenii de afaceri şantajaţi de Dan Voiculescu, prin ameninţări cu campanii de discreditare în presă dacă nu încheie contracte de publicitate cu trustul media controlat de el.

În acest dosar, procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar, începând din 3 iulie, faţă de Dan Voiculescu, pentru „şantaj prin constrângere în scopul dobândirii, în mod injust, a unui folos patrimonial (şapte acte materiale)".

Pe aceeaşi temă:

Omul de afaceri Nelu Iordache a fost eliberat şi va fi judecat în arest la domiciliu

Nelu Iordache, interceptat. Cum a mituit demnitari şi funcţionari publici

Nelu Iordache a fost trimis în judecată. Procurori DNA: Iordache a folosit banii pentru autostrada Nădlac-Arad pentru a plăti datoriile firmelor sale

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite