"Ne pregătim să dăm în judecată spitalul"
0>> Părinţii lui Andrei Tudose au aflat ieri că băieţelul nu va mai vedea niciodată. Medicii elveţieni i-au spus mamei că infecţia a fost luată în spital. Andrei are nevoie acum de proteze
>> Părinţii lui Andrei Tudose au aflat ieri că băieţelul nu va mai vedea niciodată. Medicii elveţieni i-au spus mamei că infecţia a fost luată în spital. Andrei are nevoie acum de proteze oculare speciale.
Andrei Tudose, despre a cărui dramă aţi citit ieri în ziarul "Adevărul", va rămâne pentru totdeauna orb. Medicii elveţieni de la Spitalul de Oftalmologie "Jules Gonin" au fost categorici: bacteria luată din spital i-a distrus micuţului retina. Mai mult decât atât, băieţelul are nevoie de nişte proteze oculare foarte scumpe. Disperaţi, părinţii vor să-şi caute dreptatea în justiţie. Primul pe listă este Spitalul Elias, unde micuţul a venit pe lume.
Speranţele familiei Tudose de a-şi vedea bebeluşul sănătos au fost năruite. Medicii Spitalului de Oftalmologie "Jules Gonin" din Elveţia, care l-au consultat ieri-dimineaţă pe Andrei, i-au comunicat mamei că băieţelul nu va mai vedea niciodată. "Nu se mai poate face nimic. În urma investigaţiilor, medicii i-au spus soţiei mele că infecţia a fost atât de puternică, încât i-a distrus copilului retina", ne-a declarat Gabriel Tudose, tatăl lui Andrei.
Diagnostic cu ajutorul lanternei
Andrei a fost supus primei consultaţii oftalmologice la zece zile de la naştere. "Au chemat un oftalmolog pediatru de la un alt spital, deoarece nu exista unul la Elias. Medicul a venit după două zile de la programare. După o consultaţie rudimentară, cu ajutorul unei lanterne, medicul l-a diagnosticat cu glaucom şi cataractă.
Ne-a trimis la un alt medic. Aşa am ajuns la prof. Mihai Pop, de la Spitalul de Urgenţe Oftalmologice din Capitală. Am aflat că este posibil să nu-i mai crească ochii, ceea ce s-a şi întâmplat cu ochiul drept. Cu bebeluşul în incubator, am mers săptămânal la consultaţii. Prof. Pop a decis să intervină chirurgical pe când copilul avea o lună, însă nu i-a putut salva vederea. Ultima consultaţie a fost în octombrie. Ne-a zis că, din punctul său de vedere, copilul nu va mai vedea niciodată", a spus Gabriel Tudose.
3.000 de euro, două proteze oculare
Potrivit medicilor din Elveţia, tot ce se mai poate face acum pentru Andrei este aplicarea unor proteze care să împiedice deformarea cavităţii oculare. "Acestea costă în jur de 1.500 de euro bucata şi trebuie schimbate de două ori pe an, până când Andrei va împlini 20 de ani. Acum avem nevoie de 3.000 de euro, pentru primele două proteze care vor fi comandate în Franţa. Nici nu ştiu de unde o să facem rost de bani. Numai consultaţia ne-a costat 3.700 de euro", ne-a mărturisit tatăl.
Convinşi că nu din vina lor copilul a rămas fără vedere, părinţii se gândesc acum că ar fi cazul ca vinovaţii să plătească. "Ne pregătim să dăm în judecată Spitalul Elias", ne-a declarat tatăl.
Maternitatea, închisă pentru curăţenie?
Alice Tudose, mama lui Andrei, ne-a mărturisit că în Maternitatea Elias au fost interzise internările cu puţin timp înainte de externarea băieţelului. "Motivul oficial a fost curăţenia generală, însă cred că au existat plângeri din partea mămicilor. Infirmierele au curăţat incubatoarele cu substanţe toxice, cu toate că în încăpere mai erau doi bebeluşi: Andrei şi un alt băieţel, infectat şi el cu pseudomonas. Când am părăsit maternitatea, tocmai se schimbau ţevile de apă pe secţie. Oare de ce?", a întrebat mama lui Andrei.
Secretariatul Clinicii de Obstetrică, sală de fumat
Două lucruri ne-au surprins, neplăcut, în timp ce aşteptam, vineri, să discutăm cu medicii care s-au ocupat de Alice Tudose, mama lui Andrei.
1. În secretariatul Clinicii de Obstetrică şi Ginecologie se fuma fără nicio jenă, fumul făcându-şi simţită prezenţa şi pe coridorul care făcea legătura între spital şi maternitate. Înainte de a pleca acasă, secretara a lăsat uşa deschisă pentru a aerisi încăperea, aflată foarte aproape de cabinetul şefului clinicii, prof. dr. Radu Vlădăreanu, dar şi de intrarea în clinică.
2. Botoşeii de unică folosinţă, care se dau obligatoriu fiecărui vizitator, erau refolosiţi apoi de mai multe persoane.
>> Medicii din Elveţia i-au spus soţiei că infecţia pe care o are Andrei nu este congenitală. Bacteria a fost luată din maternitate.
Gabriel Tudose
tatăl lui Andrei
Comentarii postate pe site-ul www.adevarul.ro
1. Pseudomonas şi la Maternitatea "Cuza Vodă" din Iaşi
"Cu acest microb este infestată şi Maternitatea <> din Iaşi. Copilul meu a făcut, la nici o lună de la naştere, otită cu perforarea timpanului. S-a recoltat secreţie şi a fost descoperit acest microb. Ce este de făcut?! La această maternitate, dacă nu eşti pila unui personaj foarte important, notoriu, faţă de care să aibă consideraţie personalul medical de acolo (...), eşti tratată ca o vită". (Ada Adam)
2. Doctorii de la Elias, tari la "dosarul de cadre"
Tatăl unui fost coleg de şcoală era membru (supleant?) al Comitetului Central al Partidului Comunist Român. Deşi avea legitimaţie de Spitalul Elias, fiul, altminteri isteţ şi cu bun-simţ, nu se trata acolo, fiindcă, spunea el, doctorii respectivi erau "tari" numai la "dosarul" de cadre. (Ştefan Boulescu)
3. "Dacă la Elias e aşa…"
"Dacă la Elias e aşa, atunci ce să mă mai mir de alte spitale. Păcat că un copilaş păţeşte aşa ceva. Fac dializă de zece ani. Am contactat virusul hepatic C în urma transfuziilor, am făcut tratament cu interferon. Hepatita a avansat şi acum nimeni nu mai vrea să-mi facă transplant dublu de rinichi. Nu vreau să ajungă cineva în situaţia mea." (Liliana Şerbănuţ)