Misiune secretă a FBI în România FOTO
0Agenţii speciali adună probe la Iaşi şi la Braşov pentru a-i acuza pe doi români suspectaţi de sechestrarea şi extorcarea unei milionare din SUA.
Doi agenţi FBI au venit la sfârşitul săptămânii trecute într-o vizită ultrasecretă la Iaşi, care a durat mai puţin de 12 ore. Reprezentanţii Biroului Federal de Investigaţii l-au convocat la sediul Poliţiei Iaşi pe un bărbat în vârstă de 25 de ani, pe nume Ştefan Barabaş, căruia i-au luat o mostră de salivă în vederea prelevării ADN-ului. Ulterior, l-au lăsat să plece.
Tânărul ieşean, proaspăt întors din Statele Unite ale Americii, este urmărit de FBI, alături de alţi doi români, într-un caz ultraspectaculos, desprins din scenariile hollywoodiene, în care românii joacă rolurile negative. Barabaş este suspectat că, alături de Nicolae Helerea şi Emanuel Nicolescu (32 de ani), au sechestrat-o pe Anne Bass (69 de ani), fosta soţie a unui miliardar american, şi pe iubitul acesteia.
Vecinii lui Barabaş spun că tânărul ieşean este un tip discret şi politicos. Vezi AICI cum este descris Barabş de cei care-l cunosc.
„Costumaţi ca nişte ninja"
Totul s-a întâmplat în aprilie 2007, iar trio-ul a încercat s-o extorcheze pe Bass de 8,5 milioane de dolari. Tentativa le-a eşuat, iar cei trei au fugit. Doar Nicolescu a fost arestat, în urmă cu un an, iar procesul acestuia a început pe 15 martie la New Haven, Connecticut. Potrivit iubitului Annei Bass, citat de ediţia online a „Daily Mail", cei trei infractori, „costumaţi ca nişte ninja", au intrat pe 15 aprilie 2007 în reşedinţa din South Kent, statul Connecticut, a Annei Bass.
Acesta este românul judecat în SUA pentru sechestrarea milionarei Anne Bass
Agresorii ar fi pătruns pe proprietatea de câteva sute de hectare fără dificultate, iar procurorii americani susţin că acest lucru a fost posibil datorită faptului că Nicolescu a fost timp de câteva luni majordomul-şef al americancei. Românul ar fi pus planul în aplicare la câteva luni după ce a fost concediat. Astfel, în jurul orei 23.00, cei trei ar fi intrat pe uşa de la bucătărie în timp ce artista făcea baie, iar iubitul ei, artistul Julian Lethbridge, era în dormitor. Anne Bass ar fi auzit zgomot şi ar fi încercat să-i împiedice pe atacatori să treacă de bucătărie, dar fără succes.
8,5 milioane de dolari pentru antidot
Femeia şi iubitul ei au fost imobilizaţi şi legaţi într-o baie a vilei. Unul dintre cei trei atacatori le-a injectat cu un lichid de de culoare albastră şi le-a spus că este un virus letal, care îşi va face efectul în maximum 24 de ore. „M-au injectat în umăr, iar înainte au dezinfectat locul înţepăturii. Am crezut că substanţa era otrăvitoare sau că mi-au dat-o pentru a mă adormi", a spus Julian Lethbridge la proces, citat de „Daily Mail".
Domeniul Annei Bass din South Kent, statul Connecticut
Ulterior, agresorii i-ar fi cerut Annei Bass 8,5 milioane de dolari, spunându-i că, dacă nu plăteşte, nu va primi nici ea, nici iubitul ei, antidotul care să-i salveze de la moarte. Femeia le-ar fi spus că nu ţine o sumă atât de mare de bani în casă şi că ar trebui să discute cu asociaţii ei de la New York. După ce au discutat mai multe variante prin care să-şi primească banii şi toate au căzut, atacatorii au renunţat la plan. Le-au dat victimelor o băutură „antidot", care nu era de fapt decât un somnifer, cum de altfel nici virusul mortal nu era altceva decât violet de genţiană. Bass şi iubitul au adormit, iar trio-ul a fugit spre New York cu un Jeep Cherokee furat de pe domeniu.
Patru ani de anchetă complexă
Timp de patru ani, oamenii legii din SUA au căutat probe pentru a-i identifica pe atacatori. După ce au găsit maşina furată de la reşedinţa Bass, anchetatorii au ajuns şi la Emanuel Nicolescu. ADN-ul său se potrivea cu cel din maşină şi bărbatul a fost arestat în urmă cu un an şi dus într-o închisoare din Chicago.
Nicolescu a fost acuzat de tentativă de extorcare, conspiraţie în vederea extorcării, precum şi deţinerea unui vehicul furat. Nicolescu pledează însă nevinovat. „N-a comis infracţiunile. N-a participat la ele. Nu le-a planificat. Nu a ajutat pe nimeni să le planifice", a declarat Audrey Felsen, avocata lui Nicolescu, citată de „Daily Mail". Felsen încearcă să îndrepte atenţia asupra prietenului clientului ei, Nicolae Helerea, cunoscut în SUA sub numele de Michael Kennedy.
„Michael s-a dovedit a nu fi un prieten. S-a dovedit a fi un scorpion", a spus Felsen la proces, potrivit „New York Post". În acest moment, investigatorii din Statele Unite desfăşoară o anchetă de amploare pentru a aduna probe incriminatoare împotriva celorlalţi doi români, consideraţi complicii lui Nicolescu. Oamenii legii au pornit de la amănuntul că unul dintre complici este acordeonist pentru că, la şase zile după atac, valurile au aruncat pe o plajă din New York o carcasă de acordeon. În interiorul ei au găsit o armă paralizantă, o puşcă cu bile airsoft, un cuţit, mănuşi din latex verzi, o rangă, capsule de somnifer Sleepinal, seringi şi o cartelă telefonică pe care era trecută adresa Annei Bass.
Astfel, principalii suspecţi au devenit Nicolae Helerea, un braşovean care locuia cu Nicolescu şi care cântă la acordeon, şi ieşeanul Ştefan Barabas, prieten al lui Nicolescu. De altfel, tatăl lui Nicolae Helerea, un acordeonist care a făcut carieră în Statele Unite, a fost audiat şi el de procurorii americani, potrivit courant.com. Acestuia i s-a cerut să spună dacă şi fiul lui cântă la acordeon.
"Pe 16 martie, reprezentanţii FBI au venit la sediul IPJ Iaşi. Barabas s-a prezentat la sediul IPJ unde i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii ADN-ului.''
Diana Burlacu procuror
"Trei bărbaţi mascaţi au năvălit în casă îmbrăcaţi ca nişte Ninja, tropăind şi strigând ca la război, agitând cuţite şi ceea ce părea a fi o armă. ''
Julian Lethbridge iubitul Annei Bass
Cine este Anne Bass
Anne Bass, fostă balerină, a fost căsătorită cu miliardarul texan Sidd Bass. După o căsnicie de 23 de ani, cei doi au divorţat în 1988. Potrivit paginii online a cotidianului „The Telegraph", americanca s-a ales, în urma desfacerii căsătoriei, cu o avere de 200 de milioane de dolari. Potrivit „Daily Mail", Anne Bass are mai multe proprietăţi în New York, Fort Worth, Texas, şi Connecticut. Bass a regizat în urmă cu cîţiva ani documentarul „Dancing Across Borders".
Anchetă paralelă la Iaşi şi la Braşov
Printre altele, oficialii FBI au apelat la autorităţile române şi au cerut procurorilor ieşeni, în iulie 2011, prelevarea de probe ADN de la Ştefan Barabaş şi o listă a tuturor convorbirilor telefonice purtate de acesta în ultimii patru ani.
Concomitent cu începerea procesului lui Nicolescu din Statele Unite, oficialii FBI au înteţit şi investigaţia din România, iar Barabaş a fost citat, cu mandat de aducere, la sediul Poliţiei Iaşi. „În dimineaţa zilei de 16 martie, reprezentanţii FBI au venit la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi. Persoana în cauză s-a prezentat la sediul IPJ şi i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii ADN-ului", a precizat procurorul Diana Burlacu, din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, care a ţinut legătura cu autorităţile din SUA.
Despre Ştefan Barabaş se ştie doar că este un individ misterios şi corpolent. Cu o zi înainte de a da ochii cu FBI-ul, s-a prezentat la un cabinet de avocatură din Iaşi şi a cerut să fie asistat la întâlnirea de la Poliţie. „Nu comentez. N-am acordul clientului meu", a declarat Liviu Bran, avocatul lui Barabaş. Surse apropiate anchetei spun că Barabaş s-a întors recent în România împreună cu soţia sa, originară din Statele Unite.
Investigatorii din SUA au solicitat informaţii similare şi la Braşov, oraş unde ar fi domiciliat Nicolae Helerea. „În iulie 2011 a fost solicitată o comisie rogatorie de către autorităţile americane, pentru efectuarea unor acte procedurale, acte ce s-au finalizat în octombrie 2011", a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov, procurorul Camelia Dumitrescu.