Miron Cozma, audiat în dosarul Mineriadei. Fostul lider al minerilor îl cheamă la bară pe Emil Constantinescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miron Cozma a ajuns vineri dimineaţă la Parchetul instanţei supreme pentru a fi audiat în dosarul Mineriadei, în care este urmărit penal pentru infracţiuni contra umanităţii.

UPDATE Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a declarat, după audierea din dosarul Mineriadei, cauză în care este cercetat, că procurorii i+au admis probele, urmând ca Emil Constantinescu să fie citat.

„Prin intervenţia mea va fi chemat şi Emil Constantinescu. S-au acceptat probele mele. Constantinescu l-a luat pe Roman şi l-a pus preşedintele Senatului, în loc să îl ancheteze pentru crime. Unele lucruri de la Universitate s-au întâmplat sub directă îndumare a prorectorului Constantinescu. Încă nu mi s-a confirmat faptul că Băsescu va fi şi el chemat. (...) Eu am dorit să fie citaţi toţi. Mi s-a spus că deocamdată va fi citat Constantinescu. Se gândesc şi la această solicitare. Mi-aş dori că criminalii să fie pedepsiţi. Eu am avut în Bucureşti trei morţi şi 19 împuşcaţi la Revoluţie“, a declarat Miron Cozma la ieşirea de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, citat de Mediafax.

UPDATE Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a declarat, vineri, după cinci oe de audieri, că le-a cerut procurorilor audierea foştilor preşedinţi Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, în legătură cu implicarea acestora în evenimentele din 13 — 15 iunie 1990.

"Aştept ca Ion Iliescu să plătească pentru toate crimele pe care le-a făcut, în 1989, în 1990, în Piaţa Universităţii, în 1991 în Piaţa Guvernului, împreună cu Petre Roman. Să vă spun o surpriză. Prin intervenţia mea, va fi chemat şi preşedintele Emil Constantinescu. S-au acceptat probele mele că, în toată această perioadă, preşedinţi de ţară au jurat pe Biblie că vor respecta drepturile fundamentale ale cetăţenilor, că vor face o justiţie corectă. Emil Constantinescu l-a luat pe Petre Roman şi l-a pus preşedintele Senatului. Păi, în loc să îl ancheteze pentru crime, l-a luat şi pus mai mare decât era în 1990. Unele din lucrurile întâmplate pe la Universitate au fost sub directa îndrumare a prorectorului Constantinescu. La fel, încă nu mi s-a confirmat, preşedintele Traian Băsescu va fi chemat şi el, pentru că inginerul Mănucu de la Regionala CFR Craiova a decuplat curentul pe Regionala CFR şi minerii nu au mai ajuns pe 13, au ajuns pe 14 în Bucureşti. Mi s-a spus că, deocamdată, din probele pe care le-am spus eu şi pe care le au şi dânşii (procurorii — n.r.), va fi citat Emil Constantinescu. Mi-aş dori din suflet ca să fie pedepsiţi criminalii. Eu am avut în Bucureşti trei morţi şi 11 împuşcaţi", a spus Cozma, potrivit agerpres, la ieşirea din sediul Parchetului General. 

UPDATE Două femei al căror tată ar fi avut de suferit în timpul Mineriadei din 1990 au mers, vineri, la Parchetul General, fiind chemate de procurorii militari care le-au înştiinţat că cercetările se apropie de final. Femeile spun că se vor constitui părţi civile şi vor cere daune materiale şi morale.

„Sunt fiica unui domn care a suferit în timpul Mineriadei. Ne constituim parte civilă în dosar, eu şi surorile mele. Cerem şi daune morale şi materiale. Nu ne-am gândit cât, trebuie să analizăm. Ni s-a explicat faptul că s-a redeschis acest dosar şi că urmează să fie judecaţi. Tatăl meu a fost bătut, a fost maltratat, a fugit din ţară din cauza fricii. Ne-a lăsat o perioadă, timp de un an de zile practic ne-a părăsit. A plecat în Franţa pentru a nu fi maltratat în continuare. În discuţiile cu tatăl meu îmi povestea că îşi aduce aminte că la un moment dat a fost dezbrăcat şi pus pe scaun, legat de mâini şi de picioare, bătut la tălpi şi ameninţat că i se vor scoate dinţii dacă nu spune nu ştiu ce. El era cercetător ştiinţific principal în Academia Română. În Franţa a lucrat ca zugrav pentru că nu a avut altă posibilitate, trebuia să supravieţuiască. (...) Ştiu că a fost bătut, că la un moment dat a venit vânăt şi plin de sânge din stradă. Eram prea mici să conştientizăm, dar cu siguranţă a suferit foarte mult din cauza a ceea ce s-a întâmplat în 1990. A fost luat de pe stradă şi dus într-o cameră obscură şi bătut. Nu ştiu dacă erau mineri. A dat o declaraţie în 2007 la parchet. Urmează să vedem şi noi acea declaraţie“, a declarat Luciana Stanciu, fiica unui bărbat care ar fi fost victimă a Mineriadei din 1990, citată de Mediafax.

Miron Cozma: Sunt o victimă

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului a spus, înainte de a se întâlni cu procurorii, că în dosarul Mineriadei el este victimă la CEDO şi inculpat în România.

"Dacă tot s-a declanşat acest dosar, iunie '90, s-o iau în ordine, din respect pentru prietenii şi colegii mei aş putea spune chiar de suferinţă, Doru Mărieş - 2007, Marin Stoica - 2008 şi Miron Cozma - 2010, noi trei la CEDO, toate cele trei dosare reunite, eu având dosarul pentru dumneavoastră, că l-am prezentat, la B1 TV în studio, la România TV în studio, dosarul 6444/2010, eu, Miron Cozma, sunt victimă la CEDO şi, se pare, inculpat aici, E de râsul lumii", a spus Cozma la intrarea în sediul Parchetului.

El a adăugat că nu îi e teamă de procuratură, ci se teme doar de Dumnezeu.

În acelaşi dosar a fost audiat, joi, ca martor, Andrei Pleşu, fost ministru al Culturii în iunie 1990.

Tot joi, procurorii militari din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au audiat şi pe omul de afaceri Adrian Sârbu, fost şef de cabinet şi consilier al primului-ministru în iunie 1990, care este acuzat în dosarul Mineriadei de infracţiuni contra umanităţii. ore.

În dosar a fost audiat, miercuri, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu, în calitate de inculpat.

Procurorii militari vor chema la audieri toate persoanele puse sub acuzare în acest dosar, după ce în urmă cu trei săptămâni a fost pusă în mişcare acţiunea penală în  această cauză, potrivit unor surse judiciare.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, declara, în 29 decembrie 2016, că dosarul Mineriadei este în faza finală, soluţia urmând să fie dată în primele luni ale anului 2017, după ce vor fi administrate probele rămase şi vor fi verificate apărările.

În dosarul Mineriadei, procurorii militari din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispus, în 23 decembrie 2016,  punerea în mişcare a acţiunii penale, pentru infracţiuni contra umanităţii, faţă de Ion Iliescu, la data faptelor preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi preşedinte al României, Petre Roman, fost premier, Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, Virgil Măgureanu, fost director al Serviciului Român de Informaţii, Nicolae Dumitru, fost prim-vicepreşedinte al Frontului Salvării Naţionale şi Mugurel Cristian Florescu, general în rezervă, fost adjunct al procurorului general al României şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare.

În acelaşi dosar a fost pusă în mişcarea acţiunea penală, pentru infracţiuni contra umanităţii, şi faţă de amiralul în rezervă Emil "Cico" Dumitrescu, la data săvârşirii faptelor membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi şef al Direcţiei Generale de Cultură, Presă şi Sport din cadrul Ministerului de Interne, Cazimir Ionescu, fost vicepreşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională, Adrian Sârbu, fost şef de cabinet şi consilier al primului ministru în iunie 1990, Miron Cozma, fost preşedinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere "Valea Jiului”.

De asemenea, au fost puşi sub acuzare Matei Drella, la data săvârşirii faptelor lider de sindicat la Exploatarea Minieră Bărbăteni, Cornel Burlec Plăieş, fost ministru adjunct la Ministerul Minelor, generalul în rezervă Vasile Dobrinoiu, fost comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne, generalul (r.) Petre Petre, fost comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele, aparţinând Ministerului de Interne.

În aceeaşi cauză, procurorii militari efectuează în continuare urmărirea penală faţă de alţi 18 suspecţi, tot pentru infracţiuni de crime împotriva umanităţii.

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în perioada 11 - 15 iunie 1990, inculpaţii au decis, organizat şi coordonat un atac generalizat şi sistematic, lansat împotriva unei populaţii civile, respectiv împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti, precum şi a populaţiei municipiului Bucureşti, atac în care au implicat participarea forţelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi a unui număr de peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

În urma atacului au fost ucise prin împuşcare patru persoane şi au fost rănite prin împuşcare alte trei. De asemenea, 1.269 de persoane au suferit vătămări ale integrităţii fizice sau psihice, iar 1.242 au fost private de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite