Ministrul Justiţiei: Avem în prim-plan reacţia severă a statului împotriva criminalităţii organizate şi corupţiei
0
Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat miercuri că se lucrează la o agendă comună cu legislativul şi executivul pentru a pune în prim-plan„ reacţia severă a statului împotriva criminalităţii organizate şi corupţiei”. Acesta a participat o dezbaterea publică organizată Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) în parteneriat cu Asociaţia Expert Forum.
„Lucrăm la o agendă comună Guvern - Sistem Judiciar - şi (pentru componenta legislativă) Parlament - care să pună în prim-plan reacţia severă a statului împotriva criminalităţii organizate şi corupţiei; mizăm pe prioritizarea în anchete a recuperării produsului infracţiunii, a urmăririi activelor dincolo de jurisdicţii naţionale, iar ANABI joacă un rol important în acest sens”, a spus ministrul Justiţiei, Stelian Ion.
Potrivit Ministerului Justiţiei, la eveniment au participat şi reprezentanţi din cadrul Comisiei Europene, EUROPOL şi ai US Marshall Services - Statele Unite ale Americii.
De asemenea, conform sursei citate, ministrul Justiţiei a reamintit care sunt obiectivele majore ale viitoarei politici publice „privind urmărirea şi recuperarea efectivă a produsului infracţiunii prin măsuri de consolidare şi dezvoltare a ANABI” aflate în dezbatere publică:
- Creşterea gradului de identificare şi recuperare a produsului infracţiunii din jurisdicţii străine;
- Consolidarea cadrului instituţional al ANABI;
- Creşterea eficienţei măsurilor asiguratorii prin evaluarea permanentă a costurilor şi a caracterului proporţional;
- Operaţionalizarea Fondului Naţional pentru Prevenirea Criminalităţii.
Totodată, ministrul Justiţiei a declarat că majoritatea problemelor de sistem, dar şi de practică neunitară vor fi emediate prin soluţii de ordin legislativ şi administrativ.
Astfel că Mnisterul Justiţiei anunţă că Strategia în materia recuperării creanţelor provenite din infracţiuni şi a planului de acţiune aferent va fi transmisă, spre aprobare, Guvernului în luna iunie 2021.
Iar un proiect de modificare a Legii ANABI nr. 318/2015 care va integra soluţiile propuse prin proiectul de politică publică urmează a fi iniţiat în octombrie 2021.
ANABI reprezintă un rezultat al Strategiei Naţionale Anticorupţie şi rămâne parte integrantă din angajamentele interne şi internaţionale ale României în domeniul justiţie şi politici publice anticorupţie. De asemenea, prin ANABI, România asigură implementarea recomandării 12 din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare