Ministerul Apărării se luptă cu Rofilm pentru "Triunghiul morţii"
0Compania nu a achitat sumele datorate pentru figuraţia soldaţilor în termen şi pentru tehnica militară pusă la dispoziţie de minister în timpul turnării acestei pelicule Compania
Compania nu a achitat sumele datorate pentru figuraţia soldaţilor în termen şi pentru tehnica militară pusă
la dispoziţie de minister în timpul turnării acestei pelicule
Compania Rofilm, unul dintre producătorii filmului "Triunghiul morţii", regizat de Sergiu Nicolaescu, are o datorie neplătită de mai multe zeci de mii de lei noi Ministerului Apărării Naţionale. Suma reprezintă figuraţia soldaţilor în termen şi tehnica militară pusă la dispoziţie de minister pentru turnarea acestei pelicule.
La terminarea filmărilor, în 1998, Rofilm a rămas cu o notă de plată de aproape 100.000 de lei, plus daune de aproximativ 65.000 de lei. Chiar dacă cea mai mare parte a datoriei a fost achitată, cu întârziere de doi ani, judecătorii au decis executarea silită a companiei Rofilm. Motivul invocat de instanţă în decizia de acceptare a executării silite este că, în cei doi ani de întârziere a plăţii, moneda naţională s-a devalorizat constant. Magistraţii au mai constatat că societatea este în incapacitate de plată şi au declanşat procedura de reorganizare judiciară.
Raportul de activitate al Rofilm, realizat în 2004, de administratorul judiciar Fincota Consulting, constata că această companie avea datorii foarte mari din cauza managementului defectuos din perioada 1998-2001, iar conturile bancare sunt goale. "Societatea are datorii la bugetul de stat şi nu poate participa la diferite licitaţii (ca producător). Veniturile se înregistrează doar din contractele de închiriere ce se poartă asupra aparaturii de cinematograf". Rofilm avea, în acel moment, 14 salariaţi, din care patru erau angajaţi ca paznici. Preşedintele Consiliului de Administraţie, Constantin Ioniţă, a explicat că Rofilm, de la data înfiinţării şi până în 2004, a produs 34 de filme de lungmetraj şi a prestat servicii pentru 12 filme de lung şi scurtmetraj.
Mircea Daneliuc, neplătit pentru "Allegro Allarmatto"
Imediat după ce Tribunalul Bucureşti a declanşat procedura de reorganizare, alţi 14 creditori s-au înghesuit să primească partea lor din "felia" Rofilm. La începutul acestei veri, MApN avea de recuperat o creanţă reactualizată de 106.000 lei, Administraţia Finanţelor Publice Sectorul 5 - 240.000 lei, Direcţia Impozite şi Taxe Locale Sectorul 5 - 260.000 lei, Serviciul de Impozite şi Taxe Locale Buftea - 79.000 lei, salarii restante către foşti angajaţi şi o restanţă de aproape 60.000 de lei către regizorul Mircea Daneliuc.
După mai mulţi ani de judecată, Mircea Daneliuc a adus o decizie definitivă prin care Rofilm este obligată să-i plătească banii pentru postul de producător executiv al filmului "Allegro Allarmatto", botezat ulterior "Ambasadori, căutam patrie" (2003).
Soldaţii au jucat şi pentru "Cold mountain"
Potrivit MApN, Rofilm a plătit o parte din datorie în aprilie 2007, 50.000 RON, în contul UM 02450 Bucureşti. Biroul de presă al ministerului ne-a informat că, spre deosebire de acest film, toate contractele de prestări servicii încheiate cu case de producţie cinematografică, din ultimii cinci ani, au fost achitate. Unităţi militare din cadrul Forţelor Terestre au participat cu spaţii, bunuri materiale, tehnică şi personal la mai multe filme de lungmetraj şi documentare.
Cu Castel Film au fost încheiate contracte pentru "Cold mountain" (2002), cu Jude Law, Nicole Kidman, Renee Zellweger, "The marksman" (2004), cu Wesley Snipes, "Attack Force" (2005), cu Steven Seagal, "Second in command" (2005), cu Jean-Claude van Damme. Media Pro Pictures a încheiat în 2005 un contract prestări servicii pentru realizarea unui film documentar, iar cu Cine TV Film Prod Impex pentru filmul de lungmetraj "15" (2005). Ultimul film la care au participat soldaţii ca figuranţi a fost "Hârtia va fi albastră" (2006), realizat de compania Multimedia.
Peste 1.300 de figuranţi - militari MApN şi jandarmi
Filmul "Triunghiul morţii" reconstituie luptele din Primul Război Mondial de pe frontul din Moldova - Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz. Regizorul Sergiu Nicolaescu joacă şi rolul mareşalului Alexandru Averescu, iar rolul Ecaterinei Teodoroiu este jucat de Ilinca Goia. Scenariul filmului a fost semnat de Corneliu Vadim Tudor. Sergiu Nicolaescu nu a putut fi contactat ieri. În sinopsisul filmului, el declara că pelicula a fost făcută cu bani foarte puţini, şi din acest motiv a trebuit să filmeze rapid.
"Eram la <> , un poligon militar lângă Călugăreni, locul unde îmi desfăşuram filmările. Aveam peste 1.300 de militari MApN şi jandarmi". În interviu el s-a arătat nemulţumit de prestaţia directorului Rofilm, care la un moment dat a dispus întreruperea lucrărilor. "Triunghiul morţii" a fost primul film românesc cu sunet surround/stereo Dolby.