Miliardarul Bogdan Buzăianu, „cel mai deştept băiat din energie“, în vizorul procurorilor prin Energy Holding

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a pierdut titlul de „cel mai deştept băiat din energie“, afaceristul Bogdan Buzăianu începe să aibă probleme şi cu legea. Compania sa de suflet, Energy Holding, care i-a adus profituri de miliarde, este suspectată de evaziune fiscală spălare de bani şi delapidare. Prejudiciul depăşeşte 5 milioane de euro.

Compania Energy Holding, cândva „cloşca cu pui de aur“ a afaceristului Bogdan Buzăianu, dar şi alte societăţi comerciale, au fost călcate, joi, de anchetatori. Poliţişţii şi procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti cercetează Energy Holding pentru suspiciuni de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani şi delapidare.  În total, oamenii legii au făcut 22 de descinderi în Bucureşti şi judeţul Ilfov, de unde au fost ridicate documente şi alte probe. Poliţiştii au mai luat cu ei şi cinci persoane suspectate în dosar, pe care le-au dus la audieri.

Concret, administratorii societăţilor vizate de anchetă sunt suspectaţi că au înregistrat în actele contabile facturi fiscale eliberate de firme-fantomă, prin care se atestau achiziţii fictive de bunuri şi servicii, pentru a nu fi plătite taxele şi impozitele datorate bugetului de stat.
În total, prejudiciul produs prin neplata obligaţiilor fiscale, stabilit până în prezent se ridică la 22.461.638 de lei (aproximativ cinci milioane de euro), 10.268.177 de lei reprezintă impozit pe profit şi 12.193.461 de lei reprezintă TVA.

Tranzacţii umflate

Schema de evaziune folosită de firmele anchetate este una clasică: umflarea valorilor unor tranzacţii sau contractarea fictivă a unor servicii, astfel încât impozitul pe profit să rămână în buzunarul afaceriştilor. Tranzacţiile incriminate de procurori s-ar fi petrecut în anul 2009.

„Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat faptul că în  cursul  anului 2009, între două societăţi comerciale, cu  capital privat, au fost încheiate  contracte  de consultanţă şi contracte de vânzare-cumpărare având ca obiect terenuri la  preţuri mult  supraevaluate, cu consecinţa prejudicierii bugetului de stat  cu sumele aferente impozitului pe  profit şi  a taxei  pe valoare adăugată, în  cuantum de aproximativ 500.000 euro“, arată Parchetul Curţii de Apel Bucureşti.
În acest dosar sunt urmărite penal două persoane şi două firme, pentru evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani şi delapidare. Pe numele celor doi suspecţi au fost emise mandate de aducere. Procurorii care instrumentează cazul au pus sechestru asigurător pe 14 imobile, respectiv terenuri extravilane, intravilane şi construcţii, identificate în proprietatea persoanelor şi a firmelor suspectate de evaziune.

Energy Holding: Să lăsăm justiţia să-şi facă datoria

Reprezentanţii traderului de energie Energy Holding au transmis, joi, o reacţie la acţiunile autorităţilor precizând că „lasă justiţia să îşi facă datoria“ şi că societatea şi-a plătit întotdeauna datoriile şi taxele către stat. „Lăsăm justiţia să îşi facă datoria întrucât Energy Holding şi-a plătit întotdeauna datoriile şi taxele către stat pentru operaţiunile desfăşurate“, a fost reacţia Energy Holding la acţiunile procurorilor.

Reprezentanţii companiei au susţinut că nu pot să ofere şi alte informaţii, deoarece ancheta este în desfăşurare.

Cine este Bogdan Buzăianu

Energy Holding este un trader de energie controlat de Bogdan Buzăianu, despre care se spune că a câştigat miliarde de dolari de pe urma Hidroelectrica. Din 1996, lui Buzăianu i s-a permis să cumpere energie de la stat, care prin firmele lui ar fi fost revândută unor fabrici de stat la preţuri chiar şi de 10 ori mai mari. Printre clienţii care ar fi cumpărat energie de la Energy Holding s-ar număra cele mai mari companii locale, printre care Petrom, Dacia sau Oltchim. Relaţiile lui Bogdan Buzăianu mergeau până la cel mai înalt nivel, afaceristul fiind năşit de Dan Ioan Popescu, fostul ministru al Economiei din perioada 2000-2004. Buzăianu avea să dea marea lovitură în 2001, când a încheiat cel mai mare contract de energie cu Hidroelectrica, de aproape un miliard de dolari, pe vremea când ministrul Economiei era chiar naşul său.

În ciuda faptului că era un contract extrem de dezavantajos pentru stat, la finalul anului 2009, în timpul mandatului lui Adriean Videanu la conducerea Ministerului Economiei, contractul dintre Hidroelectrica şi Energy Holding s-a prelungit cu 9 ani, până în 2018.

Despre acel contract, procurorii DIICOT au spus că reprezenta mai mult de 1% din PIB-ul României de la acea vreme şi că ar fi fost încheiat ilegal. Directorii Hidroelectrica sunt acum în închisoare fiind condamnaţi, însă partea de dosar cu Bogdan Buzăianu nu a plecat niciodată către instanţă.

Cum a fost căpuşată Hidrelectrica

După intrarea în insolvenţă, Hidroelectrica a denunţat contractul de vânzare/cumpărare de energie electrică 33CE din 14 ianuarie 2004 încheiat cu Energy Holding.

Potrivit raportului privind cauzele care au condus la starea de insolvenţă a Hidroelectrica, realizat de fostul administrator judiciar al companiei de stat, contractul cu Energy Holding a generat doar în perioada 2006 - 31 Mai 2012 o pierdere pentru Hidroelectrica de peste 1,4 miliarde lei.
Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în iunie 2012 şi a reziliat, ulterior, contractele bilaterale cu toţi traderii din energie, nu numai cu firma lui Bogdan Buzăianu.

Administratorul judiciar Euro Insol a început negocierile cu traderii pentru alinierea preţurilor din contracte, situate între 103 şi 132 lei/MWh, la cele practicate pe pieţele de energie electrică, unde energia era tranzacţionată la preţuri duble - între 220 şi 300 lei/MWh.
Bogdan Buzăianu nici n-a vrut să audă de renegocierea tarifelor, iar în iulie 2012 a dat în judecată Hidrelectrica, cerând despăgubiri uriaşe.
În noiembrie 2015, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursul Energy Holding privind denunţarea contractului de vânzare-cumpărare energie încheiat cu Hidroelectrica, fără să mai existe o cale de atac a deciziei.

Retehnologizarea hidrocentralei Porţile de Fier 2

O altă afacere păguboasă pentru stat marca „Buzăianu“, care a intrat şi în atenţia DNA, este retehnologizarea hidrocentralei Porţile de Fier 2 (PF II), din portofoliul Hidroelectrica. Statul ar fi pierdut peste un miliard de euro din această afacere. Modernizarea a fost făcută de firma eleveţiană VA TECH, reprezentată în România de Energy Consult, companie care îl avea drept acţionar pe Bogdan Buzăianu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite