Magistraţi: Preşedintele CNA nu-şi poate da în judecată colegii din Consiliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Georgescu şi-a dat colegii în judecată la Curtea de Apel
Laura Georgescu şi-a dat colegii în judecată la Curtea de Apel

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins joi cererea preşedintelui Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Laura Georgescu, care i-a chemat în judecată pe 6 membri CNA, din cauză că i-au redus atribuţiile la conducerea Consiliului. Dosarul prin care Georgescu i-a chemat în judecată pe actualii săi colegi, dar şi instituţia CNA a fost înregistrat la Curtea de Apel Bucureşti pe 9 martie.

Primul şi singurul termen în acest dosar a avut loc joi. Astfel, prin hotărârea pronunţată joi, Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a respins cererea Laurei Georgescu de chemare în judecată a colegilor săi "pentru lipsa procedurii prealabile". 

Totodată, instanţa a admis "excepţia inadmisibilităţii invocată de pârâţi".

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare.

Contactată joi seară de agenţia MEDIAFAX, Laura Georgescu, preşedintele CNA, a declarat că se supune hotărârii instanţei. "De altfel, ţin să menţionez că a fost respinsă acţiunea pe o excepţie procedurală şi, în consecinţă, nici acum nu avem o opinie a instanţei dacă avem de-a face cu un ROF legal sau ilegal", a declarat Laura Georgescu.

Obiectul procesului este anularea unui act administrativ al Consiliului Naţional al Audiovizualului, respectiv a deciziei 530 (Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al CNA) din 16 septembrie 2014, potrivit informaţiilor publicate pe portalul instanţelor de judecată.

În plus, în acest proces, Laura Georgescu a solicitat instanţei "obligarea pârâţilor la plata de daune morale în cuantum de 12.000 de lei". De asemenea, Georgescu a cerut instanţei "obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată".

În documentele depuse la Curtea de Apel Bucureşti, Laura Georgescu a spus că, prin punerea în aplicare a noului ROF, din luna septembrie 2014 şi până în prezent, ea nu şi-a mai putut exercita funcţia pentru care a fost învestită de Parlamentul României. "(...) 90 la sută din personalul aparatului tehnic şi de specialitate al CNA nemaifiindu-mi în directa subordonare ierarhică, fapt care a condus la insubordonare şi la imposibilitatea exercitării de către mine a actului de conducere, ceea ce s-a repercutat negativ asupra stării mele psihice şi asupra situaţiei mele sociale, inclusiv în plan familial şi profesional, prin atingerile aduse onoarei şi demnităţii mele", a spus Laura Georgescu în respectivele documente.

"De aceea, consider că aplicarea acestui ROF a avut ca rezultat un haos total instituţional şi un blocaj fără ieşire şi că prin aplicarea acestuia mi s-au cauzat grave prejudicii aduse onoarei, cinstei, demnităţii, prestigiului şi reputaţiei mele, prejudiciile produse prin insulte, calomnii, defăimări, aprecieri nefavorabile, inclusiv cele privind reputaţia şi probitatea mea profesională", a mai spus Laura Georgescu.

După ce Laura Georgescu i-a dat în judecată pe cei şase membri ai CNA, Radu Călin Cristea a spus, în şedinţa Consiliului din 31 martie, că, în circumstanţele actuale, "comunicarea instituţională" cu Georgescu a devenit din punctul său de vedere "toxică". De asemenea, el a vorbit despre "evoluţiile negative" care au loc la nivel instituţional în CNA.

"Cred că de la Burebista până la Laura Georgescu nu s-a mai pomenit vreun şef de popor, de trib, de instituţie, care să-şi dea în judecată poporul, tribul, instituţia. Este ceva fără precedent (...) Şi vă pot asigura de pe acum că veţi rămâne în istoricul instituţiilor publice din România ca un personaj unicat, sperăm irepetabil", a spus Radu Călin Cristea adresându-i-se atunci Laurei Georgescu.

El a mai spus că ceea ce îl "indispune nespus" este conţinutul plângerii formulate de Laura Georgescu în instanţă, în care aceasta a spus că aplicarea noului ROF al CNA a dus la imposibilitatea exercitării de către aceasta a actului de conducere, ceea ce s-a repercutat negativ asupra stării sale psihice şi asupra situaţiei sale sociale, inclusiv în plan familial şi profesional, prin atingerile aduse onoarei şi demnităţii sale.

La rândul său, membrul CNA Răsvan Popescu (care între timp a devenit vicepreşedinte al Consiliului, n.r.) a spus că membrii Consiliului care au votat noul ROF nu şi-au propus la momentul votului să îi afecteze "onoarea şi demnitatea" Laurei Georgescu. "(...) am încercat doar să rezolvăm administrativ o stare de tensiune care se regăsea în instituţie şi care ajunsese la paroxism", a spus Răsvan Popescu, în şedinţa din 31 martie. El a precizat că membrii CNA care au votat ROF-ul au făcut acest lucru nu pentru ei, ci pentru oamenii care lucrează în CNA şi pentru funcţionarea instituţiei. Acesta a spus, totodată, că este fără precedent gestul Laurei Georgescu "de a cere daune propriei instituţii".

De cealaltă parte, Laura Georgescu, preşedintele CNA, a declarat pe 13 martie, pentru MEDIAFAX, că a dat în judecată 6 membri ai CNA şi a cerut instanţei anularea ROF al instituţiei, din cauză că unele articole din acest document încalcă Legea audiovizualului, precizând că toate eforturile pe care le-a făcut pentru corectarea ROF au rămas fără rezultat. Ea a mai spus atunci că instanţa de judecată a rămas singura soluţie pentru ca ROF-ul să redevină legal.

Totodată, pe 31 martie, Laura Georgescu a declarat pentru presa prezentă la şedinţa Consiliului că prin cererea adresată instanţei şi-a exercitat dreptul constituţional de a solicita anularea unui act administrativ. "E dreptul oricărui cetăţean. El vine ca urmare a unor diligenţe de şase luni în care nu am reuşit să îi conving pe cei şase colegi că se încalcă nu o lege, nu două, peste cinci legi în acest moment cu ROF-ul care este votat din 11 septembrie 2014 (...)", a spus atunci Laura Georgescu.

Ea a precizat că principalii vizaţi în acest proces sunt şase membri ai CNA - Valentin Jucan, Monica Gubernat, Răsvan Popescu, Florin Gabrea, Radu Călin Cristea şi Viorel Vasile Buda -, pentru că au aprobat respectivul ROF fără a solicita şi fără a avea un punct de vedere al Serviciului Juridic şi Reglementări din CNA. Potrivit lui Georgescu, acesta este motivul pentru care instituţia CNA a fost chemată ca parte în acest proces.

În ceea ce priveşte daunele morale solicitate prin acest proces, câte 2.000 de lei de la cei şase membri chemaţi în instanţă, Laura Georgescu a spus: "Vă reamintesc că blocajul din iulie era generat de grupul PDL, care nu participa la şedinţe dintr-o scenetă, pe care tot instanţa va dovedi că mi-a fost contrafăcută pe o altă speţă, şi, atâta vreme cât de atunci au existat nenumărate acte de colegialitate ale celor şase membri, îmi rezerv dreptul să cer daune morale dânşilor şi cheltuieli de judecată tot dânşilor".

Laura Georgescu a mai spus că, în iulie şi august 2014, trei dintre colegii săi - Narcisa Iorga (care nu mai este în prezent membru al CNA, n.r.), Florin Gabrea şi Valentin Jucan (care au fost numiţi în Consiliu de Parlament, cu susţinerea fostului preşedinte Traian Băsescu, respectiv a PDL, n.r.) - boicotau CNA, încercând să o determine pe Georgescu să renunţe "la ceea ce face cu respectarea legii".

Totodată, Laura Georgescu a subliniat că cei şase membri CNA Valentin Jucan, Monica Gubernat, Răsvan Popescu, Florin Gabrea, Radu Călin Cristea şi Viorel Vasile Buda sunt daţi în judecată în acest proces, nefiind vizată direct instituţia CNA. "Membrii sunt daţi în judecată, nu instituţia a modificat ROF", a spus Laura Georgescu.

Întrebată la cine s-a referit atunci când a cerut Curţii de Apel Bucureşti "obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată", Laura Georgescu a spus că instanţa va decide acest lucru. "Instanţa îşi va spune cuvântul, instanţa va hotărî ce se întâmplă mai departe. Există varianta să pierd eu, e la fel de posibil, e la fel de corect", a spus, la momentul respectiv, Laura Georgescu.

În şedinţa CNA din 11 septembrie 2014, opt membri ai Consiliului (Viorel Buda, care la momentul respectiv era vicepreşedintele CNA, Monica Gubernat, Valentin Jucan, Florin Gabrea, Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Narcisa Iorga şi Cristina Trepcea) au votat o decizie care modifica Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al instituţiei.

Prin acea decizie, care a fost adoptată în absenţa Laurei Georgescu şi împotriva căreia a votat doar membrul CNA Christian Mititelu (căruia i s-a încheiat între timp mandatul în CNA, n.r.), atribuţiile lui Georgescu la conducerea CNA au fost reduse. De altfel, în acea şedinţă a Consiliului, membrul CNA Valentin Jucan a declarat jurnaliştilor că, prin adoptarea noului ROF, preşedintele CNA, Laura Georgescu, "nu mai are putere".

Una dintre modificările aduse prin respectiva decizie a CNA a fost aceea că toate direcţiile instituţiei, mai puţin cea de audit, au trecut în subordinea întregului Consiliul şi nu a preşedintelui, ca până la momentul respectiv.

Potrivit unor alte prevederi ale ROF-ului adoptate la momentul respectiv, şedinţele publice ale CNA sunt conduse de atunci de fiecare membru al Consiliului, în ordine alfabetică, nu doar de preşedintele Laura Georgescu.

Deşi această variantă a ROF a fost adoptată în şedinţa CNA din 11 septembrie 2014, la care Laura Georgescu nu a fost prezentă, aceasta a semnat ulterior, respectiv pe 16 septembrie 2014, acest document.

În aceeaşi şedinţă din 16 septembrie 2014, Viorel Vasile Buda, care era vicepreşedinte al CNA, a anunţat că demisionează din această funcţie, din motive personale, şi că va continua să îşi desfăşoare activitatea ca membru.

Înainte de acest anunţ, şedinţele CNA fuseseră conduse în general de Viorel Vasile Buda, în absenţa preşedintelui Laura Georgescu, pe fondul neînţelegerilor dintre unii membri ai Consiliului.

Decizia de modificare a ROF al CNA a venit în urma audierii unor membri ai CNA, pe 27 august 2014, în Comisia de Cultură a Senatului. Audierea a avut loc din cauza neînţelegerilor dintre membrii Consiliului, care cereau demisia Laurei Georgescu pe fondul apariţiei în media a unor înregistrări în care aceasta ar fi folosit un limbaj injurios.

Mandatele Narcisei Iorga şi Cristinei Trepcea în CNA au expirat în octombrie 2014, în timp ce Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Valentin Jucan, Florin Gabrea, Radu Călin Cristea şi Răsvan Popescu sunt şi în prezent membri ai Consiliului, alături de Laura Georgescu.

Faptul că mandatele Narcisei Iorga şi Cristinei Trepcea au expirat în octombrie 2014 ar putea fi motivul pentru care acestea nu au fost chemate în instanţă în acest proces.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite