Magistraţi, despre dezinfectanţii Hexi Pharma: „Microbii care produc infecţii rămân în spitale o perioadă îndelungată, premisă pentru apariţia unei mutaţii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hexi Pharma
Hexi Pharma

Judecătoria Sectorului 5 a blocat insolvenţa firmei Hexi Pharma pe motiv că există riscul ca această companie să îşi micşoreze în mod fraudulos patrimoniul, în condiţiile în care are mari datorii către o altă firmă deţinută tot de Dan Condrea.

Potrivit dezvăluirilor din mass- media, Hexi Pharma are facturi neachitate în valoare de 20 milioane de euro către două offshore-uri din Cipru, Hatom Limited Limassol, controlat de Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, potrivit Rise Project, şi Chemical & Pharmaceutical Sol LTD Nicosia, controlat tot de Dan Condrea, potrivit tolo.ro. Cu alte cuvinte, datoriile Hexi sunt către firme controlate de acelaşi patron.Acesta este contextul în care Judecătoria Sectorului 5 a blocat intrarea în insolvenţă a companiei.

Judecătoria Sectorului 5 a dat publicităţii motivarea pentru care a decis pe 16 mai că firma Hexi Pharma nu are voie să se dizolve, să îşi înstrăineze activele, să producă şi să vândă biocide pe o perioadă de două luni, după ce magistraţii au admis o cerere depusă în acest sens de procurorii Parchetului General.

„Se impun măsuri preventive”

În motivarea deciziei, Judecătoria Sectorului 5 susţine că, în condiţiile în care Hexi Pharma a depus la Tribunalul Bucureşti o cerere de intrare în insolvenţă, este necesară impunerea unor măsuri preventive care să împiedice diminuarea patrimoniului companiei, după ce aceasta a fost pusă sub acuzare de procurorii Parchetului General.
„În aceste condiţii, este evident riscul ca persoana juridică (Hexi Pharma — n.r.) să nu mai existe ori ca aceasta să-şi micşoreze în mod fraudulos patrimoniul. Din această perspectivă, măsurile preventive urmăresc înlăturarea riscului dispariţiei persoanei juridice suspecte, prin dizolvare, lichidare, reducerea capitalului social, ceea ce ar conduce semnificativ la diminuarea patrimoniului sau la insolvenţa persoanei juridice şi ar face imposibilă o eventuală tragere la răspundere penală şi recuperarea prejudiciului”, se arată în motivare.

Instanţa a luat în calcul şi faptul că la dosarul deschis de procurori există rapoarte ale Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Chimie şi Petrochimie — ICECHIM, care relevă faptul că, în procesul de producţie al Hexi Pharma, substanţele active ale dezinfectanţilor sunt folosite în concentraţie redusă semnificativ faţă de reţeta pentru care a fost obţinut avizul de introducere pe piaţă de la Comisia Naţională pentru Biocide, iar, în unele cazuri, una dintre substanţele active lipseşte.

„Fără îndoială că utilizarea acestor produse neconforme a zădărnicit încercarea unităţilor sanitare de a lua măsuri eficiente de combatere a infecţiilor nosocomiale, care au ca element central tocmai igienizarea şi dezinfectarea suprafeţelor, a mobilierului, intrumnetarului,a erului, apei etc. Efectul utilizării unor soluţii diluate constă în aceea că microbii care produc infecţii rămân în spitale o perioadă îndelungată, premisă pentru apariţia unei mutaţii şi, implicit, dezvoltarea rezistenţei –treptat- la toate antibioticele”, arată judecătorii.

Decizia Judecătoriei Sectorului 5

Pe 16 mai, Judecătoria sectorului 5 a decis că firma Hexi Pharma nu are voie să se dizolve, să îşi înstrăineze activele, să producă şi să vândă biocide pe o perioadă de două luni, după ce magistraţii au admis o cerere depusă în acest sens de procurorii Parchetului General.
"Dispune faţă de Hexi Pharma, pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, următoarele măsuri preventive de la 16 mai până la 14 iulie inclusiv: interdicţia iniţierii procedurii de dizolvare sau lichidare, suspendarea procedurii de dizolvare sau lichidare, interdicţia fuziunii, divizării sau reducerii capitalului social, interzicerea înstrăinării activelor, interzicerea plăţilor şi transferurilor băneşti, cu excepţia celor necesare pentru plata utilităţilor şi a salariilor, interzicerea producerii şi comercializării de produse biocide", se arată în decizia instanţei.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite