Lista lui Donald Trump. Avocat: „Avem peste 4.445 de români pe teritoriul SUA cu ordin de deportare”
0Un avocat în imigrări în SUA declară că pe „lista lui Trump” privind expulzarea din State se află peste 4.445 de români şi explică şi care sunt categoriile vizate de preşedintele american.
Dana Bucin, avocat de imigrări în SUA, a explicat în cadrul unei emisiuni TV care sunt criteriile stabilite de preşedintele american pentru expulzarea a circa 1,5 milioane de imigranţi de pe teritoriul Statelor Unite. Potrivit acesteia, peste 4.445 de români au primit deja ordin de deportate, unii pe motive întemeiate, alţii din cauza unor erori ale autorităţilor americane.
Persoanele condamnate
„Ca să nu inducem panică în populație, aș vrea să precizez că sunt anumite categorii de risc pentru românii care urmează să fie deportați și nu toți românii sunt în categoriile de risc foarte ridicate și încep prin categoria numărul unu de risc și anume criminali condamnați. Acești oameni sunt foarte puțini între populația imigrantă în general și mai puțin între populația română”, a explicat avocatul.
Persoanele acuzate de delicte
O altă categorie inclusă pe lista de expulzare a preşedintelui american Donald Trump o reprezintă persoanele care au fost acuzate de diferire delicte, majore sau chiar minore. Asta după ce Congresul american a adoptat un nou pachet de legi care prevăd că nu este obligatorie condamnarea pentru a fi arestat şi expulzat, ci este suficient doar ca persoana să fie acuzată de o infracţiune.
„Numărul doi sunt categoria de risc acuzați de crime sau delicte minore gen furt din magazin sau furt în general, precum și crime violente. Deoarece Congresul american tocmai a adoptat un pachet de legi care se cheamă Lakean Riley, acești oameni, la o simplă acuzare, fără nici măcar să fie condamnați, pot fi arestați și susceptibili la detenție obligatorie în vederea deportării.
„A treia categorie de risc sunt cei arestați pentru delicte gen conducerea sub influența alcoolului sau violența domestică, unde din nou, un simplu arest poate conduce la detenție obligatorie în vederea deportării”, a spus Dana Bucin.
Persoanele cu ordin de deportare
În legătură cu această categorie, avocat a precizat că pe teritoriul Stetelor Unite sunt peste 4.445 de români care au primit deja ordin de deportare şi care riscă să fie arestaţi şi deportaţi în orice moment.
Printre aceştia sunt şi unii care ar putea avea câştig de cauză dacă ordinele au fost emise în absenţa persoanei sau din erori ale autorităţilor americane.
„A patra categorie de risc este pentru românii cu ordin de deportare. Avem peste 4445 de români pe teritoriul Statelor Unite cu ordin de deportare. Acești români ar trebui să contacteze un avocat de imigrare imediat, deoarece un ordin de deportare se pot poate executa imediat, iar asta pentru că deja au trecut prin procesul de obținere de imigrare, deci au trecut printr-o curte de imigrare unde judecătorul deja s-a pronunțat în favoarea deportări lor, deci nu mai au ce contesta.
Multe din aceste ordine de deportare s-au obținut în absența persoanei și posibil prin greșeli sau erori ale Curții de a trimite notificarea la adresa corectă. În aceste scenarii, acești români pot cu un avocat redeschide acest ordin de deportare și scăpa de detenție și de deportare dacă au un caz bun”, a detaliat avocatul.
Românii care au depăşit termenul vizei
O altă categorie de români care riscă expulzarea o repezintă cei care au depăşit termenul de şedere în Statele Unite prevăzut de viză.
„A cincea categorie de oameni vulnerabili sunt românii veniți în Statele Unite acum mai puțin de 2 ani și care au rămas peste termenul vizei, deoarece avem o nou un nou ordin executiv al președintelui Trump care extinde deportarea rapidă a celor veniți recent, chiar dacă ei se află înăuntrul Statelor Unite și nu doar lângă graniță, cum era cazul pe vremea lui Biden”, potrivit aceleași surse.
Victimele colaterale
Ultima categorie indicată de avocatul Dana Bucin se referă, de fapt, la foarte mulţi români care trăiesc de ani buni în SUA, unde lucrează şi şi-au întemeiat familii, dar care nu au documente şi, prin urmare, ar putea fi şi ei „victime colaterale”.
„A șasea categorie care are riscul cel mai jos sunt majoritatea românilor, de fapt acei prezenți pe teritoriul Statelor Unite de foarte mult timp, mulți dintre ei de decenii întregi și care au copiii cetățeni americani și au slujbe, doar că nu au acte încă. Aceste persoane probabil nu se știe unde sunt și pot fi racolate doar ca și victime colaterale, pentru că de obicei nu sunt targetați încă. Nu avem ordine ca serviciile ICE să meargă după ei, dar pot oricând să fie racolați cu alții la locul de muncă, când se vine cu raidul ICE”, a încheiat Dana Bucin.