Lia Savonea, principalul aliat al PSD din Justiţie, ar putea fi revocată de la şefia CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lia Savonea Foto Adevarul
Lia Savonea Foto Adevarul

Mai mulţi membri ai Consiliului Superior al  Magistraturii ar urma să declanşeze procedura de revocare a Liei Savonea din funcţia de preşedinte a instituţiei. Pentru a fi supusă dezbaterii, cererea de revocare trebuie să fie semnată de de cel puţin o treime dintre membrii CSM, adică de şapte persoane.

 Revocarea poate fi adoptatã cu majoritatea simplă a plenului CSM, adică 10 voturi. Magistraţii îi reproşează actualei şefe CSM modul discreţionar în care au fost adoptate unele decizii, săptămâna aceasta mai mulţi membrii ai Consiliului relatând că nu au primit proiectul de modificare a legii ANI trimis de instituţie Senatului. La fel, mai mulţi membri ai instituţiei s-au arătat deranjaţi de implicarea instituţiei în jocurile politice ce au vizat numirea Danei Gîrbovan la conducerea ministerului.

Tot acest scandal a izbucnit vineri seară, atunci când presa a relatat că, într-o nouă încercare de a o instala la şefia Secţiei Speciale pe Adina Florea, Lia Savonea a convocat plenul CSM pentru data de marţi, 8 octombrie. Astfel, şefa CSM ar fi încercat să profite de absenta unor membri care s-ar fi opus numirii Adinei Florea aşa cum este cazul ministrului Justiţiei, Ana Birchall. Aceasta anunţase anterior că va fi prezentă în Luxemburg la lucrările Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI). De altfel, mai mulţi membri CSM i-au reproşat anterior Liei Savonea că stabileşte şedinţele plenului în funcţia de absenţa unora dintre membrii instituţiei pentru a ăşi asigura deciziile dorite.

Sâmbătă, Ana Birchall a reacţionat violent, şi, într-o scrisoare trimisă şefei CSM, a caracterizat drept „inadmisibilă şi de condamnat” maniera în care sunt convocate şedintele de plen ale CSM. „Este inadmisibil şi de condamnat maniera în care continuaţi să convocaţi plenul Consiliului Superior al Magistraturii, fără consultarea prealabilă a tuturor membrilor CSM. Mai mult, este curios faptul că, deşi de peste două săptămâni nu a mai fost convocat plenul CSM, dumneavoastră înţelegeţi să îl convocaţi într-o zi de vineri, spre seară. Nu pot să nu mă întreb care este totuşi urgenţa”, a scris ministrul. 

Purtătorul de cuvânt al Consiliului a răspuns imediat, printr-un comunicat, în care a precizat că nu există prevederi legale privind obligativitatea preşedintelui CSM de consultare a membrilor în  legătură cu data de convocare a şedinţelor, aceasta fiind doar o cutumă.

Tensiunile dintre şefa CSM şi ministrul Justiţiei au apărut după ce, acesta din urmă, nu a susţinut numirea Adinei Florea în funcţia de şefă a Secţiei Speciale (SIIJ). În contextul în care mai mulţi membrii CSM boicotau şedinţele de plen, cerând o dezbatere a raportelor GRECO şi Comisiei de la Veneţia pe tema Secţiei Speciale, Ana Birchall s-a poziţionat de partea acestora, declarând luna trecută că experţii din minister nu susţin fucţionarea SIIJ.

Cei 7 membri CSM care se opun public numirii Adinei Florea sunt procurorii Tatiana Toader, Cristian Ban, Florin Deac şi Nicolae Solomon, şi judecătorii Andrea Chiş, Bogdan Mateescu şi Mihai Bălan. Reamintim, că plenul CSM este format din 19 membri, 14 procurori şi judecători, 3 membri de drept - ministrul Justiţiei, şeful Curţii Supreme şi procurorul general - şi 2 membri ai societăţii civile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite