Legile justiţiei în viziunea „deputatului-mitralieră“, avizate negativ de CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Catalin Radulescu
Catalin Radulescu

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, joi, propunerile legislative pentru modificarea legilor Justiţiei iniţiate de deputatul PSD Cătălin Rădulescu şi semnate de mai mulţi parlamentari ai puterii.

Consiliul Superior al Magistraturii nu este de acord ca şefii de parchete şi cei ai Curţii Supreme să fie la cheremul Senatului, aşa cum ar fi vrut „deputatul-mitralieră” Cătălin Rădulescu.

Astfel, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, joi, propunerile legislative pentru modificarea legilor Justiţiei înaintate de mai mulţi deputaţi la iniţiativa lui Cătălin Rădulescu, condamnat definitiv la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, în decembrie 2016, pentru dare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare că acte de comerţ, incompatibile cu funcţia.

Reamintim că, mai mulţi parlamentari ai PSD au depus, la sfârşitul lunii decembrie, un proiect de lege care propune ca şefii de parchete şi adjuncţii acestora, precum şi şefii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să fie numiţi şi revocaţi de Senat, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii. Asta cu toate că Parlamentul a trecut o lege care reglementează exact aceste numiri.

Proiectul lui Rădulescu mai prevede şi faptul că Senatul poate refuza motivat numirea acestora, aducând la cunoştinţa CSM motivele.

În expunerea de motive a propunerii de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Cătălin Rădulescu arată că şefii de parchete ar trebui să fie numiţi de Senat având în vedere că acesta din urmă „exercită mandat de reprezentativitate dat de popor ca deţinător al suveranităţii naţionale“, propunerea ar trebui să aparţină ministrului Justiţiei  „ca reprezentant al ministerului care veghează la respectarea puterii judecătoreşti, ca una dintre cele trei puteri statale fundamentale“. 

„Este treaba CSM să apere independenţa justiţiei“

Specialiştii în drept spun că proiectul „deputatului-mitralieră“ nu este decât o încercare de a testa vigilenţa Consiliului Superior al Magistraturii şi că avizul negativ dat de for este corect. „Propunerile erau proaste şi decizia CSM de a da aviz negativ este corectă. Constat că există o serie de parlamentari PSD-ALDE care se întrec în modificări ale Legilor justiţiei, una mai năstruşnică decât alta. Probabil că miza lor este să treacă unele neobservate, pe lângă altele mai puţin periculoase. Este treaba CSM să apere independenţa justiţiei şi eu cred că o face bine“, a explicat, pentru „Adevărul“, avocatul Daniel Fenechiu.

Puterea completului de cinci judecători, diminuată

Acesta nu este însă singurul proiect legislativ prin care deputatul PSD vrea să slăbească justiţia. Rădulescu şi alţi 37 de parlamentari ai PSD au mai depus un proiect privind organizarea judiciară. Mai precis, este vorba de competenţa completului de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iniţiativa prevăzând că „apelul nu poate fi declarat decât în favoarea inculpatului“. Concret, instanţa de apel, în acest caz Curtea Supremă, nu poate agrava situaţia unui inculpat prin stabilirea unei pedepse mai mari decât cea la care fusese condamnat anterior.

Rădulescu a anunţat într-un interviu că nu ar mai susţine proiectele pentru că au fost depuse în urmă cu două luni, când încă nu începuseră dezbaterile pe legile Justiţiei.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite