JGV și Asociații obține obligarea MAPN la plata daunelor morale în cuantum total de 525.000 euro pentru părinții și surorile a trei dintre victimele accidentului aviatic de la Tuzla
0Societatea de avocatură JGV și Asociații a obținut obligarea MAPN la plata daunelor morale în cuantum total de 525.000 euro pentru părinții și surorile a trei dintre victimele accidentului aviatic de la Tuzla din 5 iulie 2010.
Soluţia instanţei de apel vine la 13 ani de la data producerii uneia dintre cele mai mari catastrofe aviatice din România, în urma căreia au decedat 12 militari, iar 2 au fost răniţi - Curtea de Apel Bucureşti a obligat MAPN, în calitate de paznic juridic, la plata de daune morale în cuantum total de 525.000 euro reclamanţilor – părinţii şi surorile victimelor accidentului aviatic de la Tuzla din data de 05.07.2010. Invocarea cazului fortuit drept cauză străină, nu este suficientă pentru că paznicul juridic al lucrului să poată fi exonerat de răspundere.
Societatea JGV si Asociații a reprezentat în cadrul acestui dosar familiile a 3 dintre militarii decedați, prin avocat Loredana Dumbravă.
Prezentarea faptelor
În 5 iulie 2010, un avion de tip An-2 care aparținea Școlii de Aplicație pentru Forțele Aeriene „Aurel Vlaicu” din Boboc și făcea un zbor de antrenament pentru parașutiști militari a avut probleme la decolare, iar după un zbor de 2 km s-a prăbușit, 12 persoane din cele 14 aflate la bord pierzându-și viața. Dintre aceștia, patru militari făceau parte din Forțele Aeriene Române și opt din Forțele Navale Române (scafandri).
În urma tragicului accident aviatic, doi dintre cei mai buni și promițători scafandri și parașutiști pe care România îi avea la acel moment, în vârstă de doar 22, respectiv 25 de ani și unul dintre cei mai buni piloți, comandant de subunitate la Școala de Aplicație pentru Forțele Aeriene din Boboc, județul Buzău și care, la doar 34 de ani a format profesional generații de piloți, au decedat.
Prin acţiunea înregistrată pe rolul Tribunalului Bucureşti, reclamanții – părinţii şi fraţii a acestor victime, au solicitat daune morale Ministerului Apărării Naţionale, în calitatea sa de paznic juridic al avionului care s-a prăbuşit și a cauzat moartea tragică a acestor trei persoane.
Atât prima instanţă cât şi Curtea de Apel Bucureşti au constatat că în sarcina pârâtului sunt îndeplinite condiţiile răspunderii civile delictuale pentru fapta lucrului, fiind înlăturate apărările Ministerului Apărării Naţionale referitoare la exonerarea sa de răspundere întrucât suntem în prezenţa cazului fortuit.
Pentru a putea reţine în acest sens, atât Tribunalul București cât și Curtea de Apel Bucureşti au avut în vedere trauma suferită de acești părinți și surori care, timp de 13 ani au încercat să facă dreptate copiilor și fraților lor și să oblige statul, prin Ministerul Apărării Naționale, să răspundă pentru condițiile precare pe care le-au pus la dispoziția soldaților săi – un avion vechi de mai bine de 45 de ani, cu deficiențe tehnice.
Aportul adus de societatea de avocatură JGV și Asociații în această cauză
În ciuda apărărilor MAPN-ului care a arătat că militarii, odată ce intră pe poarta unității militare își asumă riscul producerii unor astfel de evenimente, avocatul reclamanților a arătat că un astfel de risc acești oameni și-l asumă în momentul în care participă la operațiunile de război, nicidecum victimele nu și-au asumat producerea unui asemenea risc în timpul unui banal exercițiu.
Avocatul Loredana Dumbravă a detaliat în fața completelor de judecată relațiile strânse existente între membrii familiei, viața celor trei familii înainte de accident și modul în care evenimentul le-a schimbat pentru totdeauna viața, marcând iremediabil fiecare membru al familiei.
Avocatul a subliniat că trauma pe care au dobândit-o părinții și surorile victimelor în urma producerii tragicului accident aviatic este actuală – să fii chemat la morgă să identifici ce a mai rămas din trupul carbonizat al fiului/fratelui tău, este o imagine cu care vei trăi întotdeauna, pe care nu o vei uita niciodată.
O astfel de durere nu va putea fi ștearsă de trecerea timpului întrucât de cele mai multe ori timpul nu vindecă ci acutizează suferința prin instalarea sentimentului de dor profund, familia resimțind într-un mod tot mai acut lipsa persoanei iubite.
Daunele acordate de instanța civilă reprezintă o reparație pentru prejudiciul efectiv suferit de rudele acestor victime. Prin această hotărâre, instanța de judecată a recunoscut că statul, prin Ministerul Apărării Naționale a fost defectuos organizat și a permis ca prin punerea la dispoziție a unor avioane vechi și cu defecțiuni să se producă o astfel de tragedie.
“Atât reclamanții cât și noi, în calitate de reprezentanți ai acestora, sperăm ca, urmare a acestei hotărâri, statul va face ceea ce depinde de el ca situația să nu se mai repete, iar noi să nu mai asistăm la astfel de tragedii care puteau fi evitate cu o minimă diligență”, a menționat Loredana Dumbravă - Senior Associate în cadrul JGV.
Despre JGV și Asociații
Cu o echipă de peste 40 de avocați, JGV și Asociații are cel mai consistent istoric de soluții juridice și financiare favorabile. Și-a consolidat poziția de lider în aria de practică personal injury, inclusiv integrarea în cercul de parteneri din restul Europei care se ocupă cu astfel de cazuri.
Echipa JGV s-a implicat în rezolvarea celor mai complexe evenimente aviatice și rutiere întâmplate în România, dar și pe teritoriul altor state, evenimente la locul de muncă care au fost soluționate cu despăgubiri importante pentru client. De asemenea, s-a implicat și în unele dintre cele mai ample cazuri de malpraxis medical din România.