Jandarmul-bătăuş, cercetat de procurorii militari pentru purtare abuzivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasivitatea comandanţilor din Jandarmerie este amendată de magistraţii militari care au anunţat că s-au sesizat din oficiu cu privire la căpitanul filmat sâmbătă, în timp ce loveşte mai multi protestatari, printre care şi o persoană în vârstă

Căpitanul Răducu Şerban, jandarmul filmat în timp ce lovea cu pumnul mai mulţi protestatari la mitingul din Capitală, de sâmbăta trecută, este cercetat de procurorii militari pentru purtare abuzivă. „La data de 22 ianuarie 2018, procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă prev. de art. 296 alin. 2 din Codul penal, constând în aceea că unul dintre jandarmii din dispozitivul desfăşurat pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice a agresat fizic una sau mai multe persoane, pe fondul unei busculade create în zona cordonului de protecţie". Asta în timp ce conducerea Jandarmeriei anunţa luni că ofiţerul este într-o procedură disciplinară, dar că îşi va continua activitatea până când se va dovedi dacă este vinovat sau nu. „Vă asigur că Jandarmeria va analiza imaginile şi va lua măsuri în cazul jandarmului. Cel puţin până se demonstrează vinovăţia acestuia, el îşi va continua activitatea”, spunea şeful Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoş.

Însă după anunţul Parchetului Militar, căpitanul Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti a informat că decizia procurorilor a dus la suspendarea anchetei interne prin care căpitanul Răducu Şerban era cercetat disciplinar.

Instituţiile de forţă nu trebuie să intre în jocuri politice

„Nu este bine pentru Jandarmerie, ca instituţie, să reacţioneze aşa. Este oarecum similar cu situaţia din Poliţie, cu protejarea poliţistului pedofil. În fond, este de datoria şefilor din Jandarmerie să adopte din timp măsuri de protecţie pentru ca astfel de cazuri să nu apară. Eu dacă în acest moment eram comandant la Jandarmerie, în acest caz, impuneam măsuri mult mai dure decât ar fi trebuit tocmai pentru a proteja instituţia. Repet, mai bine mai sever decât trebuie, se sacrifică un om, dar se salvează încrederea în instituţie. În plus, aceste instituţii de forţă trebuie să rămână independente, fără să accepte intrarea în jocuri politice. Şi este valabil şi pentru alte astfel de instituţii ale statului de drept cum ar fi Armata, Poliţia sau serviciile de informaţii”, este de părere Costin Georgescu, fost şef al Serviciului Român de Informaţii.

Cine a făcut planurile?

Căpitanul Răducu Şerban a fost filmat, sâmbătă, în timp ce loveşte mai multi protestatari, printre care şi o persoană în vârstă. „Sunt lovituri de oprire şi atât, nu de a face rău cuiva, nu-s cu ură. Rămâneţi înapoi, rămâneţi înapoi, atât, ăsta era scopul acelor lovituri. Pentru că nu mai făceam faţă fizic, decât să împingem, şi primisem ordin să nu se spargă barajul acolo”, ar fi declarat jandarmul, în apărarea sa. Deşi era evident că mulţimea de oameni nu mai putea fi menţinută în perimetrul stabilit iniţial de forţele de ordine, jandarmii i-au împins pe protestatari cu putere după gardul de protecţie pentru a nu fi blocat carosabilul. 

Un alt moment controversat a avut loc în staţia de metrou Universitate. Un cordon de jandarmi a blocat ieşirea oamenilor pe scările care duceau la suprafaţă. Decizia a dus însă la busculade şi în subteran care se puteau încheia cu o tragedie. Blocajul a fost ridicat după o jumătate de oră, oamenii putând să iasă la aer abia în momentul în care cei de la suprafaţă au rupt cordoanele jandarmilor şi au ocupat strada.

În urmă cu două luni, acelaşi Răducu Şerban a fost filmat în timp ce îi făcea culoar la DNA şefului PSD, Liviu Dragnea, împingându-i pe jurnalişti din calea acestuia. 

Dacă va fi găsit vinovat pentru purtare abuzivă, Răducu Şerban ar putea primi o amendă sau o pedeapsă de cel mult 8 luni de închisoare.

Sociolog: Se putea întâmpla o tragedie

Specialiştii spun că este nepermis ca un jandarm să-şi piardă cumpătul, aşa cum au explicat reprezentanţii instituţiei gestul căpitanului Răducu Şerban.

„Evident că jandarmul nu avea voie să-şi piardă cumpătul, mai ales că nu era orice fel de jandarm, ci unul cu vechime. Un jandarm care îşi pierde cumpătul trebuie dat la o parte, pentru că poate face lucruri mai nefăcute decât să dea pumni în cap. Este un pericol“, a explicat, pentru „Adevărul“, sociologul Mircea Kivu.

Referitor la modul în care oamenii au fost ţinuţi blocaţi în subteranul staţiei de metrou sau după garduri, la suprafaţă, sociologul spune că jandarmii au acţionat neinspirat şi că se putea produce o tragedie. „Povestea cu jandarmii care încercă să ţină protestarii pe trotuare, deşi numărul lor nu mai permite asta, este o practică veche. S-a întâmplat aşa la toate protestele organizate la Piaţa Universităţii. Şi acum a fost o decizie neinspirată. La metrou se putea întâmpla o tragedie. Nu văd logica măsurilor luate de jandarmi. Spui că e periculos să iasă oamenii la suprafaţă, dar în schimb îi obligi să stea în subteran într-un spaţiu închis, unde puteau să se calce în picioare. Se putea crea panică, era un spaţiu cu potenţial claustrofob. În alte situaţii similare, s-a luat decizia ca metroul să nu oprească în staţiile din zonele unde au loc proteste. Să zicem că era o măsură mai bună“, a mai spus Mircea Kivu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite