Istoricul „Primei Case“ executate silit
0Georgiana Răduţ (25 de ani), din satul Viroaga, judeţul Constanţa, primul beneficiar al programului „Prima Casă“ care urmează să fie executat silit, a cumpărat imobilul de la un anume Ergean Negep, în vârstă de 23 de ani, acum plecat la muncă în Germania.
Ea este angajată pe un salariu minim la spălătoria auto Lombardia din cartierul Medeea din Constanţa şi teoretic nu s-ar fi putut califica pentru un credit de aproape 60.000 de euro cu un astfel de venit. Actualul angajator al Georgianei a precizat că nu i-a eliberat niciodată o adeverinţă de venit, cu atât mai mult una în care să treacă un venit mai mare decât cei 600 de lei. Tranzacţia a avut însă loc, iar casa din localitatea Poarta Albă a fost cumpărată pe 13 octombrie 2009.
3.000 de euro avans
Erol Negep, tatăl vânzătorului, a spus că el a construit locuinţa: „Am construit două case, şi pe cea verde, pe care i-am vândut-o ei, şi pe cealaltă. Le-am făcut pentru cei doi fii ai mei, însă ei nu au mai vrut să stea la ţară. Aşa că ne-am hotărât să le vindem. Pe prima am dat-o cu banii jos. Pentru a doua, fiul meu, Ergean, a dat anunţ la ziar şi într-o bună zi s-a prezentat cu fata asta", spune el. „A spus că poate suporta o rată de 300 de euro pe lună. Mie banca mi-a virat banii în cont în câteva zile", a mai adăugat Erol.
Conform antecontractului încheiat între părţi, în afară de creditul de 57.000 de euro, Georgiana a mai achitat şi un avans de 3.000 de euro, bani în mână. Restul sumei a fost plătit direct vânzătorului de către bancă. Creditul a fost obţinut de la BCR Cernavodă, iar contractul de vânzare-cumpărare a fost perfectat însă de un notar din Medgidia, Elena Vasiliev. „Nu mi s-a părut nimic suspect. Au venit de mai multe ori, au încheiat şi antecontractul, şi contractul", a spus notarul.
Lotul pe care se află construcţia încă este, în actele primăriei, al lui Ergean Negep. „În octombrie anul trecut, proprietarul a venit şi a scos un certificat fiscal pentru a putea vinde. Noul proprietar însă avea obligaţia ca în termen de 30 de zile de la data cumpărării să vină şi să se înregistreze", a declarat Vasile Delicoti, primarul comunei Poarta Albă.
Poliţiştii aşteaptă să fie sesizaţi
Poliţiştii afirmă că nu se pot autosesiza cu privire la acest caz, iar până la acest moment nici reprezentanţii Direcţiei de Finanţe, nici cei ai Fondului de Garantare nu au reclamat posibila ilegalitate.
„Dacă după executarea silită nu se recuperează întreaga valoare a creditului acordat, partea păgubită este statul, mai exact fondul guvernamental care a garantat acordarea acestui credit. Ca să demarăm o anchetă ar trebui să fim sesizaţi de partea păgubită", a precizat comisarul-şef Ioan Tomescu, şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din IPJ Constanţa.