Înghesuială pentru permisul de conducere: două luni de la programare până la testare. Numai 56% din pretendenţi promovează examenul
0Perioada pe care trebuie să o aştepte un candidat la statutul de şofer, de la programare până examenul efectiv, este de aproximativ două luni. Cel mai mare interval se înregistrează în prezent în judeţul Braşov, unde doritorii trebuie să aştepte chiar şi patru luni pentru a deveni şoferi cu acte în regulă.
Prin urmare, un candidat are numai trei şanse într-un an să treacă peste examenul pentru obţinerea documentului care îi certifică dreptul de a conduce.
Responsabili din Ministerul Afacerilor Interne au o explicaţie: ei susţin că această perioadă de aşteptare destul de mare se produce din cauza deficitului de personal. Asta pentru că în momentul de faţă, funcţiile sunt ocupate numai în proporţie de 85%, deoarece mulţi ofiţeri din direcţia de specialitate s-au pensionat sau au ieşit, pur şi simplu, din sistem. Ca atare, peste 100 de posturi noi, printre care şi unele de examinatori sunt aprobate, scoase la concurs şi se speră ocuparea lor.
Lucrurile nu sunt simple pentru că cei nou încadraţi urmează să treacă prin mai multe cursuri de specializare până să primească statutul de examinator.
543.947 de candidaţi au fost examinaţi în proba de traseu
Anul trecut, ofiţerii Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) au efectuat peste 1,2 milioane de examinări pentru obţinerea permiselor de conducere. Concret, 543.947 de persoane au susţinut proba practică, cu aproape 8 % mai mulţi faţă de 2016, iar 704.628 de persoane au încercat să treacă de proba teoretică. Una peste alta, promovabilitatea în rândul celor care au dat examen de obţinere a permisului în 2017 a scăzut faţă de cea înregistrată în 2016. Dacă 59% din candidaţii la permisul auto îl reauşeau să îl obţină în 2016, doar 56,4% din pretendenţi au promovat examenul pentru obţinerea permisului de conducere în 2017.
Astfel, la finalul anului trecut, numărul deţinătorilor de permise de conducere din România era de 7,55 milioane, cu peste 200.000 mai mulţi faţă de 2016.
1,1 milioane de premise noi, emise
În cursul anului trecut, agenţii DRPCIV au emis peste 1,1 milioane de permise de conducere. Este vorba de documente pentru cei care au luat examenul sau de cele emise pentru preschimbarea celor expirate sau pierdute.
„În acelaşi timp, în 2017 au fost dezactivate peste 32.000 de permise de conducere pentru că titularii lor s-au stabilit în străinătate şi pe numele lor a a fost emis câte un astfel de document de către autorităţile din ţările de adopţie, aşa cum este legal”, au arătat oficialii.
Oricum, pentru ca cetăţenii să aibă un acces mai facil la informaţiile necesare pentru rezolvarea unor probleme legate de permise de conducere sau înmatriculări auto, Ministerul Afacerilor Interne a standardizat paginile web ale Instituţiilor Prefectului. Practic, s-a adoptat un model unitar pentru a facilita un acces rapid la informaţiile privind principalele servicii de interes pentru cetăţeni. În plus, în curând, pe site-ul DRPCIV se vor centraliza şi afişa toate datele necesare din toată ţara.