INFP: Cutremurul de ieri poate avea replici câteva zile. Deja au avut loc 15

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cutremurul de sâmbătă seară, cu magnitudinea de 5.7, a fost urmat, până duminică la prânz, de alte 15 replici mai mici, între 2 şi 3,1 grade pe scara Richter. Directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Mircea Radulian, susţine că ne putem aştepta la astfel de cutremure mai mici timp de câteva zile, dar acestea sunt benefice pentru „reechilibrarea tensiunii din Vrancea”.

În total, după cutremurul de aseară, cu magnitudinea de 5,7, considerat cel mai puternic din 2004 încoace şi resimţit mai ales în Moldova şi în Muntenia, au mai fost înregistrate alte 15 replici mici, având între 2 şi 3,1 grade pe scara Richter, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP). Dintre acestea, cinci sunt considerate cutremure luate în considerare de specialişti, de peste 2,5. 

„Este o activitate seismică normală şi asteptată. De obicei, cutremurele crustale de peste cinci grade, cum a fost cel de aseară, sunt însoţite de replici. Perioada în care acestea apar poate fi şi ceva mai lungă. Noi înţelegem prin replici tot ce se întâmplă după. Condiţia este ca aceste evenimente să fie înregistrate în aceeaşi zonă. Perioada poate fi de ordinul câtorva zile, chiar dacă se vor rări", a explicat directorul ştiinţific al Institutului, Mircea Radulian, citat de Mediafax.

Replicile, o detensionare necesară

Mircea Radulian a mai spus că replicile înseamnă o "reechilibrare a zonei, a tensiunii din Vrancea".

"Replicile pot fi pe câteva zile distanţă. În general, există o relaţie între cât de mare a fost cutremurul şi câte replici apar şi pe ce durată. Altfel spus, cu cât cutremurul este mai mare, cu atât te astepţi la mai multe replici şi la o durată mai mare în care acestea pot să apară", a concluzionat Mircea Radulian.

Specialiştii INFP au explicat pentru adevarul.ro că aceste replici asigură o detensionare necesară în zona tectonică din Vrancea şi că încă analizează seria acestor noi cutremure de mică intensitate, fără a putea estima câte vor mai urma.

Cert este că sunt şanse mici să mai vină un seism mai mare, au adăugat aceştia, spunând că cel de ieri din Vrancea s-a simţit atât de puternic pentru că s-a produs la o adâncime relativ mică, ceea ce iese din tipicul cutremurelor specifice acestei zone.

Serie de mici seisme

Un nou nou cutremur s-a produs duminică în Vrancea, cu magnitudinea de 2,7 grade pe scara Richter. Seismul a avut loc la ora 12.16, acesta fiind al cincilea seism de minimum 2,5 grade înregistrat după cel de 5,7 grade de sâmbătă seară, potrivit Institutului Naţional de Fizica Pământului (INFP).

Seismul de 2,7 grade a avut loc la adâncimea de 30 de kilometri, scrie Mediafax. Primele patru replici ale cutremurului de 5,7 grade au avut magnitudinile de 2,8, 3,1, 2,5 şi 2,7 pe Richter.

Seismul de 5,7 grade de sâmbătă a avut loc la ora 21.14, la adâncimea de 39 de kilometri, fiind cel mai mare, ca magnitudine, înregistrat în România în ultimii 10 ani. Acesta a fost resimţit şi în Republica Moldova şi Bulgaria.

Cutremur atipic pentru zona Vrancei

Din cauza cutremurului, alimentarea cu energie electrică a fost afectată, sâmbătă seară, în mai multe localităţi din judeţul Galaţi. Iar serviciile de ambulanţă din Vrancea au primit mai multe apeluri pentru atacuri de panică, iar funcţionarea unor reţele de telefonie mobilă a fost afectată temporar.

Şi directorul INFP, Constantin Ionescu, a declarat sâmbătă seara, pentru Mediafax, că seismul de 5,7 grade a fost unul oarecum atipic pentru zona Vrancea, din punct de vedere al adâncimii mici la care s-a produs şi din acest motiv a fost resimţit relativ puternic. "De regulă, în această zonă seismică avem cutremure de adâncimi de 90 până la 140 de kilometri", a explicat Ionescu.


Cutremurul de 5,6 grade pe scara Richter i-a lăsat pe băcăuani fără semnal la telefon şi internet. 321 de imobile din judeţul Bacău au risc seismic

Cutremurul a lăsat în beznă oraşul Galaţi. Mai mulţi oameni au suferit atacuri de panică

România s-a zdruncinat sâmbătă noapte. Cum au simţit românii cel mai puternic cutremur din ultimul deceniu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite