Incendiu în Clubul Colectiv. Guvernul a declarat trei zile de doliu naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a adoptat sâmbătă hotărârea care prevede că zilele de 31 octombrie, 1 şi 2 noiembrie sunt zile de doliu naţional pe teritoriul României, în urma incendiului din Clubul Colectiv din Capitală, soldat cu 27 de morţi şi aproximativ 200 de răniţi, majoritatea fiind internaţi.

La începutul şedinţei de Guern, Ponta le-a spus miniştrilor că regretă că se întâlnesc în şedinţă din cauza unei tragedii în care şi-au pierdut viaţa mulţi tineri.

„Regret profund faptul că trebuie să ne întâlnim într-o şedinţă extraordinară de Guvern din cauza acestei tragedii, care a luat viaţa atâtor tineri. Vreau să transmit toată solidaritatea, tot sprijinul moral pe care putem să îl acordăm cu toţii familiilor şi victimelor celor care au avut de suferit şi vreau să vă rog, câteva secunde, să ţinem o reculegere pentru cei care şi-au pierdut viaţa“, a arătat premierul.

Primul ministru a mai spus că, din păcate, în mandatul acestui Guvern este pentru a doua oară când se întâmplă o tragedie de o asemenea amploare, după accidentul din Muntenegru, din 2013, soldat cu 19 români morţi şi 29 de răniţi. Ponta a adăugat că este convins că astfel de accidente pot fi evitate.

Înaintea şedinţei de Guvern, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, după o vizita la locul tragediei produse vineri seară în Capitală, că Guvernul a decretat doliu naţional.

Incendiu in clubul Colectiv. Ce reprezintă doliul naţional

Posturile de radio şi televiziune şi instituţiile de cultură trebuie să îşi adapteze programul în zilele de doliu naţional, în timp ce drapelul României va fi arborat în bernă în instituţii, dar şi de către cei care îl ţin arborat la domiciliu, a hotărât Guvernul.

Hotărârea de Guvern adoptată sâmbătă privind declararea zilelor de 31 octombrie şi 1 şi 2 noiembrie zile de doliu naţional în România a fost publicată în Monitorul Oficial.

În zilele de doliu naţional, stabilite de Guvern prin hotărâre, se arborează drapelul României în bernă, potrivit Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice.

Toate autorităţile şi instituţiile publice sunt obligate să arboreze în bernă drapelul României, potrivit HG nr. 1157/2001 pentru aprobarea Normelor privind arborarea drapelului României.

Drapelul României în bernă se mai arborează la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituţiilor de învăţământ de orice grad, instituţiilor de cultură şi misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, precum şi în aeroporturi, porturi, gări şi autogări şi ca pavilion pe navele de orice fel şi pe alte ambarcaţiuni ce navighează sub pavilion românesc.

Aceeaşi obligaţie revine şi persoanelor fizice dacă arborează drapelul României la domiciliu sau la reşedinţă, spun normele citate.

Hotărârea Guvernului de sâmbătă mai prevede că în cele trei zile de doliu naţional posturile de radio şi televiziune, precum şi instituţiile de cultură trebuie să îşi adapteze programul în mod corespunzător.

În urma incendiului produs vineri seară în Clubul Colectiv din centrul Capitalei şi-au pierdut viaţa 27 de oameni, iar alţi aproximativ 200 au fost răniţi. La acest moment, 146 de persoane sunt internate la 12 spitale din Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite