În ce dosare mai este cercetat Liviu Dragnea. A fost eliberat din puşcărie, dar problemele lui cu legea nu se opresc aici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea
Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea

Liviu Dragnea este cercetat în două dosare de anvergură aflate pe rolul DNA: Dosarul vizitei în SUA şi Dosarul Tel Drum. Chriar dacă fostul şef al PSD a fost liberat condiţionat, joi, după ispăşirea a 2/3 de pedeapsa de 3 ani  şi 6 luni la care a fost condamnat în Dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman, asta nu înseamnă că problemele lui cu legea s-au terminat.

Tribunalul Giurgiu a dezbătut şi a admis, joi, cererea de eliberare condiţionată depusă de Liviu Dragnea care executa o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni în închisoare în Dosarul Angajărilor fictive. Magistraţii au hotărât că fostul lider PSD poate fi eliberat înainte de termen.

Procesul a ajuns acolo după ce dosarul a fost strămutat în faza de contestaţie de la Tribunalul Bucureşti la Tribunalul Giurgiu.

Iniţial, Tribunalul Bucureşti decisese ca Dragnea să rămână în puşcărie cel puţin până în luna august, dar decizia a fost desfiinţată de Curtea de Apel Bucureşti.

Liviu Dragnea a fost încarcerat în mai 2019 şi a petrecut după gratii 2 ani şi 2 luni.

Pe lângă decizia de condamnare la 3 ani şi 6 luni de închisoare în Dosarul Angajărilor Fictive, Înalta Curte a pronunţat. pe 27 mai 2019, o pedeapsă complementară, care se aplică timp de 3 ani după liberarea din penitenciar. 

Concret, Dragnea nu mai are dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi nici dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

Dosarul vizitei lui Dragnea în SUA, „cartoful fierbinte” pentru judecătorii TB 

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de DNA, pe data de 17 mai 2021, în dosarul finanţării vizitei sale în SUA, în 2017, fiind acuzat de trafic de influenţă şi de folosire a influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii de foloase necuvenite. Alături de fostul lider PSD a mai fost deferit justiţiei şi fostul său consilier parlamentar, Gheorghe Dimitrescu, pentru cumpărare de influenţă, precum şi şi trei oameni de afaceri. 

Acest dosar se tot amână la Tribunalul Bucureşti, deoarece judecătorii tot formulează cereri de abţinere. 

Iată care sunt magistraţii de la TB care nu au vrut să îl judece pe Dragnea:

  • jud. Cîrciumaru Mihaela Lavinia, 
  • jud. Joiţa Marius Iulian, 
  • jud. Georgescu Ashemimry Violeta Elena, 
  • jud. Cătălina Cruceru, 
  • jud. Andone-Bontaş Amalia

În cazu lultimului judecător, un complet de la TB a respins cererea de abţinere pe data de 29 iunie. 

Ce acuzaţii îi aduc procurorii DNA lui Dragnea pentru vizita în SUA

„În perioada ianuarie 2017 - mai 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri, foloase necuvenite pentru sine şi pentru partid, constând în:

  • asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a preşedintelui SUA, din perioada 17 - 21 ianuarie 2017, desfăşurate la Washington D.C (S.U.A), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 dolari, acces obţinut prin intermediul unui om politic şi de afaceri american, vicepreşedinte al Comitetului Prezidenţial de Inaugurare.
  • asigurarea, cu ajutorul celorlalţi doi oameni de afaceri, a unor servicii de lobby şi consultanţă politică în valoare de 30.000 USD, în favoarea partidului din care făcea parte. Banii respectivi ar fi fost plătiţi, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice şi conturi bancare în Cipru, (controlată de omul de afaceri român cu ajutorul celorlalţi doi oameni de afaceri)”, se arată într-un comunicat al DNA.

Procurorii anticorupţie arată că Liviu Dragnea a mai acceptat de la acelaşi om de afaceri promisiunea unor foloase nepatrimoniale necuvenite constând în participarea, în perioada mai - iunie 2017, la două întâlniri (în final neconcretizate) cu înalţi oficiali din SUA.

În acest context, Dragnea ar fi traficat, în favoarea omului de afaceri român, influenţa reală pe care o avea faţă de prim-ministrul şi alţi membri ai Guvernului României, promiţându-i că îi va determina pe aceştia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar şi al intelligence, pe care respectivul le avea în România.

Liviu Dragnea, aproape de prescrierea faptelor în Dosarul Tel Drum

Procurorul-şef al DNA Crin Bologa a anunţat, la finalul lunii februarie, că se lucrează în continuare la Dosarul Tel Drum - în care este anchetat şi fostul şef al PSD, Liviu Dragnea -  dar părţile au cerut recent să asculte toate interceptările, ceea ce este de durată, având în vedere că sunt sute de ore de înregistrări. Totuşi, Dosarul Tel Drum este atât de vechi, încât Liviu Dragnea este aproape de prescrierea faptelor.

„Se pare că există foarte multe cereri de administrare de probe. S-a cerut de asemenea, şi asta recent, să se audieze de către toate părţile din dosar toate interceptările din acest dosar – zeci, sute de ore de interceptări. Se lucrează, dosarul nu este lăsat în nelucrare, dar se administrează probe în continuare. Doamna procuror nu doreşte să fie acuzată că nu respectă drepturile persoanelor şi ale părţilor din dosar”, a spus şeful DNA.

Punerea lui Liviu Dragnea sub acuzare în Dosarul Tel Drum ar putea să fi venit prea târziu pentru tragerea la răspundere a fostului lider PSD. Asta deoarece faptele de care este acuzat Liviu Dragnea – abuz în serviciu, constituitre de grup infracţional organizat şi infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene – comise pe vremea când era şeful CJ Teleorman, sunt pe cale să se prescrie.

Potrivit normelor în vigoare, prescriptia faptelor e de 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani. 

Liviu Dragnea e acuzat în Dosarul Tel Drum de abuz in serviciu (2-7 ani), grup infractional organizat (1-5 ani) şi fraude cu fonduri europene (2 la 7 ani).

 „Termenele prevăzute în prezentul articol încep să curgă de la data săvârşirii infracţiunii. În cazul infracţiunilor continue termenul curge de la data încetării acţiunii sau inacţiunii”, se arată în noul Cod de procedură penală.

În cazul lui Liviu Dragnea se aplică, teoretic, legea mai favorabilă, chiar dacă data comiterii faptelor intră sub incidenţa vechiului Cod penal. Această chestiune va fi dezbătută în instanţă, odată cu debutul procesului pe fond.

Liviu Dragnea, cercetat de ani de zile în Dosarul Tel Drum 

În iunie 2020, DNA anunţa că fostul lider al PSD Liviu Dragnea a fost inculpat oficial în dosarul Tel Drum, fiind acuzat de săvârşirea mai multor infracţiuni, prejudiciul produs statului, în favoarea firmei Tel Drum, depăşind 31 de milioane de lei.

Rechizitoriul în Dosarul Tel Drum cu privire la Liviu Dragnea nu este finalizat, astfel că nu se poate şti cu exactitate ce perioadă infracţională reţin procurorii cu privire la fostul lider PSD.

Din comunicatul DNA cu privire la punerea sub acuzare a lui Liviu Dragnea rezultă că anchetatorii reţin o activitate infracţională a grupului care ar fi durat 16 ani.

„Inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, ar fi iniţiat un grup infracţional organizat din care ar fi făcut parte funcţionari din administraţia locală şi persoane din mediul de afaceri. Grupul ar fi acţionat în perioada 2001-2017 în scopul de a obţine, în mod fraudulos, sume importante din contractele finanţate din fonduri publice (naţionale şi europene), prin infracţiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”, arată DNA în comunicat.

Rămâne de văzut ce probe vor strânge procurorii pentru a dovedi că Liviu Dragnea s-a implicat în grupul infracţional organizat în jurul firmei Tel Drum şi după 2012, de când nu a mai deţinut funcţia de preşedinte al CJ Teleorman.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite